Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a dezinsekci čehokoli jiného než hlav neprovádíme, jinde nežijí a nepřežijí (a že máme někde pod postelí mrtvou veš nás neděsí).
@BaraF Bohužel mě vadil ten pocit, že se pořád drbete a něco vedle Vas se hýbe a množí..a neřekla bych, že nepřežijí jen mimo vlasy… nejsou náhodou vši ze špíny?
@lennynov píše:
@BaraF Bohužel mě vadil ten pocit, že se pořád drbete a něco vedle Vas se hýbe a množí..a neřekla bych, že nepřežijí jen mimo vlasy… nejsou náhodou vši ze špíny?
nejsou. k životu potřebují nasávat krev a bez jejího přísunu fakt relativně brzy vysychají.
@sagina Jakmile se veš ocitne mimo hostitele, ztrácí zdroj obživy a hyne do 24 hodin. Z tohoto důvodu není nutné prát veškeré tkaniny v bytě, pokud se ve vaší rodině vši objeví. Postačí vyprat pouze ty, s kterými byl napadený člen rodiny v přímém kontaktu (polštář, deka, plyšák na spaní).
jj máte pravdu koukla sem do vyhledávače
@lennynov no a schopnost sát z důsledku dehydratace ztrácí ještě o několik hodin dřív, než uhyne. no a pocit… já si vši mimo hlavu nepřipouštím. ony ji potřebují, dobrovolně z ní dolů nejdou a na vlasech se drží vší silou… náhodné spadávání pak přijde fakt spíš při masivním zavšivení, kdy si už překážej nebo když se zvyšuje pravděpodobnost, že ji člověk nechtíc nabere rukou při drbání… takže u takového běžného zavšivení, které člověk podchytí velice záhy, protože jednak děti pravidelně kontroluje a jednak automaticky startuje na jakékoli zajetí rukou do vlasů, tam si fakt nějaké popadané vši nepřipouštím, tudíž mě pocit z bestií číhajících na mne v peřinách nějak nepřepadává ![]()
@lennynov píše:
Ne, musíš je od někoho kdo je má chytit. Myšlenky o genezi parazitů ze špíny byly vyváceny někdy na konci 19. století. A mimo hlavu (strava-krev a teplota vhodná pro množení) opravdu nepřežijí. A představy nás opavdu neděsí.
Nejsem nějaká cíta nebo tak to ne…kazdopádně si dávám pozor…malá tedka do školky nechdodí, sem těhu a co nevidět budeme rodit ![]()