Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, mam dotaz:
synovi jsou 4 mesice, neni problem uspat ho v naruci (zavinutí, houpani..atd), ale jak to mam udelat, aby usinal v postylce? Prosim o radu a vase zkusenosti (jinak taky usina stale u prsou, ale prece ho takhle nebudu uspavat do 16 let:-))
Holky diky
Ahoj
Moc by mě zajímaly reakce jiných maminek, protože já mam ten samý problém. Malému je teda zatím jen 10 týdnů, ale ještě nikdy!!!!!!! neusnul sám. I když je unavený tak ho musím nosit nebo houpat nebo aspoň držet v náručí, jinak neusne. Snad je na samostatné usínání ještě čas. Názory jako NECHAT VYŘVAT neberu, to ho radši budu nosit až do těch zmiňovaných 16 let:-)
Radka + samostatněneusínající Tomášek
ahoj Polarko,s detma je to tezky.ja naseho musela uspúavat jedine u prsa a az spal tvrde,tak jsme ho prendali do postylky.v obdobi od4-6 mesicu v postylce rval jak tur,spal teda s nama,pote uz jsem uplatnila metodu vyrvani,za tri dny pochopil a sapl v postylce.ale jeste hodnekrat se to menilo!kdyz rostly zuby tak byl vzhuru porad a cucal prso.v postylce rval.kdyz jsme nekde pryc,narusi se mu rezim,ted po dovolene napr.uz tyden ucime znovu na postylku!a to je mu rok.takze to chce trpelivost.
bohuzel nas nemel dudlik,takze mame uspavani jen u prsu,coz taky neni nic prijemnyho.
tak hodne zdaru.
u tak malyho miminka to asi jen tak naucit nepujde,jeste to nechape.
Holky chce to jen a jen trpělivost…
Hanička - usínala sama v postýlce od narození, prostě se nakojila, a buď usla u jídla, nebo usla potom v postýlce…
Deniska - od narození jsme ji každý večer museli nosit (trápilo ji bříško), pochodovali jsme po bytě i 3 hodinky
Ale jakmile bříško polevovalo, tak jsme ji začali učit na postýlku… Poslední krmení (bohužel z lahve), pusinky na dobrou noc a položit do postýlky - dudlík do pusy, plínečku k tvářičce
a dobrou noc… Ze začátku začala většinou kňourat hned jak jsem odešla, ale pokud to byl takový ten pláč „halo mami tati kde jste“ tak jsem ji chvilku nechala a buď usla, nebo jsem šla za ní, pohladila ji, dala dudlík a šla zase pryč. Někdy jsem tam byla i 10× než zaspala… Ale vyplatilo se. Samozřejmě, že pokud ji bolelo bříško, tak jsem si ji brala k sobě…
Teď ji dám do postýlky (samozřejmě dudlík a plínka nesmí chybět) a usne sama… ![]()
Holky buďte trpělivé a zkuste vymyslet nějaký uspávací rituál, nebo nějakého plyšáčka „spinkáčka“… Přeju hooodně štěstí…
Tak se samostatným usínáním je to dost problém.My jsme vykoupali,nakojili,položili do postýlky a odcházeli.Když malá plakala(jako že jo)chodila jsem asi po deseti minutách pohladit,pomazlit a zase jsem odešla.To se opakovalo asi 4 až 5 krát.Trvalo to asi 3 dny a malá usíná pořád ukázkově.Vyjímka je když rostou zoubky nebo je nemocná.
Jo a za plyšáčka -spinkáčka - se taky přimlouvám ![]()
Ale jak to udělat úplně bez pláče,to neporadím.
Valli - móóc gratulací k dalšímu miminku v bříšku.Tak ať ukázkově roste.
Ahoj,
tak nějak se připojují k Monině - k té části o Denisce.
Zezačátku jsem malou musela brát k sobě do postele, asi dva měsíce. Potom už jsme se tam nějak nevešli, tak jsme začali na postýlku. No, zezačátku nic moc, hlavně přes den. Musela jsem hodně chovat a houpat na rukou, měla už jsem v ložnici vyšlapanou cestičku
pak jsem ji tam položila - samozřejmě řev - no ale chviličku jsem ji musela nechat poplakat (pár minut), ale neodcházela jsem, stála jsem nad ní, a když ten pláč byl už hodně naléhavý, opět jsem ji zvedla a trochu pohoupala, a pak se tedy nechala položit.
A také - dudlíka, plínku do ručičky, druhou plínku na tvářičku, a ušmrdlávala se… někdy se ušmrdlala, někdy jsem ji musela znovu zvednout, ale nakonec se na postýlku krásně naučila.
Trošku pak ještě dělala problémy přes den, to asi do půl roka musela spát venku v kočárku. měla jsem ušlapaný nohy, to byly túry, než se prospala!
ale pak si zvykla i přes den.
Občas se jí ten pláč i vrátil, ale většinou pak usínala sama.
uspávaní zdar ![]()
Ahojky.My to řešili tím"vyřváním"a naštěstí to malá rychle pochopila a nebylo to tudíž skoro žádné mučení. Myslím, že ani jinak to nejde, to by to děcko muselo být z jiné planety ![]()
Přiznávám, že já bych na to nervy taky neměl a nejraději bych šel hned utěšovat, ale naštěstí se pro:,–(ila pevná vůle mamči ![]()
Něco jiného to je samozřejmně, když jsme nemocní ![]()
Tak se mějte krásně
Martin
Ahojky,
u nás se nevyřvává, spí se ve velké posteli (i přes den). Dříve Pavlík usnul jen u prsa, od roku a měsíce s flaškou UM za přítomnosti maminky ![]()
Zní to možná neperspektivně, ale taky jsem si myslela, že postýlka je jediné řešení. Nám ale vůbec nevadí, že s námi Pavlík spí a myslím, že přijde čas, kdy půjde spinkat sám do své postýlky.
Ale nehrotíme to a myslíme si, že tak je to správné.
A o tom to asi je… Pokud si myslíš, že je správné, aby byl v postýlce, tak na tom pracuj a trvej, jak to jen jde (možná tedy o trochu později než ve 4.měsících). Pokud máš jiný názor, chovej se dle něj a uvidíš, že si Váš chlapeček přivykne na cokoliv, co Vám všem bude vyhovovat nejvíc.
Toť můj názor ![]()
Peťula
Ahoj
Ja Honzika uhoupavala na mici od narozeni az do 10 mesicu a nevidim na tom nic spatneho.........
Od cca 8mi mesicu spinka v pokojicku sam
a po 10. mesici uz nechtel uspavat na mici, takze ho jenom vemu do naruce pohoupu asi 2-3 minuty, on se zklidni a sup do postylky, jeste bdeleho..........do par minutek je tuhej
Mne to ted docela chybi.,.........byla to chvilenka jen pro nas dva a uzivala jsem si to
Taky krasne spinkal celou noc, jenze ted horka a zuby.......ale to je o jinem
Katka
Já jsem ze začátku taky nosila, houpala, usínala u prsa a jak jsem uložila do postýlky, tak probuzení a řev. Dnes už nekojím, takže u prsa mi těžko usne a nosit a houpat se mi nechce.
Takže pokud nezabere sama, tak několikrát jí dám dudlíka a po 10min. usne nejdéle po 20min.
Ahoj,
prvni tri mesice u deti toleruju cokoliv, tudiz i spani s nama, hojdani na rukach a na balone, atd…Ale potom jsem celkem nekompromisni. Postylka, maximalne drzeni za rucicku a zpivani ukolebavky. Pokud to trva prilis dlouho, tak system davani dudlika po 5 minutach. U Charlie to fungovalo po tydnu, u Zoe zatim jak kdy. Ale tohle dodrzuju pouze pokud jsem si jista, ze deti nic neboli a netrapi a delaji si ze mne jen srandu. Jinak samozrejme pri rostoucich zoubcich pochoduju po dome i s tou starsi na rukou a uspavam, jak nemluvnatko…
Terik
jeste jeden dotaz:
casto zminujete hopupani na mici- jak na nem sve deti uspavate?
Diky
Ahoj.Mám stejný případ.Do 3měsícu to bylo dobrý,ale pak nechtěl taky spát v postýlce,usne mi jen v posteli.Teď je nám 8 měsícu a stále nechce do postýlky,taky si nevím rady.
Ahoj,tak malej od narozeni asi do mesice spal s nama v posteli,ale pak jsem nechtela aby si na to zvyknul a tak jsem ho uz davala do postylky.Prvnich 2,5 mesice jsme uhoupavali v naruci jak divi,klidne jsem s nim i hodinu chodila po loznici,nez zabral,protoze kdyz jsem ho po chvilce houpani polozila do postylky,opet byl vzhuru a ja mohla zacit nanovo.Ale timhle stylem bych si brzo odrovnala zada.
Ale od toho 3.mesice jako kdyz utne,jednou k ranu uz jsem nemela silu a dala ho do postylky a asi 10 minut rval,pak jsem mu dala dudlik a hned usnul.A od ty doby usina sam a nekdy je potreba mu dat dudlik.Jo a spi v zavinovacce s rucickama u tela,jinak by jsme se nevyspal ani jeden z nas.Tak snad nebudu muset zavinovat az do puberty ![]()
metodu vyrvani jsem praktikovala jeden den a hned jsem to vzdala a jsem rada,ze se naucil usinat i bez toho.