Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
@Natálka26 Zajímá mě osobní zkušenost, těch co dárce využili.. Proboha
u kamaradky se pouze ptali na barvu oci a vysku manzela.
Pry maji kriteria, ze prcky nebo nekoho treba s vyraznym orlim nosem mezi darce nezaradi. Pry nejcastejsi darci jsou studenti VŠ…
@Natálka26 no,tva prvni reakce byla trochu utocnejsi
Rada za darce,ano.Ale preci jen clovek nechce kupovat zajice v pytli.kdyz to prezenu s vyrazem ![]()
@CokeLady píše:
to je nespravedlnostmůj otec je blbej jak punštok bez maturity a já jsem přitom dokonalá krásná bytost
![]()
napodobne, moje rodice to samy a ja jsem pritom krasavice inteligentni
![]()
Ahoj. Stejný případ je má sestra - pokud si vzpomínám, udávali barvu vlasů, očí, výšku muže, typ vlasů /rovné, kudrnaté atd.) a pak mohla ještě cokoli napsat do volné kolonky. Jestli se tím řídili, kdo ví. Ale narodila se jim nádherná holčička. Opravdu krásná jak panenka, hezčí než oba dva dohromady
Až jim všichni závidíme
Jo a barvou očí a vlasů je celá po „tatínkovi“.
Děkuji kvůli rodině za dodržení anonymity.
Me by taky zajimala barva pleti teda. Vime, jak to tady v Cechach chodi. Pak by me i zajimalo, jestli je zdravotne ok, nejake dedicne nemoci treba.
@Haku
Víš, nevím teda jestli se to hodí zrovna v týhle diskuzi to vysvětlovat, ale zkusím to co nejšetrněji. Ženský chodí na IVF z jakéhokoliv důvodu (nebudu jmenovat) a když už jsou tam (ne všechny) tak proč si to neudělat podle toho co chci já, přece to platím a proto si třeba některý diktujou co chtějí za pohlaví - nepřijde ti to trochu moc? Neměly by bejt spíš rády za to, že mají vůbec možnost mít děcko? A ne si ještě vybírat? Pak další bude mít darovaný spermie a (teď nadneseně) vybírá si co nejlepší genofond - jasně je to logický, ale má její partner takový vzdělání, IQ, zdravý apod.? Tak buď tak strašně chci dítě, že si nebudu vymýšlet ještě další a další podmínky k tomu abych vzala toho dárce a smířím se s tím, že bude mít shodnou krevní skupinu, barvu očí a vlasů a ne že ještě budu chtít stejnou pleť, nohy, tvar hlavy apod.(opět nadneseně). Mě co by zajímalo nejvíc tak by byl zdravotní stav, psychický stav a co se zbytku týče by byl pro mě zanedbatelný, protože to zdraví je daleko důležitější než to jestli má stejnou barvu pleti s manželem. Bez urážky.
@Natálka26 tak podle tebe nemusi byt tedy ani oci ani vlasy. To se nemusi ptat na nic. k cemu teda je mi stejna barva vlasu a oci, kdyz se nebude shodovat barva pleti?
Ahoj, nevím proč odpovídají ti, kdo nemají zkušenost a jen se tomu vysmívají… my jsme vyplňovali dotazník a bylo tam hodně kritérií, třeba barva očí, vlasů, výška, váha, vzdělání, barva pleti…
@flos
asi tak…ja tedy taky zkusenost nemam, ale kdybych to mela podstoupit, chtela bych taky vedet vse mozne i nemozne a neprijde mi nejaky „nadstandard“ kdyz chci vedet jakou ma darce plet-kazdy nemusi byt hned cernoch a cikan aby byl snedy a pokud jsou oba svetly typy asi by pak cuceli, ze je dite tmave
nebo zdra.stav jeho i nejblizsi rodiny, proste clovek chce mit „jistotu“ ze dite bude co nejvic podobne partnerovi a mamince, coz je proste samozdrejme!!!
zakladatelce preji zdrave a krasne miminko
tito darci byvaji opravdu dobre vybrani, myslim ze nemusite mit strach!
U nas kratkej dotaznik-vyska, barva a typ vlasu, barva oci a typ povahy manzela a podle toho vybrali darce, na vyber ze dvou napr. se nedalo a zadny info o darci jsme samozrejme nedostali
My jsme si i vybírali jaký typ chceme - jestli atletický
… ale info o dárci jsme také nedostali
Děkuju za příspěvky.
Dárci musí být zdraví a vzdělání minimálně středoškolské, proto jsem tohle neuváděla.
Chceme, aby nám bylo dítě co nejvíc podobné, i když někomu se to může zdát povrchní.. Aby se nás pak neptalo, po kom že to vlastně je, když vypadá úplně jinak. Taky aby sousedi neřekli s kým jsem si to vůbec uhnala
Známe lidi.. ![]()
@Anonymní píše:
U nas kratkej dotaznik-vyska, barva a typ vlasu, barva oci a typ povahy manzela a podle toho vybrali darce, na vyber ze dvou napr. se nedalo a zadny info o darci jsme samozrejme nedostali
@Anonymní píše:
Děkuju za příspěvky.
Dárci musí být zdraví a vzdělání minimálně středoškolské, proto jsem tohle neuváděla.
Chceme, aby nám bylo dítě co nejvíc podobné, i když někomu se to může zdát povrchní.. Aby se nás pak neptalo, po kom že to vlastně je, když vypadá úplně jinak. Taky aby sousedi neřekli s kým jsem si to vůbec uhnalaZnáme lidi..
Překvapilo mě, že se ptali na povahu.
ja jsem o tom kdysi videla reportaz kde byli darci spermatu, docela zajimave to bylo
![]()
@Natálka26 Tobě se asi povedlo přirozeně, co? Vůbec nevíš jakou mají některé páry složitou cestu k dítě… Představ si, že někdo si přeje aby jim dítě bylo podobné, proto si „vymýšlejí“. Trošku empatie by neškodilo, už tak je to určitě složité „mít dítě s dárcem“, obzvlášť pro toho chlapa, který mít vlastní nemůže a určitě by po narození nechtěl poslouchat, že je mimčo úplně jiné než rodiče a že třeba není jeho. Lidi neroztrubují na potkání, že je mimčo z darovaných spermii. Ach jo, trošku se vcítit by neuškodilo…
Myslím, že za to všechno co podstupují a kolik je to stojí si zaslouží, aby jim bylo dítě podobné
Nejenom být vděčni za zdravé a vymodlené dítě, ale pro určitě lepší psychický pocit, aby jim bylo i podobné…
@Haku Děkuju
Není to jednoduché rozhodnutí a proto tady hledám informace.