Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
potřebovala bych poradit. Náš malý Vítek vůbec nechce pít a nikdy tuto potřebu ještě neměl. Je do půl roku plně kojený, pak postupně jsme začali s příkrmy a s nabízením tekutin. Do toho navíc kojo.
Máme celkem tři nekapajcí hrnečky a ani jeden nechce. Pak jsem mu dávala jednu dobu z porcelánového hrnečku a trošku vypil, to mu ale zůstalo tak tři dny. To jsem myslela že máme vyhráno, ale ne. Zkoušela jsem dávat tekutiny i po lžičkách, ale pořád mi to odhazuje že ne ne.
Začátkem sedmého měsíce začal i kojení odmítat. Začalo se mi tvořit stále míň a míň mléka. Přes den kojení skoro odpadlo, když se chytne jednou, tak je svátek. V noci kojím tak dvakrát až třikrát, ale vždy když ho pokládám zpět do postýlky tak je řev, protože už nemám mléko.
Už jsem mu zkoušela dát i UM v obyčejné flašce ze savičkou a taky ne ne ne. Už nevím co bych vyzkoušela. Velice mě to trápí a teď v těch vedrech ještě víc. Stále nabízím tekutiny a ani náhodou.
Nejprve jsem dávala převařenou kojovodu, pak čaj sáčkový, pak granulovaný , ředěné šťávy pak neředěné šťávy, domácí mošt ředěný, domácí neředěný, vylisovanou šťávu z ovoce a teď už vážně nevím. Taky jsem zkoušela um mléka, nutrilon a sunar. Sunaru trošku vypil, asi 20ml, ale dnes zase nic, tak už nevím co dělat. ![]()
Kadíme normálně, ale přesto nevěřím, že mu ty tekutiny stačí. Pediatrička mi vždy nadá že nepije, že musí. To vím taky že musí, ale nějakou lest mi na něj neporadí. Už vážně nevím jak na něj.
Pořád trvá na svém že ne ne ne a odhazuje mi všechno. ![]()
Prosím poraďte, budu vděčná za jakékoliv reakce.
Díky Andrea
Ahojky, ja mám sice ještě mimčo malé,takže z vlastní zkušenosti to nebude,ale někde jsem četla,že je dobré zkusit dát dítěti pít z hrníčku přes brčko, nejlépe barevné a ohýbací, že se tím odvede jeho pozornost od „nenáviděné“
tekutiny.Tak hodně zdaru Monys
ahojky
no já moc nepochopila… kojíš ještě nebo ne??? to je zdá se dost důležitý, protože co jsme to probírali u nás v deníčku a i u nás doma to bylo stejný, tak prostě prcek nezačal pořádně pít, dokud se úplně neodstavil (i když jsem kojila třeba jen ráno a večer a jen si cucl, tak mi prostě vypil max 50tku tekutin denně… Ostatní holky psaly to stejný - přestaly úplně kojit a dítko začlo postupně pít.
Pokud pití nabízíš a jsi si jistá že z toho umí pít, tak mu nabízej a nabízej a on se určitě chytne..... co se mi taky neosvědčilo, je střídání tekutin… zezačátku měl jen vodu, no a pak cca od 10 m jsem mu ji ředila šťávičkami Hami - vlasntě to pije dodnes - trošku šťávičky a doředit vodou… a pije jen jeden druh.. ostatní si nevezme do pusy.....
zezačátku jsme zkoušeli pít jen z jdené flaštičky - prostě jsem nabízela furt z té stejné , pak jak mi z ní začal pít, jsem koupila flaštiček víc - různé druhy--- baví ho že z každé to teče jiným způsobem a vypije mi tak víc.....
bohužel víc neporadím.. jen prostě zkoušet a zkoušet a věřit že ¨není sebedestruktivní a pokud bude mít poravdu žízen, tak se napije…
samozřejmě bych zařadila do jídelníčku různé tekutější věci - polívečky atd…
Ahoj Brojler!
Tak s pitím taky zápasíme.
Teď v těch vedrech a Aninčině nemoci ještě víc.Má asi 10 kg a do nedávna vypila tak 200ml,
když se zadařilo.Byla taky výhradně kojená asi 7 měsíců.Potom s příkrmama asi do 9,5měsíců.Měli jsme AVENT nekapající hrníček a z něj se napije,umí to,ale nevypije toho moc.I mlíko-UM-byla potíž z čeho dávat,aby to vypila.Nakonec jsem koupila umělohmotnou lahvičku MAM.Má širší obvod a dudlík je placatější,jako by měla v pusině prso.I materiál je sice silikon,ale jako z kůže.A s tou jsme uspěli.
Dávám ji z ní pít i vodu,teď teda ředěné šťávy Hami nebo Hipp.Ředím to, jako by to byl sirup a vypije asi 500-600ml.Je to pořád míň,ale u nás ohromný úspěch! ![]()
Ahoj Andreo,
my jsme na tom s pitím taky bídně
. Nechtěl pít ani v těch vedrech, co teď byly. Doktorka mi říkala, že mu mám hlavně nabízet a nabízet a že pokud bude mít žízeň, vezme si. Ráno teda vypije 220ku mlíka a večer má kaši ze 180ky, ale já si myslím, že to nestačí…
Vojta není kojený a nikdy nebyl
. Takže to, co radí Maka, na nás neplatí.
Zkoušela jsem taky všechno možný a nakonec mi teda něco vypije, ale POUZE při jídle. Takže mu dám pár lžiček jídla a napít (cucne si teda jen trošku), zase pár lžiček jídla… Takhle vypije tak 20ku-30ku při jednom jídle. Taky se občas zapomene a napije se, když je hrozně zaneprázdněn ![]()
Jak byly ty hrozný vedra, praktikovala jsem drsnější metodu. Vzala jsem injekční stříkačku a natvrdo mu po troškách stříkala do pusinky. Jemu už nezbylo nic jinýho, než to polknout. To zafungovalo spolehlivě. Ale zase vypadal jako dítko feťačky ![]()
![]()
Dadla
ahojky
ještě jednou:o) ted jak píše dadla, tak si vzpomínám, že zezačátku mi taky pil hlavně při jídle… furt mi někdo nadával, že při jídle se pít nemá, ale vypil toho vždykcy nejvíc:o)
brojler:muj taky vubec nechtel pit .treba cely den vypil tak 20ml piti.
kojim v noci, nekdy pres den.ale i kdyz jsem kojila jen v noci,tak se mi to zdalo malo.Dr. mi rekla ze ji 100% mu staci to v noci.taky kontroluj plinky jestli jsou dost pocurane.
u nas se to zlepsilo,uz vypije treba300ml za den(vetsinou bylinkovy caj).plus kojeni.ale pry se do tekutin pocitaji i polevky atd.tak neboj,ja myslim ze kdyby mel vazne moc velkou zizen,tak si od tebe z toho hrnku vezme.
ja osobne nabizim piti honde casto pres den a vzdy jen jednou ucucne a to je vse.ale kdyz jedeme autem a je velky vedro,tak dokonce pije sam.urcite se to zlepsi.
Holky díky moc za rady. S tím brčkem nevím jestli to na něj nebude ještě brzy. Nejspíš ho určitě začne kousat. Ale vyzkoušíme.
Mako, máš pravdu, ještě není odstavený. Ale zas je mi to líto jej odstavit úplně i když kojím jen párkrát
v noci je to pohodlné. Tuto možnost odstavení si nechám až naposledy.
Kiro, sploštělou savičku mám taky doma, ale ta našemu -šéfovi- bohužel nevyhovuje.
Alespoň příkrmy hooodně ředím.
Dadlo stříkačka mě nenapadla! Dobrý tip! A nabízet mezi jídlem taky zkusím. ![]()
Už se to táhne moc dlouho, ten problém s pitím. Jsou to už přece jen tři měsíce! Od začátku příkrmů. Vyzkouším vše, co mi radíte. Všem moc děkuji, zase jsem chytřejší.
Díky moc Andrea
Brojler, jestli tě to potěší, tak Dalis taky nepije, a zkoušela jsem kde co, napije se, jen když má opravdu žízeň, tak 40 ml, myslela jsem si, kolik nevypije, než jsem viděla Viki od IvyV, jak vyžahne najednou dvě deci
(bylo vedro). MM to jo, to může, ale já jsem počítala na podzim s odstavením, tak abych se nepřepočítala.
Takže nejsi v tom sama ![]()
Honzík taky skoro nepije, když začala ta vedra, byl skoro celý den u prsu, aby měl aspoň nějaké tekutiny - takže jsem téměř plně kojila 10 kg akčního prcka.
Stejně to dopadlo tak, že jsme skončili v nemocnici se zánětem ledvin.
Teď vypije za den tak 150 ml a to nabízím pití pořád.
Dávej polívky a vodové přesnídávky a nabízej a nabízej. U nás teď vede lahvička od Jupíka, tak to můžete zkusit.
P.S. Dnes jsme měli na návštěvě babičku a ta řekla, že nepije, protože mu to nechutná a nalila mu 100% krabicový džus
- no a samozřejmě nepil ani to.
Inge, lahvičku od jupíka jsme zkoušeli taky
nic
Kdyby aspoň chtěl prs, tak by mi to bylo jedno, ale už nechce ani to. Jen v noci ![]()
Inge , to máš ještě dobré, Dalisovi taky babička aktivně nalila do lahvičky 100% džus, aniž bych to věděla, párkrát trochu cucl a osypal se - dlouho jsem zkoumala z čeho, než jsem vylévala zbytek lahvičky
![]()
Tak mi taky bojujeme - úplně stejně
Moje rady - porady:
zkusila jsem kousek melounu, broskev, neředěnou š´távu Hami …pokud bylo nejhůř i ze stříkačky…jde to pomalu ale jde to
Navíc taky mi ubývá mlíčka - tím že jsem znovu těhu…zkouším fintu mámino prso a pokud usíná …láhev s UM a jde to…
Takže držím všem pěsti…my bojujeme…Dany má špatnou moč, ale zánět ledvin to zatím naštěstí není…tak přežijme vedra!!!!!