Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,chci se zeptat zda davate detem kureci jatra jako omacku.Vim,ze vnitrnosti nejsou zrovna moc dobre pro cloveka,ale zase si rikam,ze kdyz je to fakt jednou nebo dvakrat do roka tak to snad neuskodi
.Jak je to u vas?
Davam jatrovou omacku,bez jater.Presne,delam jednou-dvakrat rocne,to nemuze uskodit.Ma to moc rada ![]()
Já zkoušela uvařit prvně po 2roce,játra nechtěl .Omáčku jo,to má dodnes.Takže jemu játra vyberu a manžel se má,protože ani já je nejím ![]()
Taky myslím,že 1-2× ročně to nemůže vadit ![]()
Občas játra dávám i dvouleté dcerce, ale kupuji čerstvá vepřová přímo od řezníka, ten den, co je dovezou a ten den je ještě zpracuji. Prostě se nestane, že bych koupila odpoledne a vařila je až další den. A vím, které dny je do obchodu vozí.
Nehrotím to, kvalitní vnitřnosti jsou výborným zdrojem železa. Ale právě kuřecí játra doporučovaná nejsou, spíš ta vepřová. Pokud kuřecí, tak jen v BIO kvalitě. Pro děti dělám jen játrovou omáčku, my si je občas dáme pečené nebo obalené.
malýmu jsou 2 roky a ještě jsem mu játra nedala,naše dr říkala že vnitřnosti až od tří ale už si nepamatuji důvod ![]()
Jana206 píše:
Občas játra dávám i dvouleté dcerce, ale kupuji čerstvá vepřová přímo od řezníka, ten den, co je dovezou a ten den je ještě zpracuji. Prostě se nestane, že bych koupila odpoledne a vařila je až další den. A vím, které dny je do obchodu vozí.Nehrotím to, kvalitní vnitřnosti jsou výborným zdrojem železa. Ale právě kuřecí játra doporučovaná nejsou, spíš ta vepřová. Pokud kuřecí, tak jen v BIO kvalitě. Pro děti dělám jen játrovou omáčku, my si je občas dáme pečené nebo obalené.
Tak to ja jsem si zase myslela,ze kureci jsou zdravejsi nez ty veprova.
A jinak jsme je meli prave k veceri a maly stejne jatra hodil psovi,ale omacka s bramburkama mu moc chutnala
.
janikpupik píše:Jana206 píše:Tak to ja jsem si zase myslela,ze kureci jsou zdravejsi nez ty veprova.
Občas játra dávám i dvouleté dcerce, ale kupuji čerstvá vepřová přímo od řezníka, ten den, co je dovezou a ten den je ještě zpracuji. Prostě se nestane, že bych koupila odpoledne a vařila je až další den. A vím, které dny je do obchodu vozí.Nehrotím to, kvalitní vnitřnosti jsou výborným zdrojem železa. Ale právě kuřecí játra doporučovaná nejsou, spíš ta vepřová. Pokud kuřecí, tak jen v BIO kvalitě. Pro děti dělám jen játrovou omáčku, my si je občas dáme pečené nebo obalené.
A jinak jsme je meli prave k veceri a maly stejne jatra hodil psovi,ale omacka s bramburkama mu moc chutnala.
Co říkají moje kamrádky tak snad jen jedna nebo dvě to dětem dělá,že to jí.Jinak jim to plivou ![]()
Jj,je pradva,ze dezi je casto nejedi a vlastne ani dospeli.
Veprove asi budou zdravejsi,ale ja je nejim,jsou tvdra,i kdyz se dlouho vari.Myslim,ze ani neBio kureci dvakrat rocne nezpusobi pohromu.
Eemii píše:
Jj,je pradva,ze dezi je casto nejedi a vlastne ani dospeli.Veprove asi budou zdravejsi,ale ja je nejim,jsou tvdra,i kdyz se dlouho vari.Myslim,ze ani neBio kureci dvakrat rocne nezpusobi pohromu.
Játra tvrdnou při dlouhé úpravě, proto musí být tepelná úprava co nejkratší a hlavně solit až nakonec ![]()
K tématu…pokud to je vyjímečně, tak bych to nehrotila. Mě tím krmili už po prvním roce a to celkem pravidelně a jsem v pohodě (což samozřejmě neznamená, že tak je to správně). Asi bych klidně i ošidila a dala právě jen tu omáčku. Jinak vepřová jsou skutečně prý zdravější, protože kuřata krmí směsí pro co nejrychlejší růst a játra jsou čističkou těla. Prasata tak rychle vykrmit nejde ![]()
Já teda dělám omáčku jen z vepřových jater,kuřecí dělám manželovi na cibulce na přírodno ![]()
Aby nebyly tvrdé tak solit až nakonec ![]()
Moje malá kuřecí játra miluje, to má po mě, děláme jen orestované na cibulce s rýží. Máme tak 1× za 2 měsíce, já bych mohla klidně každý týden, ale tak holt je malá. Nehrotím to, je to výborný zdroj železa, dřív se to hodně propagovalo pro malé děti a vyrostli jsme všichni ![]()
dzarunka píše:
http://maminkam.blogspot.com/…atra_16.html
Dzarunko,dobry prispevek ![]()
janikpupik píše:dzarunka píše:Dzarunko,dobry prispevek
http://maminkam.blogspot.com/…atra_16.html
To fakt mrkám ![]()
A co játrová zavářka?
verenika píše:janikpupik píše:dzarunka píše:Dzarunko,dobry prispevek
http://maminkam.blogspot.com/…atra_16.htmlTo fakt mrkám
A co játrová zavářka?
jatrovou zavarku miluju a maly take,i kdyz ji take mame tak 2× do roka ![]()