VŠ adiktologie
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
VŠ adiktologie
Ahoj mám vystudovaného bakaláře ale bohužel v oboru kterému se nechci věnovat. Vždy mě lákalo zdravotnictví a uvažuji nad studiem adiktologie. Zajímalo by mě jak je studium náročné, kde se lze v praxi uplatnit a zda je o podobné odborníky zájem a co vše lze od oboru čekat. Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano je to náročné, ale patří to k těm oborům kde když budeš co k čemu, tak získáš vzdělání srovnatelné se zahraničím.
A ano najdeš uplatnění - tedy pokud budeš chtít pracovat v adiktologii. V případě že budeš chtít pracovat s klienty a ne třeba ve výzkumu, budeš potřebovat ještě terapeutický výcvik. Což je 5 let a poměrně vysoké částky, občas to některý zaměstnavatel hradí.
A jinak tedy pokud se na tohle ptáš na emiminu, tak nepočítej s tím, že tě vezmou na následného magistra, maximálně znova na bakaláře - takhe zcela bez znalosti oboru prostě nemáš nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Retrogirl píše:
Ahoj mám vystudovaného bakaláře ale bohužel v oboru kterému se nechci věnovat. Vždy mě lákalo zdravotnictví a uvažuji nad studiem adiktologie. Zajímalo by mě jak je studium náročné, kde se lze v praxi uplatnit a zda je o podobné odborníky zájem a co vše lze od oboru čekat. Děkuji
Uplatníš se akorát v práci s feťákama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Retrogirl no pokud to myslíš tak, že bys šla rovnou na NMgr. Tak to pochybuju. Ale jinak uplatnění je určitě dobrý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Adiktologů je zoufale málo, lékařů - adiktologů je v ČR kolem desíti, takže ještě méně.
Adiktologických ambulancí je rovněž málo, nechci kecat, ale kolem deseti na celou ČR? Kdyžtak mě opravte.
To je v zemi s jednou největších spotřeb alkoholu na hlavu docela tragické číslo.
Máme psychiatrie, záchytné stanice, ale odborníků přímo na léčbu závislosti máme tolik, že je spočítáme na prstech.
Těch odborníků je tak málo, že v komunitě závislých a léčených lidí, se znají všichni a ty jména rezonují napříč celou škálou závislostí a celou zemí, čekací doby jsou k pláči.
Není výjimkou, že člověk z Plzně dojíždí za odborníkem do Ostravy. Zkrátka když chce svůj problém řešit nejen detoxem, psychiatrií a ústavní léčbou, což mnohdy nestačí a procenta recidivy jsou vysoká, musí léčbu posunout na „vyšší level“ a vyhledat opravdového odbornika. Péče adiktologů by měla být při léčbě závislosti standard, jenže bohuzel je standardní pouze péče psychiatra, případně psychologa. Když nejsou, tak nejsou, obor není pro většinu lidí moc atraktivní. Většinou se tomu věnují lidé s předchozí osobní zkušeností.
Manžel se věnuje závislým lidem, takže trošku přehled mám.
Závislých přibývá a tento trend bude pokračovat, takže obor určitě má smysl a budoucnost.
Anonym, osobní a pracovní info z rodiny.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Adiktologů je zoufale málo, lékařů - adiktologů je v ČR kolem desíti, takže ještě méně.
Adiktologických ambulancí je rovněž málo, nechci kecat, ale kolem deseti na celou ČR? Kdyžtak mě opravte.
To je v zemi s jednou největších spotřeb alkoholu na hlavu docela tragické číslo.
Máme psychiatrie, záchytné stanice, ale odborníků přímo na léčbu závislosti máme tolik, že je spočítáme na prstech.
Těch odborníků je tak málo, že v komunitě závislých a léčených lidí, se znají všichni a ty jména rezonují napříč celou škálou závislostí a celou zemí, čekací doby jsou k pláči.
Není výjimkou, že člověk z Plzně dojíždí za odborníkem do Ostravy. Zkrátka když chce svůj problém řešit nejen detoxem, psychiatrií a ústavní léčbou, což mnohdy nestačí a procenta recidivy jsou vysoká, musí léčbu posunout na „vyšší level“ a vyhledat opravdového odbornika. Péče adiktologů by měla být při léčbě závislosti standard, jenže bohuzel je standardní pouze péče psychiatra, případně psychologa. Když nejsou, tak nejsou, obor není pro většinu lidí moc atraktivní. Většinou se tomu věnují lidé s předchozí osobní zkušeností.
Manžel se věnuje závislým lidem, takže trošku přehled mám.
Závislých přibývá a tento trend bude pokračovat, takže obor určitě má smysl a budoucnost.
Anonym, osobní a pracovní info z rodiny.
Adiktologických služeb je daleko více ať už pobytových, tak ambulanntích, adiktolog bývá součástí věznic a především cented duševního zařízení a hlavně všech nevládních organizací. Zároveň jde možné fugnovat jako terapeut-adiktolog se soukromou ordinací - určitě na cash - což je segment, který není naplněný a jsou lidi co vědí že se potřebují léčit, ale bojí se „záznamu“.
Stejně tak velmi chybí soukromá adiktologická sanatoria pro movitější klienty, kteří jsou moc nóbl na běžnou léčebnu a tak se raději uchlastají, ufetují a nebo páchají sebevraždu.
A teda zrovna s adiktologicí nebývá problém získat od pojišťoven smlouvu a navázané sociílní služby patří mezi ty, které větší města už povětšinou jsou ochotné financovat. A teda adiktolog je samostatný obor nelékařský obor na lékařské fakultě - doktoři bývají v adiktologii psychiatři. Těch je málo.
A než zakladatelka případně dostuduje, tak těch míst bude daleko více. A není to místo které půje nahradit umělou inteligencí, že.
Jako pokud je s to doučit se na zkoušky na magistreské studium (což teda zahrnuje porozumět oboru tak, aby byla na stejné úrovni s postupujícími bakaláři, že) tak uplatnění najde.
A plus teda může do výzkumu a nebo do státní správy, popřípadě pokračovat v akademické kariéře.
Ale obávám se že spíš je nespokojená se svou původní volbou studia, tak nějak to zkouší a přijde ji že by bylo svklěé pomáhat lidem a hlouběji to úplně promyšlené nemá.
V takovém případě hlasuju za sociální pedagigiku, to už je konečně funkce co se zakotvená ve školském systému, je jich málo, studium není složité a práce sice je náročná, ale teda ve skutečnosti jednodušší, než adiktologie - s daleko stabilnějšími dobrými vysledky práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit