Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S blížící se změnou času jsem chtěla Marečkovi posunout dobu, kdy chodí večer spát. Normálně ukládáme do postýlky kolem 19h, začala jsem mu postupně spaní posunovat po 15min, včera šel tedy spát 19:30, celkem není zas takový problém ho udržet a dát ho spát později. Ale už je to 3. den a budí se dřív, místo později
Mám vydržet a nebo prostě takové změny na něj asi nemají vliv
Jak to praktikujete Vy?
Ahojky Ewule,
nevím, jak to funguje u ostatních dětí, ale já to mám s oběma dětmi už od malička tak, že čím později jdou spát, tím dříve vstávají
![]()
Dnes jim je 3 a 6 let a drží se jich to pořád. Vždycky si říkám, že si o víkendu trošku přispíme, oni můžou být déle vzhůru večer, ale ráno přijdou už před šestou i přesto, že v týdnu je musím v sedm hodin tahat z postýlkem skoro násilím ![]()
Nechápu, proč to tak mají…
![]()
tterka:
miláčci, že?
Trošku se bojím, že jak se změní čas, tak bude vstávat v5!
Dřív se budil mezi 5-6 na mlíko (což bych teda taky ráda odbourala, ale aspoň pak spával do 7:30-8h), teď se na něj budí 4:30! a vstává nejpozději v 7! ale většinou dřív a já ho ignoruju
dokud to jde a dokud nezačne z pokoje halekat.
taky mám tu zkušenost že čím jde klárka později spát, tím dříve vstává… ale zase na druhou stranu se během jednoho dne přepne na nový čas a jede podle nového. takže v tomhle to je pohoda. radši mu nech stávající režim a uvidíš co s ním provede změna času.
U nás to samé. Když jde spát pozdě, tak si říkám, že si aspoň přispím a on vstává ještě dřív než obvykle ![]()
Tak náš od mala vstává okolo 6hod a to i kdyby šel spat ve 22hod.Chodí nejpozději v 8.00 večer.Mě to teda nevadí že brzy vstává,vstávala jsem celé roky brzo do práce tak co. ![]()