Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj nejdu si ani pro radu, spíše se jenom vypsat.
Dcerce jsem našla v sobotu vši, nakoupila v lékárně sérum a šampon na vši plus všivaček a poctivě vycesavame. S manželem jsme se kontrolovaly taky a nic jsme v sobotu nenašli.
Včera večer jsem s vycesala vlasy nad vanou a několik živých našla.
Hned jsem si vlasy umyla sampony na vši a manžel vyčesaval, mám delší vlasy.
A teď k problému. Dcera k tomu chytla i rýmu, tak jsem se rozhodla že si vemu paragraf ( poprvé v životě). Že zůstanu týden s ní doma a budeme se společně toho zbavovat. Do školky bych ji určitě nedala, hned ráno jsem tam volala a učitelce nahlásila.
Pak jsem volala dětské dr. a tam je ten problém. Řekla mi že na vši paragraf nedává, že stačí umýt samponem na vši a může jít do školky. Že hnidy se neprenesou a že kdyby tak byli všechny děti doma tak že do školky nikdo nechodí. Byla jsem jak opatřena, myslela jsem že to nebude problém, bohužel jsem se spletla.
Jedině mám přijít a podívá se na tu rýmu, ale pochybuji že mi napíše paragraf na rýmu.
Bylo mi z toho do breku, neřeknu kdybych chtěla paragraf každý měsíc, ale bylo to poprvé. Šampon samozřejmě nema 100% účinek a ráno po té odvsivovaci kůře jsem dvě živě našla. Dcerka už moc nemá, ale to si na triko nevemu, že bych ji dala do školky i když může mít ještě v hlavě hnidy.
Vyřešila jsem to tak že jsem zavolala svoji obvodní doktorce, popsala ji situaci a bez problémů mi napsala nemocenskou.
Pracuji ve velkém kolektivu a ještě v potravinářství, tak radši.
Potřebovala jsem se vypsat, protože je mi z dětské do breku..
@divomys Pořiď si kouzelný všiváček, až dítko začne chodit do školy, tak se ti bude ještě náramně hodit. Ono je to vpodstatě o tom mechanickém odstraňování. Ty ty vši vpodstatě omráčíš a tudíž se pak lépe vyčesávají a ten kovový všiváček zvládne vyčesat i hnidy. No a k tomu paragrafu. Svým způsobem ta doktorka měla pravdu, ale chápu i tebe. Když děti chytly vši poprvé, taky jsem z toho několik nocí nespala, ale věř mi, že teď, když někdy narazím na veš, už se z toho nehroutím. Pravidleně dětem i nám kontroluji hlavy, víc prostě člověk dělat nemůže.
@divomys No, upřímně, pokud si ji řekla, že ten paragraf chceš na týden, tak se ji ani nedivím…
Detska ma pravdu. Na vsi a rymu se paragraf nedava, to by byli doma vsichni. Sice te chapu, taky jsem poprve silela, ale casem uvidis, ze to neni tragedie, jiste to neni naposled. Doporucuju krome vyse uvedeneho vsivacku mit doma dostatecnou zasobu odvsivovacich prostredku ( nam se osvedcit Pedicul Hermal nebo Paranit), nekdy je to o vikendu a svatcich trochu problem sehnat. A nezapomen na zopakovani podle navodu.
Na to se opravdu paragraf nedává a myslím že pokud byste nepracovala v potravinách, ale někde v kanclu, nebo továrně atd, tak by vám nedala ani nemocenskou.. ![]()
Všivaček mám kovový jde to dobře vyčesat, hnidy vybírám ručně. Ale všude jsem na netu četla, že dítě by nemělo týden mezi děti. Ale po tom šamponu jsem stejně našla živé…
Hmm. Vetsinou se tu v tematech o vsich valna vetsina desne vzteka, ze dite se vsima nezustane par dni doma a jde do skolky, ze ej to neohleduplne a podobne. A jak to teda udelat, kdyz paragraf na to nejde tedy? Btw nepatri nahodou vsi z pohledu MS mezi infekcni „onemocneni“ vyzadujici docasnou karantenu a tudiz se s nimi do skolky nesmi? Nerypu, mam pocit, ze jsem to nekdy nekde cetla, ale uz si to moc nepamatuju.
@smurfka svoji obvodní mám fajn, měla jsem za celý život nemocenskou jen snad 3× a do papíru mi napsala že jsem nachlazená. Ale lidsky to pochopila a nedělala problemy jako dětská
@divomys píše:
Všivaček mám kovový jde to dobře vyčesat, hnidy vybírám ručně. Ale všude jsem na netu četla, že dítě by nemělo týden mezi děti. Ale po tom šamponu jsem stejně našla živé…
Jaký jsi použila? Já používám Paranit rapid a po první aplikaci je to vše mrtvé. Difussil a Orthosan nefungují, vši jsou na ně rezistentní.
@sakota píše:
Hmm. Vetsinou se tu v tematech o vsich valna vetsina desne vzteka, ze dite se vsima nezustane par dni doma a jde do skolky, ze ej to neohleduplne a podobne. A jak to teda udelat, kdyz paragraf na to nejde tedy? Btw nepatri nahodou vsi z pohledu MS mezi infekcni „onemocneni“ vyzadujici docasnou karantenu a tudiz se s nimi do skolky nesmi? Nerypu, mam pocit, ze jsem to nekdy nekde cetla, ale uz si to moc nepamatuju.
Je to infekcni onemocneni, ale krantena netreba, kdyz je rodic dusledny. Problem je, ze si nekteri mysli, ze staci jedna akce a ze hnidy se vyresi samy. Hnidy je proste potreba vybrat vsechny, klidne nekolik dni po sobe…
Mozna se vztekaji rodice deti ve skolce, az prijdou deti do skoly, uvidi, ze to je proste bezne, nevyhne se tomu skoro nikdo.
Ten kouzelný je tohle: https://www.bezvsi.cz/ bere i hnidy a po minulé zkušenosti s ním dítě v klidu druhý den do školky dám, protože to opravdu vzal napoprvé včetně hnid. Po umytí šampónem ani omylem, ty naše byly rezistentní na ofiko dětské i ty psí. Ještě zkus hodinový zábal olej s Alpou, to ty živé zlikviduje spolehlivě, hnidy ne.
U nás ve školce mi teda řekli, že dr. paragraf napíše, ale nezkoušela jsem, vzala jsem si den volna.
Příspěvek upraven 11.09.17 v 11:00
@bartsch liquid sérum a šampon. Chtěla jsem ten Paranit ale jiný jsme o víkendu nesehnala.
Já teda preventivně stříkám sprejem proti vším…na celý školkový rok mi stačí jedna lahvička a je to super..
zatím zkušenosti ostatních uživatelů, že prošli celou školku bez vší, takže v to taky doufám..Syna nestříkám, má hlavu vylepanou:o))) střih ala nacista..takže tam je to jedno:o)
@divomys píše:
@bartsch liquid sérum a šampon. Chtěla jsem ten Paranit ale jiný jsme o víkendu nesehnala.
Chápu, já to musela řešit minulý týden. Ale já dceři upravuji vlasy každý den do školy a chytla jsme to hned v počátku, nestihly se mrchy téměř rozmnožit - jen 4 hnidy. Doma jsem měla jen zbytek Paranitu (už víc jak rok byl klid ve škole), ale i tak jsem hned objednala v lékárně v poledne a odpoledne už jsem hubila. Jen začala škola a už je to tam zase
Už to předloni ve třídě musela u jedné holky řešit hygiena a sociálka, na kterou to musel už nahlásit ředitel školy, rodina totiž vůbec nereagovala - jsou to totiž mimoni s IQ tykve
Holka je ještě navíc nejvyšší ve třídě a padala jí to z hlavy na ostatní
Teď dávám dceři na vlasy Tea tree oil preventivně.
Tak já tedy doktorce zavolala a rovnou my řekla ať si přijdu pro paragraf. Je to tedy cca 4 roky zpět.