VŠ a práce

179
9.11.22 16:35

VŠ a práce

Ahoj :mavam: vůbec se v tomhle neorientuji, takže bych od vás potřebovala poradit. Jsem už dva roky zaměstnaná v jedné firmě, teďka v říjnu jsem nastoupila na vysokou školu na dálkové. Všechno v pohodě, zaměstnavatel mi nějak zařídil (vůbec nevím jak) že mi stát bude proplácet hodiny co jezdím do školy v pátek a tak, ale je tu taková věc co se mi nelíbí. Dokládám svůj rozvrh a potvrzení o studiu, to je ok, ale teďka po mě chtěli i výsledky ze zkoušek, což se mi vůbec nelíbí, protože co jim je do toho? :nevim: Četla jsem na netu, že firma po vás může chtít dokládat výsledky, ale pouze když vám na tu školu přispívají, jako školné atd., ale mně zaměstnavatel neplatí nic. Takže, má otázka zní, jsou v právu, když po mě chtějí výsledky ze zkoušek, nebo jim to vůbec nemusím ukazovat? Děkuji! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65677
9.11.22 16:37
@Blondynka01 píše:
Ahoj :mavam: vůbec se v tomhle neorientuji, takže bych od vás potřebovala poradit. Jsem už dva roky zaměstnaná v jedné firmě, teďka v říjnu jsem nastoupila na vysokou školu na dálkové. Všechno v pohodě, zaměstnavatel mi nějak zařídil (vůbec nevím jak) že mi stát bude proplácet hodiny co jezdím do školy v pátek a tak, ale je tu taková věc co se mi nelíbí. Dokládám svůj rozvrh a potvrzení o studiu, to je ok, ale teďka po mě chtěli i výsledky ze zkoušek, což se mi vůbec nelíbí, protože co jim je do toho? :nevim: Četla jsem na netu, že firma po vás může chtít dokládat výsledky, ale pouze když vám na tu školu přispívají, jako školné atd., ale mně zaměstnavatel neplatí nic. Takže, má otázka zní, jsou v právu, když po mě chtějí výsledky ze zkoušek, nebo jim to vůbec nemusím ukazovat? Děkuji! :kytka:

jak může stát soukromé firmě proplácet mzdu za tvoji školu. Neplatí to spíš firma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
9.11.22 16:41

@vokishka Já za personální byla a chtěla jsem nějakých pár hodin za měsíc na dojíždění do školy a ona mi řekla že nic takového firma neposkytuje. Na druhý den za mnou došla, že podle zákona mám právo na volno a že mi to bude platit stát. Ředitel by na nic takového nepřistoupil, aby mi platil hodiny strávené ve škole, pro korunu si nechá vrtat koleno :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65677
9.11.22 16:44
@Blondynka01 píše:
@vokishka Já za personální byla a chtěla jsem nějakých pár hodin za měsíc na dojíždění do školy a ona mi řekla že nic takového firma neposkytuje. Na druhý den za mnou došla, že podle zákona mám právo na volno a že mi to bude platit stát. Ředitel by na nic takového nepřistoupil, aby mi platil hodiny strávené ve škole, pro korunu si nechá vrtat koleno :roll:

to je hodně divné. Já si dělala v rámci celoživotka kurz, na který mě poslal zaměstnavatel, platil zaměstnavatel a měla jsem ve smlouvě jen tři volna, která mi dával zaměstnavatel, žádný stát. Kdyby něco platil stát, s radostí by mi to dali raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.11.22 16:50

No pokud studuješ v rámci pracovní doby, tak je požadavek aby si dokládala výsledky celkem oprávněný. Pokud jim to dokládat nechceš, tak si na studium holt ber dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
9.11.22 16:55

V tomhle se neorientuji, ale není to nakonec tak, že to platí firma a stát to potom proplácí firmě? Pak by i ten požadavek o výsledcích byl oprávněný, jelikož to firma musí doložit státu. Ale jak jsem psal, v této problematice se neorientuji, je to jen můj pohled na věc.

• Citovat
  • Upravit
66852
9.11.22 16:56
@vokishka píše:
to je hodně divné. Já si dělala v rámci celoživotka kurz, na který mě poslal zaměstnavatel, platil zaměstnavatel a měla jsem ve smlouvě jen tři volna, která mi dával zaměstnavatel, žádný stát. Kdyby něco platil stát, s radostí by mi to dali raději.

samozrejme mas pravdu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
9.11.22 17:13

Existují programy při úřadu práce, které na vzdělávání zaměstnanců přispívají. Dost možná si zaměstnavatel vyřídil tohle. Doptej se na účtárně. Koukni na úřad práce na Povez II

• Citovat
  • Upravit
20976
9.11.22 17:20

@Blondynka01 taky si myslím, že má vyřízeny nějaký dotační program. Jinak nic není, kde by to proplácel stát. A tam je samozřejmě podmínka, aby jsi úspěšně dostudovala. Jelikož jinak to bude vracet. Stejně jako když si tuto dohodu uzavřes přímo se zaměstnavatelem. Ano bude ti proplácet, ale pokud nedostudujes, tak ty peníze co do tebe dál, tak musíš vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
9.11.22 17:34

@Cenarius Jenže nikdo mi nic neřekl, že mám nějakou podmínku, nebo že ty peníze pak budu muset vracet. žádné další info, jen to že mi ty hodiny proplatí jako placené volno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3440
9.11.22 17:43

Je to už pár let zpět, kdy jsem dálkově studovala VŠ. Měla jsem většinu spolužáků, kteří podepsali se zaměstnavatelem kvalifikační dohodu. Poskytoval jim volno na přednášky, na zkoušky + přípravu na ně. Podmínku bylo dokládání studijních výsledků a zavazání se setrvání u zaměstnavatele několik let po ukončení školy. To bys ale musela podepsat. Pokud je to placené státem, tak podle mě z nějakého dotačního programu. Ale je zvláštní, že jsi nic nepodepsala, když se třeba v polovině na školu vykašleš, tak přínos bude nula nic a zadarmo to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
9.11.22 17:59

Mně by to nevadilo, dokládat výsledky, pokud by to zůstalo jen mezi těmi jedinci u kterých to zůstat má, jenže naše paní personální je tak trošku drbna a vím, že pokud jí sdělím známky, tak to na druhý den bude vědět půlku firmy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
9.11.22 18:04

Je to pravděpodobně dotační program. Ale v tomto případě by mělo být mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem jasno. Vše ošetřené smlouvou. Je povinnost dokládat i studijní výsledky, protože pokud nedostuduješ, zaměstnavatel bude muset peníze vracet.

Vím, že i u nás něco takového bylo/je a někteří zaměstnanci naší velké školské instituce toho využili a čerpají placené studijní volno. Měli ho i před zkouškami. Nejde jen o VŠ, ale i o druhou maturitu(pedagogickou), tam snad to čerpání bylo častější. Já jsem to nevyužila, studovala jsem hlavně pro sebe a volno jsem si odsuplovala. Zavázat se komukoliv a zpovídat se by mi nestálo za ty nervy :P
Taky jsem už při nástupu na svoji pozici byla plně kvalifikovaná. Do dotačních programů se vybírají takoví zaměstnanci, kteří nejsou zatím kvalifikovaní a taky je to pro vedení cesta, jak si je tam udržet a obhájit. Každé studium totiž trvá několik let.
Stejně tak by to mělo být i v případě dohody o zvýšení kvalifikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Průhlednost a jasnost.

Nicméně přistoupit k takové dohodě je oboustranný právní akt, nemůžou Tě do toho uvázat bez Tvého vědomí. Vše musí být průhledné a řádně ošetřené smlouvou. Takže v dobrém naběhni na vedení a za účetní a chtěj vědět, o co jde.

@Blondynka01 píše:
Ahoj :mavam: vůbec se v tomhle neorientuji, takže bych od vás potřebovala poradit. Jsem už dva roky zaměstnaná v jedné firmě, teďka v říjnu jsem nastoupila na vysokou školu na dálkové. Všechno v pohodě, zaměstnavatel mi nějak zařídil (vůbec nevím jak) že mi stát bude proplácet hodiny co jezdím do školy v pátek a tak, ale je tu taková věc co se mi nelíbí. Dokládám svůj rozvrh a potvrzení o studiu, to je ok, ale teďka po mě chtěli i výsledky ze zkoušek, což se mi vůbec nelíbí, protože co jim je do toho? :nevim: Četla jsem na netu, že firma po vás může chtít dokládat výsledky, ale pouze když vám na tu školu přispívají, jako školné atd., ale mně zaměstnavatel neplatí nic. Takže, má otázka zní, jsou v právu, když po mě chtějí výsledky ze zkoušek, nebo jim to vůbec nemusím ukazovat? Děkuji! :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
9.11.22 18:10
@Blondynka01 píše:
Mně by to nevadilo, dokládat výsledky, pokud by to zůstalo jen mezi těmi jedinci u kterých to zůstat má, jenže naše paní personální je tak trošku drbna a vím, že pokud jí sdělím známky, tak to na druhý den bude vědět půlku firmy :D

Podléhá to nejen GDPR, ale i povinné mlčenlivosti při výkonu povolání nebo funkce, která platila dávno před tím. U nás se tyto interní informace opravdu mezi lidi nedostanou. Stejně jako jiné informace o zdravotním stavu, sociální situace atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
9.11.22 18:10

Omyl, dvakrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie