Vši - jak moc hrotit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.6.14 20:33

Vši - jak moc hrotit?

AHoj maminy,

tak dneska ráno hladím malou ve vláskách a co na mě nebafne - Vši… Já ani manžel je nemáme, jen to naše dítko, a protože nikde než doma a ve školce poslední týden nebyla, protože my s mužem marodíme, tak odjinud než ze školky nejsou. Hned jsem muže poslala pro odvšivovací šampon, vybírám od rána hnidy, vždy tam najdu nějakou přehlédnutou a peru všechno povlečení, deky a plyšáky, ve kterých spala, a že je toho mraky, protože spala snad všude. A tak si říkám, jak moc hrotit dál to praní, když má hlavu skoro čistou - bydlíme v paneláku, balkony rekonstruují a já vše suším po bytě na sušákách, takže denní praní věcí, jak čtu v některých diskuzích, není reálný…A pak co školka? Určitě tam ráno udělám vítr, ale dát či nedat do školky? Bojím se, aby to na ní zas nevlezlo. Trošku z toho dneska padám na pusu, protože tyhle breberky, to je něco na mě…

Předem moc děkuji všem za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
8.6.14 20:36

Jak to vydrbeš, tak by to už mělo bejt OK. Každopádně moc nechápu, co za vítr chceš dělat ve školce. Třeba o tom ani nevěděli a učitelky to tam asi taky nedotáhly :roll: Pokud nechceš, aby vši nedotáhla znova, tak ji do školky nedávej, ale to už asi nikdy :nevim: Tam je to - přijde mi - totiž furt něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.14 20:38

Anonymně kvůli detailům v příspěvku :oops: osobně bych vši ve školce nahlásila, okamžitě je stejně chytnou i ostatní, ono mě tuhle na dětském hřišti vyděsilo, když dvě maminky byly s dětma na hřišti, a ještě se otevřeně a nahlas bavily o tom, jak se jejich děti nemůžou vší zbavit že je mají furt :pocitac: :pocitac: :pocitac: :pocitac: no bodejď by neměli furt vši když se s tím stýkají s ostatními dětmi a roznáši to po nich, takže to pak furt dokola chytají zpětně od nich, podle mě by alespon pár dní dítě jít do kolektivu nemělo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
26230
8.6.14 20:38
@Anonymní píše:
AHoj maminy,

tak dneska ráno hladím malou ve vláskách a co na mě nebafne - Vši… Já ani manžel je nemáme, jen to naše dítko, a protože nikde než doma a ve školce poslední týden nebyla, protože my s mužem marodíme, tak odjinud než ze školky nejsou. Hned jsem muže poslala pro odvšivovací šampon, vybírám od rána hnidy, vždy tam najdu nějakou přehlédnutou a peru všechno povlečení, deky a plyšáky, ve kterých spala, a že je toho mraky, protože spala snad všude. A tak si říkám, jak moc hrotit dál to praní, když má hlavu skoro čistou - bydlíme v paneláku, balkony rekonstruují a já vše suším po bytě na sušákách, takže denní praní věcí, jak čtu v některých diskuzích, není reálný…A pak co školka? Určitě tam ráno udělám vítr, ale dát či nedat do školky? Bojím se, aby to na ní zas nevlezlo. Trošku z toho dneska padám na pusu, protože tyhle breberky, to je něco na mě…

Předem moc děkuji všem za rady.

proč chceš dělat vítr ve školce? Je sice pravděpodobné, že je dcera ze školky přitáhla, ale pokud rodiče původního nositele školce neoznámili, že má dítě vši, tak s tím školka nemůže nic dělat. Naopak tvou povinností je školku informovat (a školka to pak oznámí i ostatním rodičům) a dítě odvšivit. Pokud pošleš do školky dítě se zavšivenou hlavou, mohlo by se to brát jako úmyslné šíření nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.6.14 20:45

Stejně to nepovypereš všechno, stačí jedna spadlá na koberci nebo ve školce a jedete znova. Rozhodně odvšivení opakuj za 8 dní znova, komplet. Pokud můžeš dítko do školky nedávej. My jsme na podzim měli vlnu 3× za sebou. Odvšivení, pak opakování, pak dobrý a po 14dnech znova. Školka za nic nemůže, vítr nedělej a podej informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
8.6.14 20:52

Školku bych informovala, třeba o tom nevědí. Vítr bych dělala jedině v případě, že informaci o rozšíření vší ve školce mají a nedali to vědět rodičům.
Jinak doporučuju tea tree oil. Poté, co na jaře vypukla všivá epidemie v naší MŠ, jsem ho koupila, přimíchala trochu do šampónu a jednou týdně tím holce umeju vlasy. Nebo se dá kápnout trochu za uši. Holka sice chvíli srmdí jako tři dny chcíplej pes, ale zatím se nám (ťuk-ťuk) breberky vyhnuly.
S praním bych si tolik hlavu nelámala. Veš tuším nepřežije víc jak dva dny bez hostitele, takže pokud nemůžeš prát teď, nacpi prádlo do igelitových pytlů, pořádně zavaž a vyper, až to půjde.

Příspěvek upraven 08.06.14 v 20:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
8.6.14 20:52

Veš bez hostitele moc dlouho nepřežije, důležité je vyčesávat vešky a hnidy a ve stanovený čas opakovat odvšivovací kúru.

A vychladni, školka za to nemůže ;) Ve velkých kolektivech se to občas šíří, stím školka nic nenadělá, by musela ráno všem dětem prohlížet hlavy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21499
8.6.14 20:56

Hele a bude hur. Ve skolach to jede ve velkem a tam to tuplem nikdo neresi… proste to oznam a dite posli zitra do skolky, jestli ma vycesanou hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.6.14 21:11

@Bibi239
tak prohlížení hlav školka dělat údajně nesmí. Když našli malé vši, tak se mně ještě omlouvali, že jí hlavu prohlíželi, na její žádost. Řeší to tak, že na nástěnku vyvěsí informaci „ve školce se objevily vši, kontrolujte dětem hlavy“ a je to na rodičích. Nám ty odvšivovací šampony moc nezabírali, tak jsme nechali umíchat v lékárně podle originální receptury a do škoky jsme to pro zájemce donesli. Bylo to v našem zájmu. Potvory už jsou dost odolný a rezistentní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
8.6.14 21:13

Vši bych ve školce oznámila, ale „vítr“ bych tedy nedělala. vši jsou holt školková a školní realita, čím dřív se s tím smíříš a naučíš žít, tím líp to budeš snášet :nevim:

nevím, jak moc jste spolu s dítětem v kontaktu, ale pokud je má už minimáně týden, ale pak bych protivší přípravky použila i na vás. alespoň já jsem zvyklá se s dětmi dost mazlit a lezou za mnou do postele, prostě často jsme v kontaktu hlava na hlavě a tam to riziko přelezení vši prostě je. po týdnu samozřejmě je potřeba použít přípravek znova, na důkladné vybrání hnid bych nespoléhala.

prát jsem prala akorát poprvé, od té doby ne a že se třemi dětmi jsem je doma měla už hodněkrát :cert: ona pravděpodobnost nakažení se jinak než kontaktem dvou hlav je poměrně malá. jednak vši z hlavy úmyslně neslejzají a jednak když už jsou mimo hostitele, tak relativně rychle vysychají, už po nějakých cca dvanácti hodinách sice ještě žijí, ale už nejsou schopny se přisát. jako pokud tvé dítě nebylo zavšivené tak, že by z něj ty vešky samy odpadávaly, kolik jich v hlavě mělo, tak bych to s praním nehrotila. maximálně bych spací plyšáky třeba dala do zítra někam sranou… ale ani to jsem nedělala.

ve školce je samozřejmě může chytit znova. chytila je tam jednou, není důvod nechytit je tam podruhé. pokud má delší vlásky, splejtej jí je do culíku, ne, že by to bylo stoprocentní, ale do zapletených vlasů se vším hůř přeleze, než když budou viset volně a při hře se pomíchají dvoje vlásky u dvou skloněných hlaviček dohromady, že. denně prohlížej a vyčesávej všiváčkem. prodávají se i preventivní přípravky třeba s tea tree oil, někdo tvrdí, že mu to funguje, u nás to bylo k ničemu - a to jsem dávala čistý TTO (já tvrdím, že ten smrad olejíčku zabije spíš nás než odpudí vši :mrgreen:)

ale nejvíc se mi fakt osvědčila důsledná kontrola hlavy, kolikrát jsem jsem nějakou bestii odchytila dřív, než se, mrcha, stihla pořádně rozmnožit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
8.6.14 21:20

Normálně ve školce řekni, že holka donesla vši, vítr nedělej.
U nás ve školce se občas taky objeví, za 3r. 2× co vím, učitelky dají na nástěnku papír, ať si rodiče překontrolují své dítě, žádné jiné opatření nedělají, žádný vítr se nekoná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5411
8.6.14 21:21

Ja doma vzdy vse vyprala jeste vydesinfikovala parnim strojem kde je para 200stupnu. Odvsivila a byl klid. Pro jistotu jsem ji odvivovac dala jeste treti den. Do skolky jsem holce vlasy zapletla napevno a dala na hlavicku satek s tim, ze jsem na to ucitelky upozornila a poprosila, aby ji satek nesundavali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kili22
8.6.14 21:24

Určitě nechat dítě pár dní doma a hned to nahlásit ve školce. Zádný vítr nedělat. Proč? Je to běžná dětská školková nemoc. Stačí vyprat povlečení, polštáře na kterých ležela a měla by ses toho zbavit, ale pokud to ve školce teď řádí, tak to může lehce chTnout znova. Veš žije pouze ve vlasech a samozřejmě se může stát že nějaká zůstane na polštáři, jinde určitě nebudou a hlavně mimo vlas do 24 hodin hynou. Pokud vši ve školce jsou tak a ty tam dceru zase pošleš tak doporučuji učesat culík, do rozpuštěných vlásků se snáz dostanou.

• Citovat
  • Upravit
2724
8.6.14 21:35

U nás teď letos podruhé, už máme najetý scénář. Odvšivíme se (obě děti a já, vši nás milují), ohlásíme do škol(k)y, odvšivení opakujeme 3-4× (Orthosanem forte pro psy) co 3 dny. vyčesáváme hřebínkem všiváčkem pouze mrtvolky vší, na hnidy pečem, vzhledem k množství našich vlasů nelze jinak. Pravidelně až po naší informaci se objeví v informacích/na nástěnkách, že se vši objevily (rodiče to tutlají a pak se diví „kde se to zase vzalo“). Vši jsou obyčejná neškodná patálie, nestojí za žádný vítr kdekoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
8.6.14 21:39

Taky mám se vši své zkušenosti..po 14 dnech od začátku září ve školce jsme nahlásily, že máme vši, malá cca týden byla doma(pro jistotu)..šampony nezabíraly…takže sme malé daly slivovici (samo ze na hlavu :lol: )a nechaly působit cca 15 min.Pro lepší účinek jsme ji na to hodily čepici. Pak jsme vytahovali hnidy. Upřímně její jemné vlasy a všiváček nešly dohromady :? :think: takže začalo ruční výbíraní…chudák malá ta trpěla když musela sedět a nehýbat se.Do toho se mi pořád pletl pod nohy 1 roční syn, kterému sme vyholily hlavu hned jak jsme to zjistily… :roll: a já? měla jsem je také, protože s dcerou používame společný hřeben na dlouhé vlasy..takže taky do hola :mrgreen: když mě pak vidělo okolí s holou hlavou, myslely si, že jsem onemocněla(mívala jsem vlasy do půlky zad :mavam:).I přes veškerou snahu dostat všechny hnidy se nám to nepodařilo…vždy se nějaká našla… po pár dnech nám bylo doporučeno vyžehlit vlásky a tím ten zbytek zabít… myslím si, že to byl super nápad. I tak jsem každý den prohlížela vlásky co by kdyby… pár dní nespala, nervovala se, ale nakonec jsme sejich zbavily.
Co se týká praní, pokud to šlo vše min. na 60 a v Savo perex..i matraci jsem vzala desinfekcí(nemám pratelný potah)..a to samé i s manžel. postelý a dětskou postýlkou.
A jelikož to bylo září a začaly se nosit čepice, tak pro jistotu i ty a bundy…vše co by mohlo být " infekční"
Přeji pevné nervy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect