Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Uvažujeme o koupi domečku, ale nejezdí tam autobusy, ani vlak. Musela bych děti každý den vozit autem tam i zpět. Není to daleko, asi 3 km, ale cesta je podél lesa. Myslíte, že je to reálné je každý den vozit, když nebudou moci chodit pěšky? Máte to taky někdo daleko do školy bez možnosti jiné dopravy než autem? Jak to zvládáte? Děkuji za komentáře ![]()
@janikhlavik když jsem chodila do školy, tak jsem to měla 2 km a chodívala jsem s našima pěšky nebo na kole. Vodili mě do školy až do 4 třídy, pak jsem začala jezdit vlakem do sousedního města. Autem se vyjelo, jen když bylo opravdu hodně hnusně.
@Aspera píše:
@janikhlavik když jsem chodila do školy, tak jsem to měla 2 km a chodívala jsem s našima pěšky nebo na kole. Vodili mě do školy až do 4 třídy, pak jsem začala jezdit vlakem do sousedního města. Autem se vyjelo, jen když bylo opravdu hodně hnusně.
Když tam není možnost dopravy jinak než pěšky, nebo autem. Cesta vede podél lesa a je tam dvakrát nechráněný železniční přejezd
Děti mám ještě malé, zatím chodí do školky, ale musím uvažovat dopředu, jak se budou do školy dostávat
@janikhlavik No tak jednoduché to určitě nebude, hlavně kvůli zaměstnání, ale nějak to zvládnout budeš muset… Jestli je cesta taková jak píšeš tak v prvních letech budeš muset jezdit. Nebo za hezkého počáska udělat procházku..
@janikhlavik to u nás taky nebylo. Chodili jsme tak 8 let, 4 do školky, 4 do školy. Pak jsem musela začít dojíždět do jiného města, protože u nás byla škola jen do 4 třídy. To jsem pro změnu musela občas odpoledne jít ze vsi pěšky domů od autobusu, když nejel vlak.
Jestli budete tím směrem jezdit do práce tak nebude problém děti vyhodit ráno u školy, cestou z práce je zase naložit. Vídám to i u nás a to vozí do školy i děti, co by to zvládly pěšky do školy v pohodě.
Vozím děti každý den do školy, i když autobus u nás jezdí. Máme to asi 2,5km kolem hlavní silnice a do nedávna bez chodníků většina cesty. U školy máme školku, kterou navštěvují mladší děti, tak beru všechny dohromady. Vozím je takhle každý den už třetí rok a minimálně dalších asi 4,5 let vozit budu.
@janikhlavik já vozím, protože je to 8 km a spojení pouze kombinace vlak a MHD. To kluka prostě nepustím, je mu 7 (2. třída). Bych umřela strachy - okolo nádra spousta bezdomovců atd.
A co na kole, aspoň od jara do podzimu? Samozrejme jako ty s nima. Kdyby lilo nebo tak, tak autem. ![]()
Ano, každý den. Je ve druhé třídě, autobus sice jezdí, ale bojím se. Ráno odvezeme, odpoledne vyzvedáváme. S mužem se střídáme.
@janikhlavik píše:
Uvažujeme o koupi domečku, ale nejezdí tam autobusy, ani vlak. Musela bych děti každý den vozit autem tam i zpět. Není to daleko, asi 3 km, ale cesta je podél lesa. Myslíte, že je to reálné je každý den vozit, když nebudou moci chodit pěšky? Máte to taky někdo daleko do školy bez možnosti jiné dopravy než autem? Jak to zvládáte? Děkuji za komentáře
Reálné to je - pokud jsi k tomu ochotna, proč ne. Je to bič, který Tě omezí nejen pracovně, ale i co se koníčků týče - neplánovaná kavárna nebo vinárna na hodinku po práci s kolegy nebude hrozit, jakékoli zájmy rodičů budou hooodně omezeny.
Není to totiž jen o dopravě do školy a ze školy. Je potřeba počítat také s tím, že děti, čím budou starší, budou chtít mít nějaký zájmový kroužek a budou se chtít vidět s kamarády. Bydlení v místě, kde nejezdí vlak ani autobus, je učiní plně závislými na rodičích i v době, kdy jiní kamarádi budou dávno běhat sami. Učebnice z matematiky, z níž se druhý den píše písemka a ona je omylem přibalena do kámoščiny tašky, znamená výpravu maminky na trasu… místo aby si dcera dojela stanici autobusem.
Koupě domečku bývá na celý život a tyto zdánlivé maličkosti, nad kterými maminky batolátek často mávnou rukou, mohou pěkně znepříjemnit rodinnou atmosféru.
Deti budou vetsi a vetsi, budou chodit samy… Jak je to tam v zime, protahuje se cesta? Jak pise Bohunka, kamaradi, krouzky… Mam par znamych, co se takhle odstehovali na samotu, pak se narodily deti, vypadalo to idealne a ja to mela taky v planu. Uz jsou vsichni zpatky ve meste, detem je kolem 10ti let. Chce to dobre promyslet, cesty k lekari, auta, jak dobre se dostanou odrostly deti do skoly atd.
Ach jo, ty „domečky“…Za tuto cenu bych si jej odpustila. K čemu malebná kočka na zápraží, když je to díra, kam nic nejezdí. Je řada situací, velkých či malých, kdy Ti to znepříjemní život. A pohonné hmoty taky stojí dost. Být závislá jen na autě? Nikdy.
Taky si treba naplanovat, kdo bude deti vozit za tebe, kdyz budes napr. nemocna.
Já bych se spíš zamyslela nad tím, jaká je vaše pracovní doba, jestli je vůbec myslitelný, vozit děti na osmou hodinu a třeba ve dvě, ve tři je vyzvedávat. Pokud děláte od šesti ráno do pěti večer, tak bych do toho nešla.
Taky bydlíme na vesnici tři kilometry od města, ale ráno jezdí školní autobus a odpoledne se dá taky dostat nazpátek.
S kroužkama je to horší, moje děti mají kroužek v úterý od půl čtvrtý do půl šestý. To je v pohodě, jednu holku vyzvednu po třetí ze školky, druhou z družiny a pak na ně dvě čekám v tělovičně nebo na kurtech. Teď mi ale nastal problém se čtvrtkem, mladší holka má hodinu od půl čtvrtý a druhá od půl šestý. Abych nejezdila furt domů a nazpátek, jsem tam s nima celou dobu, takže ve tři odjedu z baráku a přijedeme v půl sedmý. V lepším případě jsem pak doma, v horším vyhodím děti z auta a jedu do práce. ![]()
Příští rok začne chodit mladší holka do školy, tak budou obě konečně jezdit autobusem. Staví jim kousek od baráku a ve městě před školou. Odpoledne uvidím. Já mám ale výhodu, že dělám většinou jenom na noční, takže je můžu přes den přivézt a odvézt kdykoliv. Ale hrozně to teda leze do peněz a bez dvou aut se to nedá.