VŠ x minimální mzda
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@truelly mám vlastní firmu a někdy dělám od stolu, jindy jdu pracovat rukama. 😅 Je to různé ![]()
Ale VŠ je mi k tomu úplně k ničemu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bobule321 píše:
Jestli ono to není tím, že tady těch IT je jak hub po dešti… Stejně jako všemožných Ing a Mgr. k ničemu.
Nepohrdam vzděláním, sama ho mám ale je mi k ničemu, práci v oboru jsem nenašla a učit nechci.
A ano, dělník je dobře zaplacený, protože něco umí.
Hub po dešti jo? Zajímavé ale je, ze se neustále shání lidi na IT pozice, všude inzeraty, často berou i začátečníky s tím, ze si je naučí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je proste veřejná a státní sprava
ty tabulkové limity jsou hrozné… Ale nelze to brát za bernou minci co se týče mzdy. Co máme kolem sebe IT (vesměs už teda s praxí), tak pod stovku nemá ani jeden.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám kamaráda, který není v IT, ale pracuje jako úředník pro ministerstvo zahraničí…schvaluje pobyty cizincům. Tabulkově nástupní plat po VŠ 18 hrubého, teď po 5 letech má tabulkově asi 24 hrubého…reálně? Vím od jeho manželky, že cca 30 čistého. Protože nejenom vánoční, ale i řčtvrtletní prémie mají vážně velké. Z IT oboru znám víc lidí…jednoho u vojáků, ten se má jak čuník v žitě, plat není špatný a vůůůůbec se nepředře, druhý programuje v Praze kardiostimulátory (cca 150k hrubého) a třetí, ten dělá také ve státním, má nejmíň, ale jeho čistý plat je opět díky prémiím vyšší než hrubý tabulkový…
Tolik ke státní sféře, odměny bývají velice, ale velice štědré, samozřejmě, že se to bude lišit, ale není to tak hrozné, jak to vypadá.
Je ale pravda, že není VŠ jako VŠ… nechci nikoho urazit, ale na fakultách sociálních věd jsou obory totálně na prd. Filozofické fakulty, tam záleží na konkrétním oboru a podobně. Já sama jsem vždycky chtěla být učitelka, chtěla jsem učit matematiku a můj milovaný dějepis…No nakonec jsem se vrhla na vystudování matematiky a fyziky kvůli uplatnění… Práce se mi hledá opravdu snadno a vím, že když se dávají odměny, mám je vyšší než např. kolegové učící humanitní vědy, protože o mě prostě nechtějí přijít. Na jednu stranu je to nefér, na druhou stranu jsem tu fyziku šla studovat a bojovala na VŠ vážně jen proto, že jsem nad budoucím uplatněním uvažovala.
Jinak než některé VŠ obory, to mi daleko užitečnější přijde technická SŠ nebo učební obor…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Smudlinka01 Mi právě přijde, že na sociálních vědách jsou obory, které nejdynamičtěji reagují na trh práce. Třeba první kyberbezpečnosti a neurolingvistiky, matematická lingvistika, aplikovaná informatika (což považuji za hodně perspektivní obory) byly dřív na sociálních vědách než na matfyzu. Pak tam jsou taky takové ty soft sci-tech obory - urbanismus, bezpečnostní studia, aplikovaná statistika, epidemiologie… To jsou obecně obory řadící se pod sociální vědy.
Navíc tam funguje lepší kontakt s mezinárodním prostorem, protože je kladen důraz na softskills, dva cizí jazyky jsou samozřejmost, naštěstí už tohle na matfyzu pochopili a hodně studentů ty jazyky dělá (a jde jim to výborně - takže fakt neplatí taková ta mantra neumím matiku/umím jazyky a umím matiku/neumím jazyky). ![]()
Já třeba neznám nikoho se sockou, kdo by si stěžoval - a minimum z nich je ve státním, protože v soukromém mají nadprůměrné mzdy, ty odbornosti jsou poptávané. Zas na druhou stranu znám celkem dost lidí s technickou VŠ, co, byť neradi, jedou Švarc-systém, protože mají problém sehnat normální práci. Ale nepaušalizovala bych to. ![]()
Jen mi prostě přijde zvláštní, že SŠ nabídnou ve státním 90 % průměrné mzdy v soukromém sektoru, zatímco VŠ jen 40 % průměrné mzdy v soukromém sektoru (za rok 20 to bylo podle ČSÚ v soukromém nějakých 25+ pro SŠ vs. 60+ pro VŠ - a většina VŠ je humanitních - takže mi jasně vychází, že je užitečnější (tj. cennější a ceněnější) absolvent VŠ než SŠ, bez ohledu na obor. To prostě nevypovídá o tom, že by řemeslo mělo zlaté dno - leda, že by skoro všichni SŠ deklarovali nižší než skutečné příjmy, tj. kradli - to se mi teda taky nelíbí. ![]()
A ten argument, že lepší dobré vyučení než humanitní VŠ mi zní jako „lepší dobrá ZŠ než špatná střední“ (což je blbost, protože i špatný obor vám v drtivé většině případů prostě něco navíc dá, když je vůle se něco naučit).
To je nějaký komunistický relikt, tohle uvažování, to teda všichni mužem jít hákovat rovnou po základce a všechno se naučit v praxi - schválně, jak by to hýblo s ekonomikou, asi tak jako v Pákistánu, kde se humanitní obory skoro neprovozují. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie Ono to nebyl argument lepší dobré vyučení než humanitní VŠ, ale lepší dobré vyučení než některé obory VŠ…takže asi tak… Některé humanitní obory jsou totiž pro naši společnost zcela nezbytné, ale o některých sociálních oborech si prostě myslím své.
A také možná záleží i na tom, odkud člověk pochází, respektive, kde hodlá žít nebo jak daleko bude za prací dojíždět. Já pocházím z maloměsta a mám spolužačku ze ZŠ, která vystudovala mezinárodní studia, ale protože na maloměstě to uplatnění moc nenajde, pracuje pro dopravní společnost. Pak znám jinou z VŠ kolejí, která studovala gender obor, žije ve městě, sice ty pozice nějaké jsou, ale nikde ji zatím nevzali, uchazečů hodně a bez zkušeností zatím pracuje mimo obor. No a do třetice holčinu, která si vybrala studium historie středomořských států, ani jsem nevěděla, že u nás něco takového je. Tak nakonec dělá průvodčí na hradě, protože ji baví historie, ale prostě co s tím. Naopak samozřejmě vím o oborech z fildy, kde si ti lidé mohou vybírat zaměstnání a najdou opravdu snadno a je to důležité
o paušalizování humanitně zaměřených škol mi fakt nešlo… Celkově ale vím, že když jsme měli sraz z gymplu po 6 letech, tak snad všichni kluci pracovali spokojeně v oboru (až na dva doktory mají všichni technické směry), zatímco z nás holek to bylo tak pade na pade, část práci v oboru našla, část ne, tak jsem se zajímala, co kdo dělá…ale možná špatný vzorek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie A jinak jsem to ještě brala tak, že mám zkušenost s MUNI a vím, že tam třeba z vyjmenovaných oborů je kyberbezpečnost na IT, aplikovaná informatika také, epidemiologie na lékařské a obdobně… na FSS zůstaly už povětšinou až na výjimky opravdu takové neutrální obory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Smudlinka01 píše:Tolik ke státní sféře, odměny bývají velice, ale velice štědré, samozřejmě, že se to bude lišit, ale není to tak hrozné, jak to vypadá.
Tohle je tak strašně strašně indivindi, tam, kde se do toho plete politika, ať už komunální, nebo národní, tam úřady peníze mají a dostávají se desetitisícové prémie čtvrletně (údajně magistrát Prahy), jinak je to spíš dost bída, pracuju ve státním (velký státní odborný úřad), byl rok, kdy jsem nedostala ani halíř, byl rok, kdy jsem dostala 1750 Kč hrubého (jako fakt, za celý rok jediné prémie tohle), jako jo, jednou, za celých 15 let jsem dostala prémie za rok asi 22 tisíc, vloni 4 tisíce, letos nejspíš nebude nic, protože nám chybí peníze na platy (jo, státní úřad nemá peníze na platy). Totální a naprostá výjimka.
Co se osobního ohodnocení - jakmile je zaměstnanec ve služebním poměru, jsou na tu superpřísná pravidla a osobko je navázané na hodnocení a zrovna tady mají vedoucí nařízeno, aby se sice nedávalo špatné, ale nemá se dávat ani „moc dobré“, které by opravňovalo k vyššímu osobku, takže já, ač makám jak šroubek a výkon (to co dělám je dobře měřitelné) mám sotva 20 % základu. Možná jsou pro IT nějaké speciální fondy, nevím, ale nový IT se hledal dlouho a nakonec se našel někdo skoro před důchodem, protože nikdo tu za to, co tu může dělat, dělat nechce, když může mít v soukromí násobně víc.
Jako fakt, státní zaměstnanci nejsou ve vatě, většina z nich ani náhodou a ani zdaleka, část z nich už aspoň nemá ohodnocení směšné až komické, ale jen spíš smutné ve srovnání s profesemi, které by mohli od zítra dělat, za to ti, co je dělají teď by je (většina z nich) nemohla dělat to, co dělají ti nenávidění, hloupí státní zaměstnanci, nikdy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako začátečník na IT pozici - tester si přijdu na 40 000/měsíčně v Praze. Mohla bych to asi vytáhnout o kus výš, ale benefity zaměstnavatele a možnost se profesně posunout, to vyváží. Především je tam ale velký potenciál do budoucna se finančně zvednout. Práce je to flexibilní, více jak polovinu času dělám z domova, baví mě to.
36 pro člověka, co to dělá delší dobu, je mizerný. Ale zase si nepamatuju z té předchozé diskuse, odkud byli. Na Prahu by to bylo fakt málo.
21 ve státní správě - není to moc, ale jak píšete, osobka atd. Plus s těmi požadavky to není úplně IT odborník, ale trošku lepší správce sítě ![]()
- Citovat
- Upravit