Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Snad nejčastěji probíráné téma …
Máte nějaké zaručené recepty?
Co já znám (mám vyčteno z knih a již i vyzkoušeno):
Máte něco dalšího zaručeně zaručeného co na vaše děti působí?
Ahoj Evewolf,
gratuluji k miminku! Zaručené zabírá jízda v kočárku, ale nesmí být moc horko, to má potom opačný účinek. Existuje také přírodní prostředek Baby Calm- má to prý zklidňovat, ale nemám to vyzkoušené. Druhé mimčo je totiž úplný zlatíčko a na prvního nezabíralo skoro nic.
Možná je lepší pláči předcházet než utišovat
Může vadit tvrdá podložka na spaní (pomáhá na první týdny dát spát v zavinovačce na polštář), spaní na zádech (mladší si vydupal spaní na bříšku, na zádech neustále řve), vadí i froté prostěradlo (asi je to na pusinku drsný) atd…
Sendy
Sendy
Díky moc ![]()
Kočárem začnem drandit jen co se trochu vzpamatuju po císaři.
Postýlku měkou mám - vystlanou peřinkou a ještě balím do rychlo zavinovačky.
Evewolf - jediná pozice ve které malý přestal okamžitě plakat bylo klubíčko, nevím jestli znáš, tak se pokusím popsat- snad se to povede:-)
Hlavičku dítěte si opřeš mezi prsa či do důlku mezi prsem a ramenem jakoby k podpaží(píšu rovnou obě varianty) takže buď jedna či druhá, dítě se přitom kouká před sebe a ty chytneš rukou pokud je hlavička opřená jakoby v podpaží tak tou rukou na jaké straně ho máš takže pokud levé jakoby podpaží tak levou rukou pod zadečkem- dlaň a palec mezi nohy a 4 prsty kolem jeho nožky, pokud budeš držet mezi prsy tak ho prostě sklopíš do vajíčka tím, že ho chytneš obouma rukama pod zadkem a nemá kam spadnout:-) je to pozice jakoby ve vajíčku v autosedačce:-) pozor nikdy nesklapovat nožičky až úplně k hrudníčku to by už bylo pro dítě nepříjemné:-(
Další problémy můžou být s bříškem, proto kluci taky hodně a často brečí znám to, po 3 měsících byl klid, ale do té doby děs, takže pokud je to kvůli bříšku je nejlepší mít doma koupací kyblík Tummy Tub a při každém jeho záchvatu ho tam ponořit a vodičku tak 37-38st., aby se mu hezky prohřálo bříško a cvičit s nožičkama a pokládat hodně na bříško- pokud nemáš Nanny tak přitom hlídat - kvůli syndromu náhlého úmrtí:-(
Jízda v kočárku je OK, ale bacha dětičky jsou malý opičáčci a brzy si na vše zvyknou tak ať potom nemusíš pořád lítat venku:-)
Jinak náš tišící prostředek byl balon- skákání, malej byl na to zvyklej z bříška, ale jakmile jsem začala klubíčkovat tak bylo po problému a vše bylo OK, ono je to dobré jak na bříško tak i na odříhnutí- v této poloze se můžou nechat i odříhávat.-)
Tak snad jsem trošku poradila, kdyžtak mi písni SZ:-)
Pa Hana a LUkajda 9 měsíců
Tady je trošku vidět to držení v klubíčku, jinou fotku rychle nemůžu dohledat, ale jde o to, že hlavička by měla být více směrem k jamce, ale čím je dítě větší tím si může dát hlavičku tak jak je mu to nejvíc pohodlné:-)
Ahojky Evewolf,
tak nám na utišování pláče zabíralo zavinování nebo se Berča uklidnila u spuštěné digestoře v kuchyni. Takhle malé miminko velmi ocení něco, co mu bude ještě připomínat dělohu - takže určo pevné zavinutí, houpání, taky zabírá do ucha velmi silné pšššš. Mně se osvědčily metody tišení pláče dle knížky Nejšťastnější miminko na světě od Dr. Karpa.
Míša
Ahojky Evewolf,
gratulujeme k miminku:O)
U nás 100% zabíralo houpání na míči ve vaku. Nosili jsme tam Sáru od příchodu z porodnice, dítka tam sice vypadají „ztraceně“, ale když jsou tam správně vložená, nic se jim nemůže stát a Sára vak milovala, vždycky ji to uklidnilo.
Pa, Jaa a Sára
Evewolf, zkus malíček. Náš Adámek dudu taky nechtěl, zato můj malíček zbožňoval. Buď jsem ho držela v náručí anebo večer když byl čas spinkat jsem ho položila do postýlky a holt čtvrt hoďky stála u postýlky s malíčkem v jeho papule a když usnul, tak jsem ho vyndala. Časem se naučil dudat dudu a je klid. I když zrovna teď ne, sakryš, už se snažím podruhé uspat a nejde to a nejde, hračky nad postýlkou se už zase hejbou… Asi bříško…
U nás teda balon fungoval skvěle, ale to jsem pak trávila hodiny na baloně, děs, takže už tak 2 týdny balon vůbec nepoužívám.
HOlky díky moc, všechno vyzkouším.
Knížku Nejštěstnější miminko v okolí mám. Pokusila jsem se podle ní jednou zavinout, ale asi nejsem dost důrazná a tak měl za chvíli ručky venku - nejraději spí s ručičkama přes obličej …
Ale ještě nemám knihu podrobně prostudovanou (přišla včera) a až mi s tím pomůže manžel tak to třeba půjde lépe.
Klubíčko znám v té podobě v jaké je v knize Něžná náruč rodičů. Mám ten problém, že kdykoliv vezmu malého do náruče já, začně se natahovat po prsu a kroutí se jak žížala. Zatímco u manžela je v klidu. Je holt velmi chytrý, ví od koho to teče ![]()
S babyvakem to budu muset nacvičit. Fakt mi přišlo že se tam snad udusí
ale taky jsme to zatím nezkoušeli moc podrobně. Jizva se mi ještě hojí a na nějaká velká tělocvičení to holt není ![]()
Digestoř je fajn, nám zabírá vysavač, jak jsme náhodou zjistili včera, jenže vysvětluj sousedům proč ve dvě ráno luxuješ
i když až budu maximálně zoufalá, tak se na sousedy prostě vyprdnu!
Evewolf, u me jednoznacne zabiral satek a noseni v ruce nebo polozeni brichem na moje bricho a tak jsme spolecne spaly. Ze zacatku jsem toho doma moc neudelala, protoze Helenka byla na me skoro 24 hodin, ale ona nebrecela a ja si docela odpocinula.
Bara a Helenka 7m
Ahojka, taky připojím chválu na babyvak, sice jsem vždycky byla na nervy, že je tam Matýsek poskládaný do nějaké krkolomné polohy, nicméně pokaždé hned usnul a chrněl tam celou dobu, co jsem ho nosila. Tak jsem s vakem žehlila, vařila atd:-)
Ještě nám zabírala jedna finta, ale tu dělal pouze manža, jelikož má ruce jak lopaty. Vzal si malého do dlaní, do jedné hlavičku a druhou dlaň pod prdelku a tou rukou pod prdelkou vrtěl a šejkroval zleva doprava, takže z mého pohledu vypadal Mates jako ležící břišní tanečník-nevím, jak to líp popsat, nicméně z toho byl pokaždé tak vykulený a zaujatý, že zapomněl řvát:-))
Já na to měla příliš malé ruce, ale u táty byl spokojený:-)
No a klubíčko taky velice pomáhalo.
A pak prostě vydržet a ono to jednou přejde:-) A občas potřebuje i náš jedenáctikilový buřtík pochovat, to už je pěkná posilka:-))
Jazzi a Matýsek skoro 15m.
Evewolf - u nás téměř vždy zabere nošení v šátku, ale začali jsme nosit až tak ve třech týdnech. Nosím ji v úvazu kříž, v kolíbce se jí nelíbilo. Mám ji v tom třeba i celý den. Sice moc toho v bytě neudělám, ale zato můžu sedět celý den u počítače, takže pracuju… Aspoň z toho pracovního procesu nevypadnu
Už mě ale začly bolet záda, ale manžel naštěstí přišel na to, že když malou položíme na bříško, tak usne. Ona totiž jinak usne jenom když se nosí, ale v okamžiku, kdy ji položíme na záda, tak je vzhůru. Když jsme ji ale dali na bříško, usla hned.
ahoj eve, gratuluju k miminku. ![]()
u nas hodne zabiralo ho pevne zavinout. staci velka plena, aby se moc nepotilo. ruce k telu a omotat ho, aby nemelo moc prostoru a citilo se jako v brisku. vim - zni jak za dob matky terezy: hlavne to dite pevne uvazujte, aby rostlo rovne
. Ale mam to z novodobe moudre knihy a nam to moc pomohlo.Mno a samo nosit aby mimi slyselo srdicko ![]()
Ten uvaz se dela tak, ze si das satek na koso, hlavu miminka k hornimu cipu, bocni cip das pres mimi a zasunes pod nozicku, a druhy prehodis a das jen tak pod telicko. Nevim jestli rozumis
Zkus.
preju at mate brzo veselo. a ono brzo bude, neboj se nic ![]()
mandragora
přiložení k prsu:) ![]()
proto jsme kojili nonstop…
kočárek nezabíral tak do 5 měsíců…
zavinovacka, satek, balon
kocarek dotedka nefunguje jako uklidnovadlo
jo, a jeste rockova music nam pomaha - posloucham to furt, mala si to asi pamatuje z briska ![]()