Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asi bych zkusila vyhledat psychologa pokud ti to takto znepříjemňuje život. Víš kde je problém což je velké plus.
Jako rada je neřešit to zánět by jsi poznala přijde ať chceš nebo ne jako jiná nemoc. Zkus byt v klidu a změň si rituál na záchodě Třeba se vyčurej utři a jdi rovnou rychle pryč ani nesplachuj st nemáš tendenci to zkoumat zplachmes až budeš myslet na něco jiného ono se to nezblázni nebo si vezmi telefon a koukej na videa co tě baví. Pak ho samozřejmě otřeš ubrouskem. Musíš něco vymyslet je hodně o zvyku to je železná košile proste no. Musíš přijít na něco co ti pomůže
Dělej neco ať zaměstnáš hlavu prostě no
@Anonymní píše: Více
Ty jsi se rozhodla pro cystoskopii?
Nerozhoduje o tom lékař?
@Evkad píše: Více
Taky si myslím že musí rozhodnout lékař, navíc se na urologii musím objednat nemůžu tam dojít kdy se mi zamane. Já ji teda měla ale to rozhodl lékař. Měla jsem teda obavu ale doktor byl šikovný ani to nebolelo, a měla jsem klid na duši že tam nic není.
@mamule42 píše: Více
Také jsem byla a určitě toto vyšetření neprovádí na počkání.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, taky trpím na záněty močáku, letos jsem měla už 4-krát a dnes jsem nesla moč na další kultivaci, protože pořád lítám čůrat. Já třeba záněty mívám de facto bezpříznakové, ale prostě to nějak vytuším a vždycky tam zánět je. Ale já s tím mám problémy už cca 18 let a k zánětům mám sklony.
Každopádně pokud se takhle pozoruješ, tak to normální není, pokud si myslíš, že zánět máš znovu, tak na to určitě nepomůže cystoskopie, navíc pokud bys zánět fakt měla, tak ti ji naopak nikdo neudělá, protože je další riziko, že se tam něco zavleče. Mně třeba i před a po cystoskopií dávali preventivně ATB.
A na počkání se nedělá, já se musela vždycky objednat (byla jsem už asi 4-krát) a ještě mě tam poslal urolog po vyšetření, že cystoskopii doporučuje.
Pokud cítíš problémy, tak není nic jednoduššího, než se domluvit s praktikem, ať pošleš moč na kultivaci (jinak to lze i jako samoplátce) a pokud tam nic nevyjde a budeš se pořád pozorovat a mít z toho úzkosti, tak možná psycholog.
Ještě já mám doma proužky na testování moči, Deka Phan leuco, je tam 10 parametrů, které orientačně testují vše možné (pro zánět jsem tam markery leukocyty, nitrity a bílkovina), ale nevím, jestli by to pro tebe bylo vhodné, aby ses pak zas pořád netestovala.
@Evkad Ano, rozhoduje. Pri minule navsteve mi bylo receno, ze jestli tam prijdu jeste jednou, tak mi ji udelaji, takze s tim uz pocitam a pripravuju se na to psychicky ![]()
@Lollitka chapu.. u me je trochu problém v tom, ze mi v moci nikdy nic nenasli. Ty prouzky mam, a vzdy mi tam vyjde jen zvyseny urobilinogen ![]()
Navic delam v nemocnici, takze si dost casto tu moc nechavam vysetrovat normalne v laboratori…
Já to takhle měla před 2 lety, ale u mě to byly gynekologický problémy. Vracely se mi pořád dokola kvasinky a záněty i potom, co už jsem byla v pořádku, tak jsem se pořád sledovala a až úzkostně jsem dbala na hygienu. Asi 3× se mi stalo, že jsem šla na gyndu, protože jsem měla pocit, že mám zase nějaký zánět, ale doktor mě vždy prohlédl a udělal stěr a nikdy nic nenašel, tak jsem to pak už hodilo za hlavu a řekla jsem si, že jsem v pohodě, když doktor nikdy nic nenašel, přestala jsem na to myslet. Zkusila bych ještě jednou zajít za doktorem ať tě prohlédne a pokud budeš v pořádku tak to prostě hoď za hlavu. Pokud by se ti to nedařilo tak zkus psychologa.
@mamule42 tak ono tohle hodne zalezi na urologii, my mame nastesti ve meste takovou, kam muzu prijit kdykoliv, at uz jsem objednana ci ne.. sestra trpi na to stejne, a ji tu cystoskopii delali asi hned druhy den… vim ze se nemuze delat pri zanetu, to je mi jasné, ale v momente kdy ty obtize pramení napr ze zuzene mocove trubice a neni v moci nalez bakterii, z myho laickyho pohledu neni duvod, proc to odkladat…
Ahoj holky, zajímá mě, jestli nekdo trpí stejným problémem, popřípadě jak jste se toho zbavily…
, kazda navsteva toalety zahrnovala pozorovani toho, jestli to jen malinko nestipne, nebo nezabolí… atd atd… az se z toho stal takovy problem, ze nejsem schopna posoudit, zda mam opravdu problem nebo ne… rikam si, ze zanet jako takovy bych poznala, protoze jsem ho zazila mockrat, ale nemuzu se toho pocitu a pozorovani zbavit… i dny kdy mi je dobre to mam stejne neustale v hlave a uz je to na palici. Dnes jsem byla i rozhodnutá, ze pujdu dobrovolne na cystoskopii, abych vedela, ze se tam nic nedeje, nastesti tam urolog nebyl a ja na to treba nesla zbytecne. Uz si pripadam jak blazen… nevite, jak se toho zbavit? Jak se proste hodit do klidu a prestat to tak resit a pozorovat? 
Před nějakou dobou jsem prodělala zánět MM. Brala jsem furolin na 10 dni, hned 1 den uz mi bylo dobře, zdálo se, že zabral… ale asi po 2 dnech od konce uzivani jsem zacala pocitovat, jako by se ten zanet vracel. Jen takove nepatrné priznaky… jelikoz jsem na to driv opakovane trpela, vydesilo me to, nechtela jsem, aby to spadlo zase do chronických obtizi… takze to sklouzlo k tomu, ze jsem se zacala strasne pozorovat, bude to znít smesne, ale kazdy den jsem curala do sklenicky a čuchala, jestli to neni citit nejak neobvykle