Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
milé maminky, mám na vás pár otázek ohledně zoubků miminek do 1.roku:
1.čím zoubky čistíte
2.používáte zubní pastu? A popřípadě jakou?
3.má vaše mimi zoubky úplně bílé?
4.jak často zoubky čistíte
Můj prcek má 9 a půl měsíce,7 zubů,čistim cca 4krát za den. Do teď jen namočenou plínkou.od včera zubním kartáčkem. Zatím pastu nepoužívám. Všem moc děkuju za odpovědi ![]()
Malé je rok, má 9 zoubků. Když se jí prořezaly první, koupila jsem v lékárně dětský zubní kartáček. Okamžitě se z toho stala oblíbená hračka. Zoubky si tedy „čistí“ hlavně malá sama, nejčastěji jí ho dávám ve vaně, protože když se koupe, většinou si já čistím zuby a malá má radost, že si je čistí taky. Samozřejmě je pak musím ještě sama trochu dočistit, ale nepřeháníme to. čistíme jen 1, někdy 2× denně. 4× mi připadá moc
, ale pokud to prckovi nevadí, proč ne.
Zoubky má malá pěkné, bílé. ani jí nesladím čajík, myslím, pokud se na slazené nápoje nenaučí, nepotřebují je. Uvidíme, jak dlouho nám to vydrží
Jo - a pastu žádnou nepoužíváme, myslím, že je ještě brzy, děti jí pak zbytečně polykají.
my máme teda už dva roky, ale zuby máme rostene později..
Zajímalo by mě teda jakou pastu, když se zakladatelka ptá a jak často - my teda dvakrát denně. Známá prý jednou za dva dny
prý se ničí sklovina, když se to dře kartáčkem ![]()
A barva, máme bílou, ale přijde mi, že má na předních skvrny, prý je to někdy po té pastě tak nevím, že jsou zuby přeflorované nebo tak nějak, možná to píšu zle, ale kazy nebo špatná hygiena to nebude, protože orpavdu čistíme
Jinak k zakladatelce - pastu jsme začali používat asi až tak rok a čtvrt, asi bych ještě nedávala.
Pastu jsme měli doporučenou doktorkou od začátku, resp. od prvního zoubku - pro správný přísun fluoru. Má se jen zlehka zamazat kartáček a dítě to vlastně spíš jen cucá a polyká, o čištění nemohlo být ze začátku ani řeči. Používáme Elmex, pozor, ne všechny pasty jsou pro nejmenší děti, i když jsou deklarované jako dětské.
1. dětským kartáčkem s měkkými štětinami Farlin http://www.zbozi.cz/…k-na-zoubky/?…
2. Ne, mám skleničku a namáčím kartáček ve vodě.
3. Ano, ale detailně je nezkoumám ![]()
4. Po snídani a večer po kaši, čili 2× denně, v jídelní židličce.
Jinak má 14 měsíců, osm předních zubů a špičky stoliček na obou stranách. Spodní 4 zoubky si nechá přešmrdlat docela dobře, horní moc ne, kouše do kartáčku a bere mi ho, stoličky jsem vzdala, nedostanu se mu tam, leda násilím, a to nechci.
Příspěvek upraven 04.01.11 v 16:13
ja mam sice doma, chlapecka ktery ma 3 roky a zoubky cistime od 4,5mesice, to nam vyrostl prvni. pastu pouzivame od 5mesicu a to elmex 0-6roku, prvne jsme cistili prstackem a pak pozdeji kartackem.
pasta by se mela davat. a vecer u miminek po mliku a nebo caji utrit vlhkou plinkou.
bile zoubky nemame , maly byl do roku casto na antibiotikach, tak je mame znicene
Malej má rok a zuby 4. Čistim mu je speciální žinkou na zoubky a pak mu dám dětský kartáček s trochou pasty Vademecum - jahoda a on si to sám dočistí.
Malej má rok a zuby 4. Čistim mu je speciální žinkou na zoubky a pak mu dám dětský kartáček s trochou pasty Vademecum - jahoda a on si to sám dočistí.
Ahoj,malému čistím zoubky dětským kartáčkem,ale ted mu chci koupit ještě s měkčími štětinami,zubní pastu používáme a to dětskou Elmex,zoubky má bílé,zatím čistím pouze večer,protože i tak je to s problémem,nechce si je nechat čistit.
![]()
synovi je 13 měsíců a má skoro 6 zubů.
Ahojky, cistime 2× denne, pasta Elmex, kartacek myslim ze Nubby?tehda jsem koupila trojkombinaci, 3 kartacky na ruzna obdobi rustu zoubku (v lekarne ).
Zoubku mame 6 a jsou bile.
všem moc děkuju za odpovědi. Já mám právě aj problém s tím že prcek má zoubky krásně bíle krom hornich jedniček. Ty má trošku zažloutlé,ale jen u dásniček. Tak nevim jestli nemám třeba dát zubní pastu.
docela mě to štve protožd se o zoubky opravdu pečlivě starám ![]()