VŠ, VOŠ a praxe
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Sarka.951 jen pro doplnění, na všeobecnou sestru už stačí 3 semestry na VS nebo VOS, tam už zmena proběhla. Už není potřeba titul.na pozici sociálního pracovníka je potřeba VS. Ten kurz je pro pracovníka v sociálních službách, naprosto jiná pozice.
Já s tebou v zásadě souhlasím. Pokud ale zakladatelka má chuť studovat, to musí zvážit sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova je to možné, až tolik to nesleduji, jelikož se mě to netýká, v každém případě je to pořád jinak a až jednou budou všichni Bc. kdo bude prodávat? Pochybuji, že tito titulovaní lidé budou chtít dělat „jen účetní“ budou mířit výš, na hlavní účetní, na úřady, do větších měst. Podle mě v menších městech se to až tolik nezmění, už jen z toho důvodu, že ty vystudované občany budou muset zaplatit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sarka.951 ale jo, já v zásadě souhlasím. Jen, když má někdo chuť studovat, tak proč ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
@Sarka.951 jen pro doplnění, na všeobecnou sestru už stačí 3 semestry na VS nebo VOS, tam už zmena proběhla.
3 roky, ne 3 semestry. studium na VOŠ může být zkráceno, pokud student už získal odbornou způsobilost k výkonu povolání praktické sestry, zdravotnického záchranáře, porodní asistentky nebo dětské sestry. o zkrácení však rozhoduje ředitel školy na základě předchozího vzdělání a je nutné udělat rozdílovky. zatím to běží krátce a vypadá to, že moc velký zájem o zkrácené studium není, podle toho, co ředitelé zdrávek uvádí do tisku. konečně, u nás na oddělení aktuálně od letošního podzimu studují tři asistenti a ani jeden o zkráceném studiu ani neuvažoval
respektive jedna holčina uvažovala, ale když si zjistila, co všechno by se musela doučit k rozdílovkám, tak usoudila, že ten odpuštěný rok studia jí za to nestojí. zrovna tak je možné zkrátit si studium na VŠ, pokud ti na VŠ započtou některé už na jiné škole vystudované předměty, ale to fungovalo už dřív ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina myslela jsem, že že střední zdravý, praktické sestry, stačí ty tři semestry
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Ba-stet a jelikož nejsou lidi, tak bohužel funguji na baráčku jako každý jiný chlap, takže po každém celém snu stráveném tam jsem naprosto vyřízená. Přihlášku na VŠ jsem podávala, když jsme ještě ani nevěděli, že budeme stavět, nějak rychle se to semlelo a teď mi je líto tam jen partnera nechat dřít samotného. V každém případě si myslím, že asi zkusím to doučování a pokračovat si můžu vždycky a třeba našetřim i na soukromou, kde nebudou jazyk tolik hrotit![]()
![]()
Hele, já radím nestahovat kalhoty, když je brod daleko. Přijímačky určitě nebyly žádná sranda, jsi tam, tak udělej, co půjde. Anglina není zas tak těžkej jazyk, nepotřebuješ překládat sonety. Zatím si pouštěj ty seriály, zkus ty webovky, co radila @Ou a uvidíš. Já jsem třeba lemra a potřebuju nad sebou bič, takže já bych šla do jazykovky. S baráčkem těžko radit, já nikdy nestavěla, každopádně co vím z okolí, v zimě se většinou zas tolik nedělá. Tak si zkus udělat čas a zakousnout se do toho, jestli Ti to za to stojí.
Na soukromou školu bych se upřímně vykašlala. Nevím, jaké jsou ekonomické, já znám pár absolventů UJAK a znalosti horší než podprůměrnej gympl. Jako pokud bys chtěla setrvat ve státním, tak je to asi na vyplnění kolonky lepší, než spadnout z kolotoče, ale personalisté v souokromých firmách by se podle mě šklebili… To už bych raděli vsadila na dobré kurzy, certifikáty, stáže nebo kde všude můžeš rozšířit ekonomické obzory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
@sagina myslela jsem, že že střední zdravý, praktické sestry, stačí ty tři semestry
praktické sestry mají zkrácené studium na VOŠ, co jsem na to koukala, tak jim ředitelé na základě předchozího studia odpouští jenom jeden rok. plus k tomu musí dělat ty rozdílovky. nevím, co jsem zatím četla články nebo slyšela debaty, tak se k tomu ředitelé VOŠek vyjadřovali tak, že zájem je minimální a spíš od sester, které už pracují. ale třeba se to ještě rozběhne, kdo ví. i když tedy podle mne dnešní doba je nakloněná tomu, že mladí studují (jako obecně, ne jenom sestry) a kolikrát si spíš studium prodlužují (třeba stážemi v zahraničí, jazykovými kurzy mezi SŠ a VŠ, když se nedostanou na první dobrou a tak), než že by si ho dobrovolně zkracovali a hrnuli se na plný úvazek do práce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sarka.951 píše:
@g.sandova je to možné, až tolik to nesleduji, jelikož se mě to netýká, v každém případě je to pořád jinak a až jednou budou všichni Bc. kdo bude prodávat? Pochybuji, že tito titulovaní lidé budou chtít dělat „jen účetní“ budou mířit výš, na hlavní účetní, na úřady, do větších měst. Podle mě v menších městech se to až tolik nezmění, už jen z toho důvodu, že ty vystudované občany budou muset zaplatit.
Je samozřejmě pravda, že vzdělání u nás čelí určité devalvaci. To je vidět na řemesle, maturitách i VŠ diplomech, ale myslím, že tohle si do určité míry srovná trh sám. Do budoucna nejsou obavy ani tak o to, kdo bude prodávat - ono určité procento lidí, kteří prostě na studia nejsou, bude vždycky. Problém bude spíš v tom, že spousta jednoduchých manuálních prací se robotizuje a jednou bude potřeba zaměstnat a dát vydělat i lidem, kteří prostě víc než na prodavačku nedosáhnou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina jo, děkuju, mám je info že zpráv, kdy se to hodně řešilo. Já nevím, nebylo u těch všeobecných sester dostačující středoškolské vzdělání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
@sagina jo, děkuju, mám je info že zpráv, kdy se to hodně řešilo. Já nevím, nebylo u těch všeobecných sester dostačující středoškolské vzdělání?
ve své době určitě bylo. dneska? víš co, já nastupovala na zdrávku ještě za minulého režimu. musela jsem mít vyznamenání, běžně chodily holky, co měly na výzo jenom jednu-dvě dvojky. já jich mívala tak tři až pět (ale vyznamenání po celou základku) a dostala jsem se jenom proto, že jsem napsala hodně dobře přijímačky. jinak jsem ve třídě byla jedna z nejhorších co se vstupních známek týká a taky jsem v prváku málem proletěla z latiny
šla jsem tedy na dětskou sestru, tam to bylo o trošičku přísnější, ale málem jsem podávala přihlášku na zdravotní sestru, protože s mými „špatnými známkami“ byly obavy, že mě nevezmou. dneska na zdrávky chodí děti, co už na základce mají trojky, čtyřky a stejně ani nenaplní kapacitu. a není to tím, že ze zdrávek vychází „jenom“ praktické sestry, na stejný problém si mi stěžovaly profesorky na praxi už v devadesátých letech, kdy ze středních zdrávek stále vycházely všeobecné sestry. že museli z učiva hodně slevit, protože jinak by jim většina ročníku neodmaturovala, což by vedlo k uzavření školy ![]()
jako nevím. před lety byly VŠ pro ty nejlepší, takže jsem šla na maturitní obor a neměla větší ambice. dneska maturita tak devalvovala, že co byla dřív maturita, to je dneska bakalář a za této situace bych já s vyznamenáním rozhodně nenastoupila na školu, kde odmaturuju a je to pro mne konečná, nedá se navázat VŠ studiem. mám tři děti, dvě už na střední třetí střední teprve vybírá. co jsem s nimi tak obcházela a vybírala SŠ, tak se i odborné školy zpravidla chlubily a předháněly v tom, jak kvalitně dokáží děti připravit nejenom pro praxi, ale i k dalšímu VŠ studiu v daném oboru. co by nabídla zdrávka, kdyby z ní vylézaly hotové sestry? že po maturitě můžou jít makat na dvanáctky do špitálu a na VŠ ať zapomenou, je jich třeba u lůžek? jako neříkám, že české školství je ideální, prostě je takové, jaké je, ale nevidím nejmenší smysl v tom, aby zdrávky šly proti proudu, pochybuji, že by to zdravotnictví přineslo prospěch.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina jo,když se ma to člověk podívá z životního tak to dává smysl.
Já šla do prvaku v 94. Strašně jsem toužila po zdravce, měla jsem na vyzo nejhůře tři dvojky na druhém stupni. Naši nechtěli, že je to strašná práce. Šla jsem na gympl. No, moje spolužačky s trojkama na zdravku šly a školu zvládly. Ted jsou h nich sikovne vseobecne sestry. Všechny začínaly v nemocnici, potom šla do ordinace nebo do domova pro seniory.
Já si chtěla ten dluh splatit a při první mateřské jsem šla na večerní zdravou, tenkrát ještě na pet let, dvá roky jako rozšíření marurity nenabízeli nikde. Chodila jsem jen na ty odborné předměty, nastoupila jsem až někdy v dubnu. Do konce roku jsem se měla vše soucit a já to s komínem nedávala. Stihla jsem se doucit jen aktuální látku. Tehdy bývalý ani nepodpořil, nechtěl hlídat. Nechci se na něj vymlouvat, ale vůbec mi to neulehcil. Školu jsem ukončila.
Tak nakonec jsem si udělala VOSku, to už byla situace jiná. Stejně mě to trošku mrzí, že jsem ho nespecifikoval a dala jsem se odradit. Nakonec jsme se rozvedli, protože bojkotovala všechno
- načítám...
- Citovat
- Zmínit