Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám pár dotazů ohledně hipoterapie u prcka kolem 2 let. Dnes jsme byly na kontrole RHB (chodíme pravidelně cvičit Vojtovku) a Mudr. nám napsala doporučenku na hipoterapii, se kterou by měla mrňouska začít na jaře. Teď je jí 17 měsíců, nechodí, diagnostikovaná hypotonie s hypermobilitou a motorická retardace (jednoduše je pohybově krapet pomalejší
)
Máte s hipoterapií zkušenost v takhle nízkém věku? Jak to probíhá? Pomohla vám a jak? Případně při jaké diagnoze vám ji Mudr. předepsal a s jakým odůvodněním. Za každé info budu moc vděčná.
Vím ,že kamarádka na to chodila s dcerou (nechodila a neseděla cca 2 roky) takže na tom koni ležela a vozili ji .A její dceři se to tedy hooodně moc líbilo.Jinak blíž bohužel nevím .
K hipo ti nic nenapisu, jen to, ze mas stesti
Dcera mela stejnou diagnozu, chodit zacla az v 19ti mesicich, hypotonicka je stale, ale projev mirnejsi, hypermobilita kycelnich kloubu dost velka, ale hipo nikoho nenapadlo. Nicmene pred mesicem zacla normalne jezdit na koni a vyrazne to pomaha. Ona ma navic zrejme i talent, sedi na nem jak odkakziva
Tak si to uzijte ![]()
asha: To zní dobře a ty pokroky se projevují spíš posílením svalů a nebo pozicí?
Mišuna: Takt o máš štěstí, že je opatrnější. To moje zvíře je občas jak praštěná (někdy doslova
) a tím pádem samá modřina jak padá. My začaly bohužel cvičit Vojtovku až v 10 měsících, naše bývalá pediatrička jí stále „dávala čas“.
A v rámci tý lekce prostě sedí na koni a s tím se chodí okolo, nebo i na koni jsou nějaký cviky?
Founik píše:
asha: To zní dobře a ty pokroky se projevují spíš posílením svalů a nebo pozicí?
Posilenim. Prijde mi pevnejsi.
Jinak jsme taky zacly cvicit az v deseti mesicich a cvicily neco kolem pul roku, v podstate po roce uz jsme nemusely, mela jsem ji honit pres polstare a tak. Ona si ale sedla az ve 13ti a lezt zacla zhruba v roce a ctvrt. Presto to podle rehabky stacilo… Dneska uz bych se rychle zacla shanet po hipo ![]()
Díky Mišuno, už si to dovedu představit ![]()
asho, tak to jsme na tom podobně.
Mrňavá začala plazit v 11 měsících, sedla si ve 14, v 15 začala lézt, o měsíc později se začala stavět.
Upřímně, mě by hipoterapie vůbec nenapadla, takže ještě že se tím Mudra zabývá, jinak asi bez šance.
Tak to jsou teda na tom uplne stejne, plazila se az pred rokem a bezne si sedala taky ve 14ti. Je na ni trochu videt, ze je rozvolnenejsi, nebeha tak mrstne jako behal jeji bracha…proste drevicko, ale nic extra napadnyho. Takovy jsou deti i bez hypotonie, takze to nikoho nenapadnme..pokud teda zrovna neudela provaz
…ale ani to uz neni az tak extremni.
úplně to vidim, mě teď vždycky rozesměje, jak se sama do sebe dokáže z ničeho nic zamotat ![]()
Blbý akorát je, že má hodně volný kotníky a tak když stojí, tak je to jako kdyby měla vykloubený nohy, fakt děsný! ![]()
Tak kotniky nastesti az tak nema… jinak mne doporucil neurolog, ze mam stridat kotnikovy boty a nizky, aby noha trenovala, ale nepretezovala se, nebo nebyla delsi dobu sevrena jak v prezkacich…a ja pak zacla kupovat Superfity, ktery maji vlozku tvarovanou tak, ze se posilujou vazy na noze. ![]()
Ahoj. Kolem koní se pohybuji celý život a trávila jsem čas i v hiporehabilitačním centru. Tak malé děti jsem tam sice neviděla, nicméně pokud bude zkušený terapeut, můžeš mu plně věřit, protože tento způsob rehabilitace může pouze pomoci, rozhodně né uškodit.
Founik píše:
Mám pár dotazů ohledně hipoterapie u prcka kolem 2 let. Dnes jsme byly na kontrole RHB (chodíme pravidelně cvičit Vojtovku) a Mudr. nám napsala doporučenku na hipoterapii, se kterou by měla mrňouska začít na jaře. Teď je jí 17 měsíců, nechodí, diagnostikovaná hypotonie s hypermobilitou a motorická retardace (jednoduše je pohybově krapet pomalejší)Máte s hipoterapií zkušenost v takhle nízkém věku? Jak to probíhá? Pomohla vám a jak? Případně při jaké diagnoze vám ji Mudr. předepsal a s jakým odůvodněním. Za každé info budu moc vděčná.
Nedavno jsem cetla, ze na koni rehabilitujou deti uz od dvou mesicu. Docela by mne zajimalo, co s nima presne delaji.
Myschka: Určitě souhlasím, já sama jezdila na koni, když jsem byla malá, takže pro mě to je rozhodně pohyb pozitivní
Jen jsem chtěla mít dopředu představu, jakým způsobem to vlastně funguje a na co to přesně zabírá.
Asha: Tak to si taky nedovedu představit ..
Na koni se zpevni v podstate vsechny svaly, dite to nuti sedet rovne (nebo ho nuti cvicitel), zaroven musi udrzovat rovnovahu a posiluje i nohy. Hlavu zprima, takze i na sijovy svaly…no proste zpevnuje vsechno a nenasilnou formou.
Muzu se zeptat, kam budete chodit?
Asho my jsme z Pce, takže kousek tady za město, provozuje to Středisko rané péče.