Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ještě jeden dotaz dneska. Koukala jsem na net jak se to nazývá a jsou to “ vpáčené bradavky “ Jsem 26tt a teď mi nějak došlo jak vlastně budu kojit, jestli vůbec vyrostou, nebo vylezou nebo jak to nazvat. Nebo resit s gynekologem? Dikec.
@vanesskaa00 Ahoj, já jsem s vpáčenými bradavkami kojila, dokonce bez kloboučků (zkoušela jsem je, ale asi jsem to s nimi neuměla, přišlo mi to spíš horší, než lepší), ale je důležité ty bradavky na kojení připravit. Existují různé formovače, ty jsem měla, ale efekt byl slabý. Co naopak můžu doporučit všemi 10 je Niplette. Je to takový klobouček, který ti bradavky podtlakem vytáhne. Nezůstanou tak pořád, ale půjdou snadněji “vydloubnout” nebo jak to říct 🤣.
@Hoa Mai Právě mám strach aby se pak malá přisála vůbec když nemá jako “ k čemu
Chápeme se. Každopádně na to Niplette kouknu. To se používá asi až těsně před kojením hádám, nebo?
@vanesskaa00 Ano ano, chápeme 😀. To přisávaní je těžší. Doporučuji začít už před termínem porodu, třeba od 36.-37. týdne, denně na několik hodin nasadit. Ono chvíli trvá, než se zkrácené vazy natáhnou a taky to trochu bolí. A pak po porodu, jak jsi psala, pár minut před kojením nasadit zase. Jo a nebuď překvapená, když tě bude kojení ze začátku bolet. Ono se sice říká, že kojení bolet nemá, ale to se netýká vpáčených bradavek, tam se tomu nevyhneš. Je pak ale dobré zkontrolovat, jestli je dítě správně přisáté, protože podle bolení/nebolení to nepoznáš.
Ze začátku jsem s prvním měla kloboučky. Po pár týdnech jsme je měla na chvilku než se bradavka vytáhla a pak už nepotřebovala nic.
S druhým jsem objevila „nácucku“ na způsob toho niplette, taky na pár týdnů a pak jsem to mohla odložit.
Ps: jen dodám, že první mělo žloutenku a do pití se nijak nehrnulo, kdyby se k tomu mělo s větší vervou třeba by to taky šlo bez kloboučků.
Miminko se nepřisává jen na bradavku, ale i na dvorec. Kojit s vpáčenými bradavkami jde
Doporocuji nějakou konzultaci ještě před porodem
Mam a bohuzel jsem nekojila vubec. Nepomohlo vubec nic, efekt zadny a to jsem to resila jeste pred otehotnenim. Syn byl od narozeni na UM. Ale i kdybys dopadla jako ja, bud v klidu. Je mu 15 a zadny nasledky to na nem nezanechalo 🙃