Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím zkušenější maminky…
Chtěla jsem poprosit o radu, co vše jste pořizovali prťatům do školky. Jasně že je to dost individuální, máme nějaký seznam základních věcí, ale jde mi primárně o to, zda jste kupovali druhé věci, stejné jako už máte doma, ještě jednou sólo do školky - např. gumáky, sofshellové oblečení…
D
Jasně když třeba ráno bude pršet, půjde rovnou v gumákách, ale co když venku bude ráno azuro a po hodině příjde průtrž a přeci pak nepůjde na zahradu/procházku v plátěných teniskach…? Nebo to moc řeším?
Popř nějaké fajn vychytávky, co pořídit? A jak s jídlem? Malá měla ABKM a ještě si nezvyklá jíst úplně vše, takže třeba taková tvarohova pomazánka na svačinu neprojde, tak jsem přemýšlela, že pro sos situace nabalim aspoň nějaké tyčinky či tak, ale nevím jak by se na to tvářili ostatní děti…
Díky za postřehy ![]()
Gumaky a plastenku maji nase deti jen ve skolce. Vyjimecne je vezme domu. Sofshell maji jen doma a pripadne v tom jdou do skolky, nemaji tam nahradni.
A ohledne alergii. Nektere skolky dovoluju vlastni jidlo, nektere ne. Nase dovoluje. A jinak u nas neni problem, kdyz dite chce k svacine suchy chleba, k obedu suche testoviny. Jinde to ale problem je.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 19:48
@vejule08 píše: Více
Co se týče jídla, tak bych to řešila ve školce. Zda dát nějaké řešení, kdyby náhodou. Spíše bych to řešila tak, že pokud by to šlo (někde to jde, někde ne), že by třeba měla jinou pomazánku z domu. Aby To bylo co nejvíc prostě podobné tomu, co mají ostatní
Nepromokavé kalhoty, bundu jsem kupovala 2×. Ale to je tím, že my máme zahradu a okolo prostě přírodu. Máme děcka, která se budou gůlat venku za každého počasí. Jim je jedno, jestli je tam bahno nebo ne, jestli kape nebo rovnou lije. Aj v tom nečase si vzali kolo, koloběžku. Kdysi dokonce skate do deště na chodník. Myslím, že i ty gumáky jsem několikrát brala 2×, když byli malí. Pak už ne. Pláštěnku jen do školky.
Gumáky jsem do školky vzala z druhé ruky, beztak je nosili dost minimálně a nikdy nechodili v dešti ven na moc dlouhou dobu. Nepromokavé oblečení to samé, měla jsem tu nějaké poděděné kousky. Obecně nové jsem do školky kupovala asi jenom bačkory. Jo a pláštěnku, díky velkorysým velikostem ale jedna vydržela na celé tři roky (a teď ji tahá třetím rokem další dítě).
Jídlo stoprocentně řešit se školkou, mají svá pravidla. A pokud má dítě nějaké dietní omezení (ABKM není nic extra vzácného), určitě budou vědět, jak to obvykle řeší - jestli umí přizpůsobit jídelníček nebo nosí rodiče vlastní.
Softshellovou bundu mela dcera jednu, kalhoty dvoje (doma + ve skolce).
Holínky dvoje (nové doma + poděděné ve školce).
Pláštěnky dvoje.
Gumáky měl ve školce, nové, další z druhé ruky měl na cesty, ale dovezen byl autem.
Ve školce náhradní oblečení, starší, nebo taky z druhé ruky…
Ono to vypadá náročně, ale není, neboj.
S jídlem neporadím, měli jsme potravinovou alergii, ale dala se zvládnout jednoduše.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 20:13
U nás mají trvale gumáky a věci do deště ve školce. Na jídle se domluv s jídelnou.
Gumaky jsou u nás skoro zbytečnost, nosí je párkrát za rok, když jdeme skákat do kaluzi… jinak mají nepromokave boty, do školy, školky, na ven…jedny stačí. Tenisky nemají většinou, max nějaký podedeny, ale zatím si vždy vystacili s celorockama a pak sandalama. Čímž se i eliminuje riziko náhlého deště, sandale nepromoknou
před nástupem do školky jsem akorát nakoupila vícero triček a tepláku, protože bylo třeba každý den čisté, plus mít náhradní ve skříňce, další odpoledne na hřiště… ale boty žádný navíc ne. Krom papuci samozřejmě.
A k jídlu, u nás by ti to neprošlo. My jsme do školky i nasledne školy dodali doporučení od lékaře, kde se píše, že dieta je nutná, jinak by nedostal ten dietní oběd z jídelny. A se skolkou jsme ještě sepisování smlouvu o donasce vlastní stravy, protože svačiny dietní nedělali, ty mel syn z domu. Prý to tam mají takto přísně kvůli lidem, co vyzadovali tuhle jídlo vegetariánské, tuhle bez mléka, ale bez potvrzené alergie od lékaře, tamhle zase bez toho, protože je to nezdravé atp. To prostě nejde, na to jsou soukromé školky s vlastním stravováním. Takže to se budeš muset zeptat přímo v tvé školce, jestli bez relevantniho důvodu můžeš nosit dítěti vlastní jídlo.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 20:19
Děti měly ve školce oblečení do deště a holiny trvale. Pokud chceš nějakou úpravu stravy, včetně jakéhokoli jídla z domova, je potřeba potvrzení lékaře a podpis formulářů pro školku.
Doma jsme gumáky nepoužívaly, takže je děti měly jen ve školce. Každý rok jsem si je vyzvedával na konci školního roku takřka netknuté. Stejně když prselo tak ven nesly a trochu mokro zvládly kvalitní celorocky.
Softshellové oblečení nebo oteplovaky jsem ve školce nenechávala. Prostě v tom ráno přišly nebo se jim to vzalo s sebou na převlečení. Sledujeme denně predpoved počasí.
Ve skříňce jim přes týden zůstávaly povetsinou jen tepláky na dovnitr, bačkory a náhradní oblečení pro případ nehody. Někteří rodiče nechávali extra bundu „na litacku“ na zahradu.
Jakékoli v diety bych teda řešila již v době zápisu.
Gumové oblečení, holinky, soft věci, rukavice, čepici, to dávám extra do školky.
Dcera má softshellového oblečení několik, tak ano nechávám sadu ve školce a i gumáky…do školky jezdí autem, tak nosí to v čem bude přes den ve třídě a na ven dáváme na poličku náhradní věci a v pytli má ještě kalhotky, ponožky, trika, legíny…
Asi jsem to trochu špatně napsala, z ABKM už jsme (vypadá to) venku, doma už lupe klasické jogurty…a bez problému, ale jde o to, že stále preferuje spíš ty „alternativní potraviny“, nějak jsme se prostě ještě pořádně neprojedli např ke klasickému máslu (radši Rama, Flora…), místo klasického mléka preferuje rostlinné atd., tak mám obavu, aby prcek nebyl o hladu, i když doufám, že kolektiv to zlomí.
Tak nějak jsem věřila, že to za ten cca půl rok od zápisu zajedeme, ale nevypadá to.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.