Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, našla jsem k tomuto tématu už jen starší diskuzi, chtěla bych s někým probrat tento problém. Náš chlapeček prodělal ve 4 měsících zánět ledvin a nyní mu v 7 m. diagnostikovali vesiko-uretrální reflux, oboustranně, 2. a 3. stupně, na jedné straně také aktivní, takže se otvírá i při močení. Máte někdo zkušenost? Bereme ATB do 1 roku věku, bojím se, co to udělá malýmu s imunitou, prošli jste tím někdo a jak jste na tom zdravotně teď? stále ještě kojím, bereme probiotika, měníme plíny, používám částečně i látkové, myslíte, že je to dobře? a je třeba potřeba je vyvařovat, když má tento problém? Nemáte někdo ještě nějakou radu, jak bych mu mohla pomoct? asi se nám to rozjelo po vaničkách, ted do vody samozřejmě nesmíme, kdy jste to zkusili vy a nedostalo vaše dítě opět zánět? a jak často se zánět u vás opakoval? JE Možné, že už ho nedostane, nebo mám spíš čekat, že se to zopakuje? děkuji velmi za vaše odpovědi.
Mám vlastní zkušenost, měla jsem reflux, nevím, už jakého stupně, myslím, že oboustranný. Do 15 jsem chodila do nefroporadny, pak mě vyřadili a už se nic neřešilo…
Na záněty močových cest jsem trpěla a trpím stále. Jako dítě hodně.
Držím palce, ať se chlapeček moc netrápí! ![]()
Ahoj Sazinko ![]()
jednu diskuzi na toto téma jsem tady zakládala i já, zkušenosti mám ![]()
Dcera prodělala zánět v 6ti m, prošly jsme si nemocnicí, vyšetřeními a diagnostikovali nám reflux oboustranný, aktivní i pasivní, tuším č. II oboustranně. Léky dcera brala rok (nitrofurantoin, pak přešla na sumetrolim, který brala do minulého měsíce). K tomu jsem dávala probiotika - Biopron. Co se týče nemocí - na jedné kontrole v nemocnici dcera chytila šestou nemoc (v té době jsme nikde jinde mezi dětma nebyli), zvládla ji v pohodě, a pak ještě během roku chytila od kamaráda, se kterým si hrála, virovou angínu, ta byla pak během týdne taky pryč. Zánět močáku už se neopakoval. Po roce jsme byly znovu na vyšetření ledvin a pak i močáku a vypadá to, že reflux mizí, už tam není skoro nic, takže nám lékařka vysadila léky, dcera bere jenom brusinkový sirup a probiotika. Jinak samozřejmě jsem dceru držela přísně v teple, žádné cachtání ve vodě venku, žádné bazény, přísná hygiena - po kakání vždycky umýt, spinká ve spacáčku - v létě v tom nejtenším, ale prostě musí být přikrytá aspoň tence. Nenechávám ji běhat nahou, stále má ponožky nebo sandálky nebo papučky. Prostě aby neprostydla a nenachladila se od nožiček. Samozřejmě jsem za hysterku, no ale to se jinak nedá ![]()
V každém případě nezoufej, skoro všechny děti z toho refluxu vyrostou a reflux sám vymizí cca do 3 let, naděje je fakt veliká!!!
Jestli jsem na něco zapoměla, ptej se ![]()
Ještě koukám, že se ptáš na pleny. Já jsem používala papírovky a hodně často přebalovala, s látkovkama nevím, právě kvůli tomu refluxu jsem byla strašně na vážnách a nakonec zůstala u těch papírovek. Přebalovala jsem hodně často, aby byla pořád v suchu. Chodíte někam do nefrologické poradny? Možná se poptej lékařky na ty látkovky. Ale já osobně jsem na to slyšela různé názory, jedna doktorka tvrdila, že to mají děti z látkovek, druhá, že z papírovek. No podle mě jsou oba tyto názory blbost, ale zeptat se můžeš ![]()
Moc děkuji za přispěvky, byl to šok, čekali jsme s manželem, že to vyš. dopadne negativně a koukali jsme jak z jara, ještě nám to dr. oznámil před plnou čekárnou lidí. jsem alergik, tak jsem se hodně snažila, aby to malej neměl taky, držela jsem diety a ted mám pocit, že díky těm atb to bude všechno nanic. máte nějaké alergie? taky bereme sumetrolim, a jaký je to brusinkový sirup? malej ještě brusinky nee, jsme teprve u kašiček, ale přemýšlela jsem, že bych brala nějaké brusinky já, třeba by se to přes mlíko nějak dostalo k němu. za hysterku jsem i já, už mi říkají úzkostlivá matka. jaké jste používali plíny? my máme pampers, oni smrdí dost samy o sobě, dr říkal, že mám sledovat zápach moči, pořád to očuchávám a připadá mi, že to smrdí ![]()
Sirup má malá Uroval, ale se Sumetrolinem se myslím brát nemá, dceři ho dávám teď až jsme léky vysadili. Jinak přes mlíko nevím jestli se to tam dostane, to vůbec netuším ![]()
Plínky dávám skoro všechny, ale Pampersky prostě ne, jsou parfémované a právě to mi na nich vadí, ten smrad. Vím to na sobě, jak mi strašně vadí parfémované toaleťáky a různé jiné hygienické potřeby, takže já kupuju Huggiesky, zelené Tesco, DM plínky, teď mám i Rossmana, ale prostě Pampersky NE ![]()
Jinak alergie jsem zatím nezaznamenala a to dcera nebyla kojená, tak doufám, že nic mít nebude no, má hodně citlivou pokožku, v zimě občas ekzémek, ale pořád doufám, že jsou to ty dětské problémy, ze kterých vyroste. Snad to tak bude ![]()
@sazinka ahoj, dceři byl zjištěn reflux v 15ti měsících po prvním zánětu ledvin, má na jedné straně I. st., na druhé III.-IV. st. Je na udržovacích ATB do dnes (je jí 2,5roku), co půl roku chodíme do nefrologické poradny. Zatím měla ten zánět 4×. Také čekali, že se to srovná, bohužel se to moc nelepší, takže má plánovaný ambulantní zákrok („přiucpou“ jí tu moč. trubici nějakou látkou) Co se týče imunity, tak myslím, že je na tom dobře, vlastně kromě těch zánětů není nemocná vůbec.
Jinak dcera paradoxně od cca těch 14ti měs. chodí na velkou na nočník, takže jsem nechápala, z čeho to má ![]()
Od jejích 6ti měsíců jsme chodily na miminkovské plavání a také nic. Samozřejmě od toho zánětu máme bazén zakázaný.
@Fen-fire jaký brusinkový sirup dáváš? Taky bych dala…
Ahoj, jak pomoct moc neporadím, našemu prckovi budou teprve dělat vyšetření, jestli reflux má nebo ne (ale myslím, že ho mít bude, protože manžel ho měl), má jednu ledvinu větší a zároveň má větší i močovod, proto nás z nefrologie na to vyšetření posílají… ![]()
Nastínili nám buď možnost toho „preventivního“ braní antibiotik nebo druhou možnost (která se nám zamlouvá přece jen o něco víc), že bychom museli každej měsíc nosit moč na rozbor, aby se pořád kontrolovala přítomnost bakterií a příp. zánět.
Ještě info, co mám z nefrologie je takový, že reflux 1. a 2. stupně se „řeší“ antibiotikama nebo těma kontrolama moče, 3. a 4. stupeň už operativně… ![]()
Kate my tu moč nosíme na rozbor už od prvního zánětu, nosila jsem každý měsíc když dcera brala atb, i teď po vysazení.
Nám v nemocnici říkali, že atb se léčí 1-3 stupeň, operativně 4 a 5 stupeň, ale je to určitě individuální, nedá se to nějak generalizovat ![]()
@Fen-fire já mám zatím info jen od nefroložky, na urologii jsme ještě nebyli… Prcek ještě zánět ledvin neměl, tohle celý se řeší „jen“ kvůli té zvětšené ledvině…
![]()
Mě na těch atb štve, že to prostě není léčba, dávaj se preventivně a čeká se, jestli se to srovná nebo ne… ![]()
Aha, kate, a vám dali na výběr? NÁM řekli, že atb +moč na rozbor po měsíci, že bez atb to nejde., pediatr mi poradil, at si koupím dg papírky na moč a sleduju bílkovinu a krev v moči, tak to dělám, je fakt, že mě to uklidní, když se mi něco nezhdá, ale kdyby měl teplotu, tak letím stejně hned s močí. takže ty papírky doporučuju. a koupete miminka ve vaničce? někde jsem četla, že se to nemá, nevím, jestli začít sprchovat, asi to půjdešpatně, když ještě ani nesedí.
Kate ty atb jsou blbý, ale zase čistí tu moč, která se vrací, takže ta pak nepoškozuje ledviny. Já se přiznám, že jsem byla po tom zánětu a po pobytu v nemocnici a horečkách atd. tak šíleně vyklepaná, že jsem atb poctivě dávala ![]()
Sazi hodíš mi prosím odkaz na ty papírky? Ty já nemám, ale taky bych koupila, občas, když se mi něco nezdá, tak by se hodily ![]()
Já koupu v normální vaně, tohle jsem neřešila. Dávám teplou vodu a nenechávám ji tam dlouho ![]()
@sazinka píše:
Aha, kate, a vám dali na výběr? NÁM řekli, že atb +moč na rozbor po měsíci, že bez atb to nejde., pediatr mi poradil, at si koupím dg papírky na moč a sleduju bílkovinu a krev v moči, tak to dělám, je fakt, že mě to uklidní, když se mi něco nezhdá, ale kdyby měl teplotu, tak letím stejně hned s močí. takže ty papírky doporučuju. a koupete miminka ve vaničce? někde jsem četla, že se to nemá, nevím, jestli začít sprchovat, asi to půjdešpatně, když ještě ani nesedí.
No u nás ještě ten reflux není potvrzenej (ale manžel ho měl a jim tehdy dali na výběr buď antibiotika do konce života nebo operace)…
Já jinak teda žádný opatření nedělám…
Ale u nás ten zánět ledvin ještě vůbec nebyl… Sama jsem zvědavá jak to vyšetření dopadne…
Ale to cpaní antibiotik preventivně se mi nelíbí… ![]()
U nás je to jiný v tom, že malej zánět ledvin neměl a tu možnost refluxu řeší doktorka na nefrologii kvůli té zvětšené ledvině a močové trubici (říkala, že kdyby byla větší jen ta ledvina, na to vyšetření by nás nehnala, ale tím, že je větší i ta močová trubice, nelíbí se jí to a pro jistotu nás tam pošle…)