Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, tak já teda přidám vlastní zkušenost…
Laborantka se nás zeptala, jestli máme nějaké konkrétní požadavky. Upřímně - celkem nás to s manželem zaskočilo…
Takže jsme nahlásili jen to, aby byl dárce vyšší a světlý typ, protože jsme oba vysocí blonďáci se světlýma očima. Pak se ptala ještě na vzdělání, jestli třeba nechceme vysokoškoláka. Plus nějaké další požadavky. Fakt jsme si neuměli představit, co dalšího bychom si měli přát. Jednak z webu CAR, ale i z rozhovoru s pracovníky jsme věděli, že dárci prochází přísnými testy, probíhají vyšetření na genetická onemocnění, navíc v ČR není standardní, aby dárcem byl člověk jiného etnika, rasy. Co se týče vzdělání, tak i možnost výběru přímo vysokoškoláka jsme zamítli, máme za to, že tohle nám „inteligentní“ dítě nezaručí (přestože oba s mužem VŠ diplom vlastníme). Ještě jsme si dělali legraci, že by to mohl být nějaký matfyzák a my s pak s potomkem nedomluvíme… ![]()
Tož asi tak. Ale my to měli s manželem v sobě oba hodně srovnané, dárcovství jako takové ani jeden z nás moc neřešil, takže vše bylo po psychické stránce jednodušší.
Jinak mě ještě napadá, že v CARu, kam jsme chodili, jsme byli při každém pokusu informováni, že se stále jedná o „zásoby“ jednoho a téže dárce. Dodnes ale nevím (nějak jsme se na to zapomněli zeptat), jak by to bylo, kdybychom chtěli další dítě…
@Anonymní píše:
@Natálka26 Tobě se asi povedlo přirozeně, co? Vůbec nevíš jakou mají některé páry složitou cestu k dítě… Představ si, že někdo si přeje aby jim dítě bylo podobné, proto si „vymýšlejí“. Trošku empatie by neškodilo, už tak je to určitě složité „mít dítě s dárcem“, obzvlášť pro toho chlapa, který mít vlastní nemůže a určitě by po narození nechtěl poslouchat, že je mimčo úplně jiné než rodiče a že třeba není jeho. Lidi neroztrubují na potkání, že je mimčo z darovaných spermii. Ach jo, trošku se vcítit by neuškodilo…Myslím, že za to všechno co podstupují a kolik je to stojí si zaslouží, aby jim bylo dítě podobné
Nejenom být vděčni za zdravé a vymodlené dítě, ale pro určitě lepší psychický pocit, aby jim bylo i podobné…
jj chlapi to musi mit tezke, zeny berou nelodnost jinak nez muzi, pro chlapa je to vetsinou potuta a rana na jeho ego a proste cely zivot zije s tim ze dite neni biologicky jeho i kdyz ho samozdrejme miluje a jeho vlastne je, je to tezky a kdo nezkusil nemuze soudit natoz rovnat, ja bych…a podobne ![]()
Uz jen kvuli dobre psychice chlapa bych chtela, aby byl darce co nejvic podobny typ jako on ![]()
Jinak ještě dodám k té „podobě“. Ono je to těžké - mě vychovával od malička nevlastní otec. Lidi, kteří nevěděli, mu na potkání hlásili, jak jsem mu podobná. A jak říká můj manžel - v rodině se vždycky najde nějaká tetička přes páté koleno, po které má prcek větší nos nebo roztomilou mezírku mezi předními řezáky…
Na druhou stranu když někdo bude chtít šťourat a hledat nepodobnost s rodiči, tak ji taky najde. Lidi prostě vidí, co chtějí. Každopádně držím pěsti, ať vše klapne k vaší spokojenosti a máte krásné miminko! ![]()
@Leli83
ja jsem treba adoptovana a kazdy rika jak jsem cely tata, jak mame stejny nos, vlasy oci, palce u noh
proste i ja tam tu podobu vidim, pritom neni mozna ![]()
hlavni je dite milovat ![]()
(diky za anonnym!!!)
@Anonymní píše:
@Leli83
ja jsem treba adoptovana a kazdy rika jak jsem cely tata, jak mame stejny nos, vlasy oci, palce u nohproste i ja tam tu podobu vidim, pritom neni mozna
hlavni je dite milovat(diky za anonnym!!!)
Přesně o tom píšu…
Dárce genetického materiálu sebevíc shodného s tím naším nezaručí (ne)podobu s rodiči. Genetika je prostě mrcha a může vybrat něco z fondu už nežijícího pradědečka i u biologických rodičů. A obhajujte pak před sousedy, že dítě je černovlasé po pradědovi, když rodiče, sourozenci i všichni prarodiče jsou světlovlasí…
Proto je dobré zachovat i v tomto nadhled. Zase na druhou stranu chápu, že člověk v situaci, kdy využívá dárce, to logicky více řeší, má víc obav…
Jen přidám svoji zkušenost
já teda byla na opačné straně, dárkyně vajíček… vyplňovala jsem tam lejstra s dotazama až jsem se smála
krom barvy pleti, vlasů, výšky atd chtěli opravdu co nejlepší popis mojí osoby, koníčky, vzdělání moje a mých rodičů, jestli jsem sportovní typ, jestli čtu knížky, tetování, pirsing, jestli piju, kouřím atd… prostě aby vybrali co nejbližší typ maminky, které moje vajíčka přijdou. Takže chápu, že se někdo chce dozvědět o dárci ci nejvíc. Někomu je to jedno a prostě chce miminko, někdo opravdu chce, když už za to musí zaplatit, vědět co nejvíc. A jak už tady někdo psal, lidi bud podobu chcou nebo nechcou najít ![]()
K té podobě ve vzhledu dítěte a rodičů bych jen podotkla, že příroda je naprosto nevypočitatelná. Já i manžel jsme oba snědší typy, tmavé oči, černé vlasy, menší a rozhodně ne hubení. V mojí rodině jsou takoví černí všichni, včetně bratra, babiček, dědečků zpátky do 3 kolen. Dceru máme s úplně bílou pletí, se světle modrýma očima a světlými vlnitými vlasy
. Navíc je vysoká, štíhlá, nohy má dlouhé jako žirafa
a nikomu z rodiny se fyzicky absolutně nepodobá. Nebýt toho, že po nás zdědila věci, které vidět na první pohled nejsou (mám na mysli nějaké zdravotní problémy a nadání na určité věci), tak snad i zvažuju, že mně ji v porodnici vyměnili
. Jako moje dcera ale vypadá manželova dcera z prvního manželství, která je malá, tmavá, černooká a buclatější (mimochodem - ex ji má se světlou modrookou blondýnou)
. Takže nějakou fyzickou podobou mezi rodiči a dětmi bych se vůbec nezabývala.
No tak to určitě, příroda si to udělá podle sebe
ale tak pro ten pocit, zadostiučinění si to ale každej aspoň může zkusit ovlivnit tím výběrem
ten kdo daruje, taky nevypisuje jak vypadali jeho prapředci a zrovinka z nich může být daný potomek ![]()
@Anonymní píše:
@Natálka26 Tobě se asi povedlo přirozeně, co? Vůbec nevíš jakou mají některé páry složitou cestu k dítě… Představ si, že někdo si přeje aby jim dítě bylo podobné, proto si „vymýšlejí“. Trošku empatie by neškodilo, už tak je to určitě složité „mít dítě s dárcem“, obzvlášť pro toho chlapa, který mít vlastní nemůže a určitě by po narození nechtěl poslouchat, že je mimčo úplně jiné než rodiče a že třeba není jeho. Lidi neroztrubují na potkání, že je mimčo z darovaných spermii. Ach jo, trošku se vcítit by neuškodilo…Myslím, že za to všechno co podstupují a kolik je to stojí si zaslouží, aby jim bylo dítě podobné
Nejenom být vděčni za zdravé a vymodlené dítě, ale pro určitě lepší psychický pocit, aby jim bylo i podobné…
Jako vždycky argument,, nevíš jaký to je" Ne hele tohle ani dál komentovat nebudu, protože tohle je podle mě zoufalej výkřik o nějakou empatii kterou po mě chce člověk, který na konec otázky napíše,,co" aby to znělo co nejvíc drsně a snad až urážlivě, jako že jsem tupá koza, která o tomhle vůbec nic neví a nemá nárok na názor. Až si přečteš můj minulý příspěvek, možná pochopíš o čem jsem mluvila a možná taky ne podle toho co si tady zplodila.
@Natálka26 píše:
@Haku
Víš, nevím teda jestli se to hodí zrovna v týhle diskuzi to vysvětlovat, ale zkusím to co nejšetrněji. Ženský chodí na IVF z jakéhokoliv důvodu (nebudu jmenovat) a když už jsou tam (ne všechny) tak proč si to neudělat podle toho co chci já, přece to platím a proto si třeba některý diktujou co chtějí za pohlaví - nepřijde ti to trochu moc? Neměly by bejt spíš rády za to, že mají vůbec možnost mít děcko? A ne si ještě vybírat? Pak další bude mít darovaný spermie a (teď nadneseně) vybírá si co nejlepší genofond - jasně je to logický, ale má její partner takový vzdělání, IQ, zdravý apod.? Tak buď tak strašně chci dítě, že si nebudu vymýšlet ještě další a další podmínky k tomu abych vzala toho dárce a smířím se s tím, že bude mít shodnou krevní skupinu, barvu očí a vlasů a ne že ještě budu chtít stejnou pleť, nohy, tvar hlavy apod.(opět nadneseně). Mě co by zajímalo nejvíc tak by byl zdravotní stav, psychický stav a co se zbytku týče by byl pro mě zanedbatelný, protože to zdraví je daleko důležitější než to jestli má stejnou barvu pleti s manželem. Bez urážky.
No - ono uz tak to je hodne na psychiku a predstava, ze mi nekdo rekne ze se nam vuuubec nepodoba a ja vim ze opravdu ne a ani nemuze, protoze neni „moje“, to bych to taky chtela co nejvic ovlivnit. Jinak pohlavi si par vybrat (az na vyjimecne pripady) nemuze. To proste nejde.
@Natálka26 Já jsem právě reagovala na minulý příspěvek, ten první jsem raději přešla
Jak tobě přijde urážlivé „co“ na konci věty mě přijde urážlivě, že si myslíš o ženách, které si přejí aby „jejich“ dítě bylo rodičům aspoň trochu podobné, že je to už trochu moc. Asi to má podle tebe být tak, že dítě mít s partnerem nemůžu tak mi dejte spermie od kohokoli, budu vděčná za vše…hlavně ať je zdravé ![]()
No, ale vím, že takovéto diskuse zde nemají v podtatě žádný smysl, takže přeji hlavně zakladatelce, aby se svého vytouženého miminka dočkala ![]()
@Krkael
Musím tě zklamat, ale jde to vybrat si můžeš pokud mas obálku v ruce. Delala jsem na klinice IVF, sice jen praxi a brigádu, ale to co jsem viděla tam ve mě zanechalo dost pokrouceny pohled na celej tenhle byznys. Me je těch ženských líto, ale jenom některých, bohužel. Podobnost je věc, kterou chápu, ale resit lidi co si kdo myslí? Kolik jim je? 15? Ne, já tu budu proste ta špatná jenom protože nejsem tak urputným zastáncem IVF jako většina, pardon. ![]()
@Anonymní píše:
@Natálka26 Já jsem právě reagovala na minulý příspěvek, ten první jsem raději přešlaJak tobě přijde urážlivé „co“ na konci věty mě přijde urážlivě, že si myslíš o ženách, které si přejí aby „jejich“ dítě bylo rodičům aspoň trochu podobné, že je to už trochu moc. Asi to má podle tebe být tak, že dítě mít s partnerem nemůžu tak mi dejte spermie od kohokoli, budu vděčná za vše…hlavně ať je zdravé
No, ale vím, že takovéto diskuse zde nemají v podtatě žádný smysl, takže přeji hlavně zakladatelce, aby se svého vytouženého miminka dočkala
To ne zdravotní stav a míru IQ chápu, ale barvu pleti (nevím jestli to znáš nebo ne, ale darovat může pouze stejně etnikum) takze nehrozí tmavší dítě) ne, a myslím si že by měla byt rada za zdravý děcko a ne si vybírat jak v katalogu, sorry ![]()
@Natálka26 píše:
@Krkael
Musím tě zklamat, ale jde to vybrat si můžeš pokud mas obálku v ruce. Delala jsem na klinice IVF, sice jen praxi a brigádu, ale to co jsem viděla tam ve mě zanechalo dost pokrouceny pohled na celej tenhle byznys. Me je těch ženských líto, ale jenom některých, bohužel. Podobnost je věc, kterou chápu, ale resit lidi co si kdo myslí? Kolik jim je? 15? Ne, já tu budu proste ta špatná jenom protože nejsem tak urputným zastáncem IVF jako většina, pardon.
Ja jsem zastancem ivf. Ale pouze v pripadech, kdy to opravdu jinak nejde a zeny tam nejdou proto, ze chteji holku, ale proto, ze chteji dite. A v pripade ze je to z vlastniho dna obou z rodicu tak by mi bylo taky srdecne jedno, ze bude mit fialovy vlasy. Nepredpokladam totiz, ze by pani volila darce spermatu jen tak, protoze manzel je malej a vyucenej a ona chcedvoumetrovyho vysokoskolaka. Pikud se s tim nekde takhle kseftuje, je to vina tech doktoru, kteri by tohle dle vseobecnych zasad meli proste odmitnout. Pak to vrha stin i na ty, co na to nejdou z rozmaru a proto, ze na to maj.