VŠ, VOŠ a praxe

Anonymní
13.10.19 11:32

VŠ, VOŠ, praxe

Dobré poledne všem,

již delší dobu řeším svou budoucnost. Od letošního září jsem měla zahájit VŠ v ekonomickém oboru, bohužel má Angličtina je na úrovni A2, což na VŠ nestačí. Ačkoli jsem přijímačky udělala, nejsem schopna proplout jazykem, když je jeden odborný předmět v AJ + klasická odborná Angličtina. Jelikož jsem přihlášená na kombi, mám k dispozici všechny materiály a zkušební testy ze všech předmětů na několik týdnů dopředu. S ostatními předměty jsem neměla problém, po přečtení prezentace jsem schopna udělat testy z odborných předmětů. Vím, že největším problémem pro mě je jazyk, který mě uvádí do jisté frustrace. Nyní uvažuji co dál… Okolí je přesvědčeno, že i do budoucna bude přednější praxe, (kterou mám poměrně bohatou) než vzdělání. Má teorie a obava je jiná. Dnes má Bc. kde kdo (až na mě :-) :-) ) a ty požadavky se i na účetní, personální,..zvýší. Mohlo by tedy nastat, že mě v budoucnu vyřadí z přijímacího řízení jen díky nesplňujícím požadavkům na vzdělání. Začala jsem tedy uvažovat o VOŠ, ale bude mít toto vzdělání nějakou váhu? Navíc tam se jazyku také nevyhnu, maximálně se vyhnu mikroekonomii v Angličtině. Nebo myslíte, že postačí obsáhlá praxe a k tomu různé kurzy? V každém případě, pokud mám někdy studovat, tak bych chtěla teď. Ta 15 let mi studium do hlavy poleze hůře…

Děkuji za názory a přeji hezký den :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18177
13.10.19 11:47

A Ty už jsi skrz jazyk vylítla? Nepomohlo by, kdyby sis dala nějaký hodně intenzivní kurz, abys zvedla běžnou úroveň a terminologii prostě nadrtila? Jasně, není to brnkačka, ale já jsem v anglině taky zrovna nezářila a kvůli jednomu předmětu jsem na to naskočila, všechno ostatní šlo stranou (ale já jinak studovala celkem lehce) a s odřenýma ušima to dala. Historie se na známky neptá.

Jinak hodně záleží, co bys chtěla dělat. Ve státním je vzdělání hodně důležité kvůli tabulkovým platům. V korporátech si na tom většinou taky zakládají. V jiných firmách se podle mě můžeš vypracovat, ale vždycky to budeš mít o trochu těžší. Já se nakonec živím něčím, kde jsou všem moje vzdělání i praxe ukradené a záleží jen na tom, co umím. Ale to je pak fakt individuální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.10.19 11:55

NEstahuj kalhoty, dokud je brod daleko a neodcházej ze školy na začátku prvního semestru, když jsi ještě ani nezkusila zkoušky.

Stáhni si duoligno, poslouchej anglické seriály v originále s anglickými titulky a posléze si najdi někoho, kdo tě doučí odbornou angličtinu.

Nejvíc se potřebuješ naučit angličtinu, tak se prostě zaměř na studium angličtiny. Který je pro tebe navíc v kariéře v oblasti ekonomie navíc zcela zásadní.

Na škole jsi proto, aby ses učila to co neumíš, abys studovala. Tož studuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.10.19 11:58

Jinak na erasmus můžeš i coby student z kombinovaného studia - a to pro tebe bude nejlepší kurz angličtiny, se základním financováním z EU. STačí se dostat do druháku.

Jinak samozřejmě že si najdeš milion důvodů proč to nejde, milion výmluv proč to raději zvdát a neriskovat práci a možné komplikace.

Ale víš jak - kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.

Navíc teda na studenty kombi- studia bývají na zkoušách ledaskdy mírnější a zrovna jazyky jsou jen málokdy důvod k vyhození ze školy.

Prostě přestaň panikařit a začni normálně studovat.

Příspěvek upraven 13.10.19 v 11:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.10.19 11:58

Sama nám VOS, určitě to není jen car papíru. @Ba-stet souhlasím, zakousnout se a zkusit to. Tys už tu VS úplně vzdala, jsem pochopila? Myslím, že zbytečně hazis flintu do žita.
Tak se teď vrhni na angličtinu a zkus znovu přijímacky, na VS i na VOS, jako pojistku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.19 12:01

@Ba-stet děkuji za názor. Nyní pracuji ve státní sféře, prozatím mi jen maturita stačí, rozhodně to ale nebude na celý život. Jelikož nejen ke studiu pracuji, ale také stavíme baráček, tak nemám tolik prostoru na intenzivní doučování. Prozatím jsem z jazyku nevylítla, ale z 21 otázek správných 17 odpovědí a výsledek NEPROSPĚLA mě poměrně vylekal. Za 3 měsíce se jazyk perfektně nedoučím, tudíž pak následuje ukončení studia… :zed: proto jsem začala uvažovat i o VOŠ. O té se ale už dnes říká, že je zbytečným studiem :nevim: a mohu se zeptat, čím se živíte? :)

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
13.10.19 12:07
@Anonymní píše:
@Ba-stet děkuji za názor. Nyní pracuji ve státní sféře, prozatím mi jen maturita stačí, rozhodně to ale nebude na celý život. Jelikož nejen ke studiu pracuji, ale také stavíme baráček, tak nemám tolik prostoru na intenzivní doučování. Prozatím jsem z jazyku nevylítla, ale z 21 otázek správných 17 odpovědí a výsledek NEPROSPĚLA mě poměrně vylekal. Za 3 měsíce se jazyk perfektně nedoučím, tudíž pak následuje ukončení studia… :zed: proto jsem začala uvažovat i o VOŠ. O té se ale už dnes říká, že je zbytečným studiem :nevim: a mohu se zeptat, čím se živíte? :)

nepotřebuješ se naučit jazyk perfektně, potřebuješ se ho naučit dostatečně. Co je to za logiku, když na začátku studia věci neumíš, tak se do nich nebudeš ani pouštět. Kdybys je uměla, tak přece není potřeba studovat, ne?

Jako pokud je priorita rekonstrukce baráku před vlastním vzděláním, tak to se holt nedá nic dělat, to se asi budeš muset utěšovat kecama o tom, jak je titul zbytečný a podstatná je praxe a že vyšší tabulkovou třídu nepotřebuješ.

A nebo si srovnej priority a prostě se začni učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.10.19 12:16

Hele a chceš studovat nebo nechceš? Pro mě je vzdělání dostatečná motivace sama o o sobě. Prostě maknout. A věř, že s dětmi a s dětmi a s práci je to těžší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.10.19 12:20

Tím chci říct, že až jednou budeš muset, třeba budeš v horší situaci, než jsi ted.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
13.10.19 12:22
@Anonymní píše:
@Ba-stet děkuji za názor. Nyní pracuji ve státní sféře, prozatím mi jen maturita stačí, rozhodně to ale nebude na celý život. Jelikož nejen ke studiu pracuji, ale také stavíme baráček, tak nemám tolik prostoru na intenzivní doučování. Prozatím jsem z jazyku nevylítla, ale z 21 otázek správných 17 odpovědí a výsledek NEPROSPĚLA mě poměrně vylekal. Za 3 měsíce se jazyk perfektně nedoučím, tudíž pak následuje ukončení studia… :zed: proto jsem začala uvažovat i o VOŠ. O té se ale už dnes říká, že je zbytečným studiem :nevim: a mohu se zeptat, čím se živíte? :)

Tak do státní sféry je to celkem důležité, v tabulkovém platu to udělá hodně. Muž je uředník, dělá velmi podobnou práci jako jeho kolega, na něčem dokonce dělají společně, a s VŠ má plat o něčem jiném. Samozřejmě státní hodně hraje i na praxi, ale s tou VŠ to prostě naskakuje o hodně rychleji. A hlavně, ty tabulky se nedají přeskočit ani dohnat pílí a snahou.

Správných 17 z 21, jestli ses ještě nezačala pořádně učit, to zas není tak hrozné. Kolik je potřeba na prolez? A souhlasím s @Ou, že se to určitě nějak udělá, z jazyků se zas až tak nevyráží, pokud to samozřejmě není podstatou studia. A tři měsíce je hromada času, když ho fakt využiješ.

Co se baráčku týče, Ty tam opravdu denně fyzicky pracuješ? Nebo jde jen o dohled? V tom případě se domluv s mužem a na chvilku prostě vypneš, tohle je důležité. Nakonec nejde o leta, ale o tři čtyři měsíce intenzivní práce (navíc přes zimu), pak se zajedeš a půjde to lépe a lépe. Fakt bych investovala do intenzivního kurzu, k tomu poslech nebo seriály, případně zkusila najít někoho na dopisování nebo přispívat do diskusí pod nějakými blogy podle zájmu…

Jestli Ti studium jinak přijde v pohodě, určitě bych ho nevzdávala jen kvůli anglině… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
13.10.19 17:01

@Ba-stet @g.sandova @Ou do této diskuze vnesu trochu jiný úhel pohledu. Samozřejmě, pokud chce být někdo lékařem, učitelem,… musí studovat vysokou školu. Pokud ale budeme hovořit o soukromnících, tak toto pravidlo neplatí. Samozřejmě, ve státní sféře je zapotřebí mít vysokou školu nebo alespoň do budoucna tomu tak bude. Nyní je to výhodou pro lukrativní místo a zařazení do vyšší platové třídy, ale koukněme se například na zdravotní sestry. Dříve jim stačila maturitní zkouška. Sestřiček ochotných, které to bavilo bylo mnoho. Následně vyšel zákon, kde zdravotní sestra musí mít VŠ nebo alespoň VOŠ. Nyní stát přichází na to, že zdravotní sestry nejsou a když jsou, nejsou tak zkušené a vstřícné (není samozřejmě pravidlem) a tak uvažují o tom, že tento zákon zase zruší. Sociální pracovník může studovat 4 roky školu, ale také stačí když vyjde ZŠ a udělá si rekvalifikační kurz. Tím chci říct, že to až tolik o škole není, ale záleží na tom, čemu se kdo chce věnovat. Pokud tedy jde v tomto případě o účetní či personální, tak za mě je důležitější praxe. Znám spousty vysokoškoláků, kteří studují, protože neví, co chtějí dělat, či splní sny rodičů, ale nakonec se svým oborům nevěnují, nejsou v tom dobří, nebaví je to. Podle mě účetní musí mít hlavně praxi a myslím, že tomu tak bude i v příštích letech. Již několikrát se mi stalo, že Bc. věděl daleko méně informací než člověk s praxí a maturitou (opět není pravidlem a nechci tím nikoho urazit). Pokud své vzdělání doplní například několika kurzy, aby byl stále v obraze, tak podle mě to je zlatý člověk pro zaměstnavatele mimo státní sféru. V dnešní době se musí člověk umět „prodat“. Pokud jde o ten jazyk, tak bych to řešila prozatím nějakým akreditovaným kurzem, doučováním. V jazyce nejsem také dobrá, ale když jsem byla v Anglii, člověk se domluvil. Ve škole chtějí vše předpisové a do detailu, ovšem u zaměstnavatele a v cizině se domluvíte i bez přesné předložky nebo jiným významem slova (např. do dnes si pamatuji, jak nás učitelka učila, že štěstí se řekne happy a lucky, ovšem význam věty I´m happy a I´m lucky je zcela rozlišný. To nám ale zpočátku neřekla a spousty lidí vyhodila, když ji napsali pod větu Jsem šťastný takový i takový výzam. V cizině jim to je jedno, pokud chtějí, rozumí vám).

Vysoká škola je určitě správné řešení, pokud je ale člověk v účetnictví průbojný a baví ho poznávat nové věci, učit se je, chodit na různé semináře a dělá svůj obor rád, tak za mě nepotřebuje titul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
13.10.19 17:15

@Sarka.951 Tak to jsem v podstatě psala taky :nevim: Ale taky je pravda, že ve státní sféře dělá VŠ na platu hodně (a zakladatelka tam pracuje, nepsala, jestli to do budoucna chce měnit). A pak záleží, kdy eventuálně novou práci bude hledat - jestli teď, kdy je o spolehlivé zaměstnance nouze, nebo někdy v krizi, kdy se sejde bambilion životopisů a v konkurenci „zkušenosti a praxe“ a „zkušenosti, praxe a titul“ pravděpodobně personalista sáhne po tom druhém… Rozhodně neříkám, že VŠ je všechno, na druhou stranu, pokud zakladatelce studium nepřipadá těžké a má do něj chuť, zdá se mi zbytečné to předem vzdávat jen kvůli anglině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.19 17:20

@Ba-stet Dokud to půjde, chci tam zůstat, pak plánuju mateřskou, takže jde o budoucnost třeba za 8 let, to snad bude po krizi

• Citovat
  • Upravit
150
13.10.19 17:22
@Ba-stet píše:
@Sarka.951 Tak to jsem v podstatě psala taky :nevim: Ale taky je pravda, že ve státní sféře dělá VŠ na platu hodně (a zakladatelka tam pracuje, nepsala, jestli to do budoucna chce měnit). A pak záleží, kdy eventuálně novou práci bude hledat - jestli teď, kdy je o spolehlivé zaměstnance nouze, nebo někdy v krizi, kdy se sejde bambilion životopisů a v konkurenci „zkušenosti a praxe“ a „zkušenosti, praxe a titul“ pravděpodobně personalista sáhne po tom druhém… Rozhodně neříkám, že VŠ je všechno, na druhou stranu, pokud zakladatelce studium nepřipadá těžké a má do něj chuť, zdá se mi zbytečné to předem vzdávat jen kvůli anglině…

V tom případě s Vámi naprosto souhlasím :-) ono dost záleží i na ostatních věcech (věk, praxe, město, ve kterém je paní zaměstnána,…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.19 17:27

@Ba-stet a jelikož nejsou lidi, tak bohužel funguji na baráčku jako každý jiný chlap, takže po každém celém snu stráveném tam jsem naprosto vyřízená. Přihlášku na VŠ jsem podávala, když jsme ještě ani nevěděli, že budeme stavět, nějak rychle se to semlelo a teď mi je líto tam jen partnera nechat dřít samotného. V každém případě si myslím, že asi zkusím to doučování a pokračovat si můžu vždycky a třeba našetřim i na soukromou, kde nebudou jazyk tolik hrotit :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze