Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny zasloužilé maminky, mám možná hloupou otázku, ale z části hledám inspiraci a taky mě zajímá jak je to jiných domácnostech. Otázka zní jak trávíte DOMA, nepočítám nějaké výlety, čas s dětmi, tedy spíše s kluky? Ráda bych se inspirovala novými hrami nebo aktivitami. Nebo doma necháváte děti at si vyhrají sami? Kolik času se jim třeba z celého dne pozorně věnujete?
Vlacky, lego, kresleni, schovka, ruzny pousteni aut, muze ti pomahat varit, uklizet, obcas si pohraje sam
Nasemu je teda 31m, ale vyhraje si vetsinou prave spis sam. Kolikrat kdyz jdeme za nim a chcem si s nim hrat (ja nebo pritel) tak nas kolikrat vyhani a rika ja sam… asi mu kazime jeho hru
ale jinak mi teda treba chvilku s necim pomaha, chvilku si treba prohlize knizky a cteme nebo vypravime co v nich je, razitkujem, malujem, modelujem, obcas stavime garaz z kostek nebo stavume puzzle…ale to vse spolu nedelame kazdy den. Proste jak se mu chce, nekdy to a nekdy tohle a nikdy u toho nevydrzi moc dlouho.. nas spis si prave vyhraje sam…
Syn si ve 3 letech hraje docela rád sám. Jinak společně rád vaří, nebo třeba pečeme perníčky nebo sušenky. Potom ho baví modelína a lepení samolepek do těch pracovních sešitů.
Kreslíme, tvoříme, já šiju hodně, tak mi pomáhá, Lego, v domácnosti pomáhá na co stačí. Od malinka jsem trénovala vždycky nějaký čas společná hra, kdy se věnuji opravdu jenom jemu a pak si zase já dělám svoje a on taky svoje a funguje nám to perfektně.
Řekla bych, že náš tříleťák se spíš plácá nebo kouká na pohádky. Nic moc ho nebaví, všechno chce dělat jen se mnou
, ale času je málo a nebaví ho, když odbíhám. No a když už začneme něco dělat (puzzle, pexeso, Človíčku nezlob se, modelína, kreslení, stavění z kostek/stavebnic, čtení, tvoření přáníček…
), leze nám do toho skoro roční
Poslední dobou hodně zpíváme, hrajeme při tom na různé nástroje a začínáme hrát imaginární hry (na restauraci, na indiány, na cestování…)
To se může připojit i kojenec.
Jinak jednou týdně chodí na hlídání k babičce a tam si dovede hrát několik hodin úplně sám, stejně jako to dělal doma, než se mu narodil sourozenec ![]()
Já razím názor, že mým úkolem, jako mámy, není dítě nepřetržitě bavit. Takže dcera si hraje hodně sama, já se zapojuju na vyžádání a volbu aktivit nechávám na ní. Občas vnesu něco nového nebo inicuji nějakou hru, když na to já mám zrovna náladu. Dcera si hodně hraje s Duplem, teď si oblíbila kuchyňku, jezdí s autíčkama, kreslí si… Podle svých sil a zatím i zájmu pomáhá v domácnosti (vyskládává myčku, podává mi prádlo při věšení, pomáhá zametat, umývá jednoduché nerozbitné nádobí, asistuje při vaření a pečení…).
Syn si víceméně vůbec sám nezabaví, pomalu chce asistenci i u pohádek.
hrozně ho baví pomáhat při vaření, uklidu..ale jak psal někdo výše, je u nás problém roční sourozenec, který vše boří a ničí, takže se bohužel nemůžeme moc v klidu věnovat jeho oblíbeným aktivitám, malování, puzzle, vláčky… hodně si ted staví bunkry, voláme si na mobil a vymýšlíme různé příběhy a jezdíme na šumavu - tedy nahází si všechno co najde v pokoji na hromadu, jako do kufru a jezdímem zastavujeme na pumpě a tak… - to vydrží třeba hodinu..
Ikdyž už dcera chodí do školky, tak se jí každý den různými způsoby cíleněji věnujeme. Kromě blbostí nejčastěji nějakých pohybových na posteli
nebo třeba hraní na schovku např. malujeme, u toho trénujeme grafomotoriku, kdy jí dávám jednoduché úkoly. Pak máme pěkné hry přímo zaměřené na logiku nebo s ní hraji na klávesy, na kterých ji i učím jednoduché písničky, čteme různá říkadla, zpíváme písničky - u toho zase procvičujeme správnou výslovnost, atd… ne, že bych ji pořád měla potřebu něco učit, ale máme takové pravidlo, že každý den se jí i s manželem cíleněji věnujeme. Už jsme si na to tak dobře zvykli. Zabere to třeba půl hodinky a pak si jde zase ráda po svých, dost si vystačí i sama nebo děláme nějaké nenáročné blbosti.
Jinak večerní program jsou bohužel pohádky v TV.
@masinka69 píše:
Syn si víceméně vůbec sám nezabaví, pomalu chce asistenci i u pohádek.hrozně ho baví pomáhat při vaření, uklidu..ale jak psal někdo výše, je u nás problém roční sourozenec, který vše boří a ničí, takže se bohužel nemůžeme moc v klidu věnovat jeho oblíbeným aktivitám, malování, puzzle, vláčky… hodně si ted staví bunkry, voláme si na mobil a vymýšlíme různé příběhy a jezdíme na šumavu - tedy nahází si všechno co najde v pokoji na hromadu, jako do kufru a jezdímem zastavujeme na pumpě a tak… - to vydrží třeba hodinu..
S tím sourozencem jsem psala já
Se musím smát, my si taky voláme a „jezdíme“ (naháže všechny věci na postel), ale do IKEA na kuličky a hranolky ![]()
Uf, jsem rada, ze tu ctu, ze se triletaci zabavi sami, ja mam porad vycitky, ze se ji dostatecne nevenuju, i kdyz vypada spokojene.
Nasi asistenci ma u malovani a tvoreni z plasteliny, ale to teda z praktickych duvodu ![]()
@Fikta - koukám, že mají kluci stejnou přeedstavivost
, my teda ještě občas jedeme na Spartu na fotbal
a je to fakt super zábava i pro mimino…