Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Všude čtu, jak je důležité si s dítkem hrát, ovšem jak se naučí být samostatné? Mareček si prostě sám nevyhraje
Co jsem udělala špatně? Jsem jediná, která stráví veškerý čas na zemi se svým dítkem? Sám si hraje minimálně a nebo jen když sedíme vedle něj. jakmile mu nechám hračky a odejdu opodál třeba poklidit nádobí, tak pláče. Dělá to od doby, kdy leze. Bude to časem lepší a nebo jsem si ho rozmazlila? ![]()
Přečti si něco o separační úzkosti, je to lékařsky zavedený termín a nejde o rozmazlenost.
Separační úzkost mám celkem nastudovanou, ale on to dělá prostě od vždycky, není to jen období nebo novinka.
Tak já mám to samé. Našemu je osm měsíců a sám se moc nezabaví. A i takhle brzo to může být ta separační úzkost? a jak dlouho to může až trvat? do puberty? ![]()
Nechci ho nechat plakat, ale nezvykne si na to? Co pak bude dělat ve školce?
Ewule promiň, že se ti tlačím do diskuze, ale aspoň víš, že v tom nejsi sama.
Kolik je tvému malému?
No ono je to tak, že můžeš mít „kontaktní“ miminko (to je výraz
) a ono to tak nějak plynule přejde do separačky. Ta může být od 6m, do kdy nevím, ale dlooouho ![]()
Nám se separační úzkost naštěstí vyhla. Když už leze, což takhle kuchyně, syn se v době, kdy už uměl klečet, tak strašně rád přehraboval v šuplících, zkrátka krámoval, to ho dokázalo zabavit fakt spolehlivě.
8.11. mu bude rok, ta separační krize se objevuje v 8.měs. nejčastěji, ale u nás je to pořád a co si pamatuju, říkala jsem si, že je to jen období a už od 5.měs. čekám, že to přejde ![]()
Gladys píše:
No ono je to tak, že můžeš mít „kontaktní“ miminko (to je výraz) a ono to tak nějak plynule přejde do separačky. Ta může být od 6m, do kdy nevím, ale dlooouho
Nám se separační úzkost naštěstí vyhla. Když už leze, což takhle kuchyně, syn se v době, kdy už uměl klečet, tak strašně rád přehraboval v šuplících, zkrátka krámoval, to ho dokázalo zabavit fakt spolehlivě.
Máme obývák s kk a tam trávíme všechen čas, nestačí mu, že jsem ve stejné místnosti. Bohužel nemám nic na kramování
)))
Náš nejstarší si začal sám hrát asi ve 4 letech. Prostřední je od malinka introvert a vystačí si.
Kluci si sami hraji. Samozrejme nepohrdnou, kdyz se matka vlozi, ale po nejake dobe si me prestanou vsimat a najdou si nejakou svoji zabavu. Separacni uzkost jsme meli chvilinku a jen u jednoho, vydrzelo to asi 3 nedele. Myslim ovsem, ze se k nam jeste casem vrati ![]()
Váhám, jestli dál u něj sedět a ani se nehnout (v nutných případech stejně jdu) a vychovávat ho tudíž k absolutní nesamostatnosti a nebo pár dní vydržet ten křik a pak se to zlepší? Ale on je pak z toho hodně rozhozenej, to je mi ho líto, ale přece nemůžu být pořád s ním, pak ve školce si nebude hrát, protože tam nebudu? ![]()
Radím pár dní vydržet křik a zoufalství..
Pozoruji, čím více odolávám nátlaku, tím více si hraje sama..Tedy né že byla úplně samostatná, ale nechá mě na to minimum co nutně potřebuji a není z toho hysterák..
Lizbeth píše:
Radím pár dní vydržet křik a zoufalství..
Pozoruji, čím více odolávám nátlaku, tím více si hraje sama..Tedy né že byla úplně samostatná, ale nechá mě na to minimum co nutně potřebuji a není z toho hysterák..
Včera jsem to tak totiž udělala a pak se v noci budil a to nikdy nedělá. Tak se bojím, že to bylo z toho ![]()
nechápu, že mu nestačí, že jsem ve stejné místnosti, když chci něco udělat, tak musí žmoulat rohlík apod.
Ahoj,já jsem zaujala takový postoj pozorovatele z povzdálí-jsem na dohled,ale nechávám ho,aby si hrál a zkoumal sám.Pak si k němu sednu,a boříme komín,skládáme skládačku.Ale když musím třeba chodit sem a tam,tak taky pobekává.Neberu to jako rozmazlenost,ale jako povahový rys.Halt je mámina prdelka ![]()
Hm, tak za to noční buzemí by mi to nestálo..
Tak snad zkusit později. Malá začla být samostatnější až tak v roce a 2 měsících.
V obdobi lezeni vetsina deti proziva vetsi separacni uzkost.Je to normalni a zdrave. Na chuzi jako dalsi level potrebuje pocit bezpeci u matky. Prozivame to od 6m, rok ji bude za 3 tydny. Nehrotim to, svou pritomnost ji dopravam ![]()