Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Také chodím do Medy, jsem ve 23.týdnu a opravdu se všichni chovají moc profesionálně
Jsem sice z Rakovníka, ale pokud to stihnu, ráda bych šla do Medy i rodit, hodně štěstí všem nastávajícím maminám a snadný porod přeje Deni ![]()
Ahoj Petro.
Já jsem rodila ještě v Zábřehu, tak nevím, jak to teď chodí v Porubě. Ale upřímně - i kdyby mi v jiné porodnici nabízeli jiné polohy, nešla bych tam. Neslyšela jsem mnoho pozitivních referencí ani na Fifejdy a už vůbec ne na Vítkovice. Fakultka má i dětskou JIPku, kdyby nastaly nějaké komplikace. Kamarádka rodila na Fifkách, miminko mělo problémy a rychlou záchrankou ho převáželi do fakultky.
Jinak se podívej na Vysvědčení pro porodnice - jsou tam všechny ostravské.
Š.
Ahoj holky, treba mate nektera zkusenost s porodnici v Ceskem Krumlove? Pokud ano nevahejte mi napsat - ceka me muj prvni porod a tak zjistuji co a jak a kde. Diky Danula ![]()
Ahoj Š. já jsem poprvé rodila ve Vítkovicích a narazila jsem asi na špatnou směnu.Taky bych už tam nešla z toho důvodu,že díky „příjemným“sestřičkám z oddělení jsem ztratila mléko a nekojila tak.Jako prvorodičce vůbec nic nevysvětlili,ani jak se kojí ani to,že se má mléko odstříkávat.No díky tomu jsem dostala zánět a bylo to.Moc bych chtěla porodit do vody,ale v Porubě to zatím nedělají.Myslím,že jenom v 1 a 2 době porodní.Už jen pomyšlení,že bych měla rodit do kopce,mě děsí.No a taky nastřižení hráze.Hojilo se to a bolelo ještě půl roku po porodu.Jak jsem koukala na to vysvědčení,tak asi nejlepší bude ta Poruba.Jinak děkuju žes napsala…Petra
Ahoj Petro.
Ať to dobře dopadne a napiš, jak to v té Porubě opravdu chodí. Potvrdila jsi mi ty Vítkovice. Neznám nikoho, kdo by si to tam chválil. Mohlo by tě (prý) ale v Porubě zaskočit, že budou mít obsazeno. Tak se kdyžtak informuj předem nebo si tam před odjezdem zavolej, abys v bolestech nebloumala po Ostravě. V brzké době se chystám za kamarádkou, která rodila v Porubě koncem roku, tak dám vědět co a jak.
Zdraví Šárka
Ahoj Šárko,
trošku si mě teď vystrašila tím,že možná budou mít obsazeno.Doufám, že mi to výjde a porodím podle svých představ.Termín mám 1.3., tak ti dám určitě vědět jak to všechno dopadlo.Ahoj Petra
Zdravím všechny maminky. Já sama mám termín porodu 18.2.03, jsem prvorodička a mám z toho celkem strach. Chtěla bych rodit ve Zlíně, na který jsem zatím slyšela samou chválu, je tomu vážně tak?
pa Olina
Jaky byl porod v Neratovicich?
Ahoj, tak mam sestinedeli za sebou a chtela bych napsat vsem cekatelkam dobrou zkusenost z porodu. Jako prvodicka jsem si chtela vybrat prijemnou porodnici, kde se budu citit v bezpeci a v klidu. Moje volba padla na Neratovice. Takze pokud vahate, zajedte si tam a skouknete to. Za prohlidku se nic neplati. Take jako jedna z mala porodnic, maji nafoceny i na Inetu porodni sal - dobry pro psychiku cekatelek, ze? Drzim vsem pesticky, at se na vas brzy usmeje take to male ruzove obcas brecici stesticko. Stranky maji na:www.gynekologie-porodnictvi.cz. Nechci delat nikomu reklamu, ale ja byla s peci a pristupem doktroru nadsena. Jana
Ahojte vsichni,
tez mne letos, kdyz Buh da, ceka porod meho prvniho miminka a tak jsem si prirozene zacala cist vysvedceni porodnic. Bohuzel jeste jsem si nevybrala - jsem z Prahy, ale uz vim, ze do Motola a Podoli rozhodne nepujdu - jak muze nekdo dat vyborne hodnoceni porodnici, kde Vam po porodu neprilozi miminko na brisko?!! coz je /a je to uz i vedecky dokazano-coz by panum doktorum melo stacit/, naprosto rozhodujici pro dalsi psychologicky vyvoj ditete? O vyberu porodni polohy maminkou uz ani nemluve, jen ja prece sama vim, jak ze mne to miminko pujde nejlepe a prirozene…
Uvitam velice doporuceni na jine LEPSI porodnice.
Dekuji
Sarina z Prahy
Sarino z Prahy, nejlepsi prazska porodnice je Vrchlabi, vyplati se tam zajet. Jinak CAP na Bulovce /dite ti nejenom polozi na bricho, ale ani neodnasi „na prohrati“ - v Praze jsou zatim jedini, izolovani deti na prvi 1-8 hodin je vsude jinde stale jeste zazite.
Ahoj Sarino,
ja jsem rodila teď v dubnu v Podolí a tak jsem překvapená, co píšeš. Na sále jsme byli s manželem sami v naprostém soukromí (je to samostatný pokoj s veškerou výbavou i pro mimi), polohu při porodu jsem si mohla vybrat, nakonec jsem rodila v sedě na porodní stoličce, miminko mi odnesli nejdál 2 metry ode mě na základní očištění, ale asi tak na půl minuty od přestřižení pupeční šňůry a pak mi ho hned dali na bříško ještě celé „upatlané“. Nechali mi ho dost dlouho i přes porod placenty a teprve až na moje šití si ho vzala dětská sestřička ty dva metry ode mě na vážení a měření atd. Pak mi ho okamžitě dali a hned zkoušeli přiložit k prsu. Celé další skoro 3 hodiny, co jsme byli na sále a odpočívali, bylo miminko s námi a mohli jsme si dělat cokoli se nám líbilo. Já tedy spala a manžel choval naši dcerušku, rozhodně nám jí nikdo nikam neodnášel a jela až pak se mnou na pokoj. Možná má někdo jiné zkušenosti, ale já tam rodila teď a bez jakýchkoli známostí a protekce, takže předpokládám, že pokud nejsou komplikace u Tebe, nebo miminka, tak opravdu mimčo nikam neodnášejí. V každém případě doporučuji, abys porodnice navštívila, ve většině nabízejí možnost prohlídky. V Podolí je to součástí předporodních kurzů (300,– Kč včetně tatínka) v rámci kterých Ti i ukáží porodní sál a zodpoví všechny otázky.
Mishicka
Ahojky maminy,
jestli jste některá z Prahy, tak Vás prosím o doporučení porodnice. Vzhledem k tomu, že jsem z Prahy 5 - Zbraslav tak asi připadá do úvahy Podolí či Motol. Četla jsem sice hodnocení porodnic, ale co žena to jiný názor a já se teď v tom trochu plácám. A protože mám asi nejvyšší čas, jsem v 37 týdnu, tak teď na poslední chvilku hledám. Budu Vám vděčná i za názory na jiné porodnice v Praze.
Moc děkuji Šárka (Ramira)
Milé maminky.Tento příspěvek není z mé zkušenosti coby rodičky, ale zdravotní sestry,stážistky a pozorovatelky řady pracovišť.Situaci v českých porodnicích mapuji už skoro deset let, od doby,co jsem dokončila střední školu.Ze všech nasbíraných zážitků (i sdělených kolegy, převážně ze zdravotnictví)mohu zodpovědně doporučit porod ve Vrchlabí (pro ty samostatné a aktivní),z referencí na těchto stránkách to ostatně vyplývá.Pro ty, které nemají tak vysoké nároky (což já osobně považuji za nesmazatelné provinění na sobě i dítěti)snad jedině Kadaň aCAP na Bulovce(pokud jej ovšem zastihnete v chodu).
Důrazně varuji před velkými fakultními „fabrikami“,mám tím na mysli většinu klinik velkých měst.Samozřejmě nelze mluvit pušálně,ale vlastní představy o porodu raději v takovém případě zasuňte hluboko do nevědomí.
Osobně jsem chodila na praxi mj. do Podolí(kde jsem i pracovala) a k Apolináři,obě vyhlášené porodnice.Já mohu říct,že nechvalně.
Jako zdravotník plně podporuji snahy posledních let o návrat přirozeného porodu,aktivní roli rodičky a vlídného jednání personálu(což by mělo být samozřejmostí).
Ze své praxe vím,jak velká je spojitost v chování lékaře a personálu (např.„pouhé“ navázání kontaktu,představení se klientovi,naslouchání jeho přáním) a jeho profesionalitou (odbornost,pečlivost,etika).Zdravotník,který se ke klientovi nechová dobře,nerespektuje jej jako partnera není dobrý odborník!Navíc,porod je především psychická,partnerská a intimní záležitost.
Neslevujte ze svých představ,důvěřujte svým emocím.Rodíte vy.Porodnice nezmění lékaři ani sestry,ale tlak veřejnosti a jejich požadavky.
Všem držím palce.
Dáša,Hradec Králové
Jeden z nejhorších zážitků v životě byl porod na Bulovce. Když jsem v bolestech ležela s roztaženýma nohama na posteli v předpokoji sálu, zcela běžně tam přicházely páry na „okouknutí“ budoucího místa porodu. Provázejícím lékařům zřejmě vůbec nedošlo, jak se stávající rodičky cítí. Arogantní sestra, která za námi přicházela byla při vyšetřování tak surová, že nepochybuji, že to byl záměr a ne jen profesionální neschopnost. Nefungovala sprcha, nebyl přítomen objednaný anesteziolog na epidural. Po porodu na „nadstandartním“ pokoji protékala voda na toaletě, což bylo tak hlučné, že si chodila neustále stěžovat (právem) maminka z vedlejšího pokoje. Nemám instalatérské nadání a ve stavu několik hodin po porodu jsem si s tím opravdu neporadila. Voda protékala celých pět dnů (místní instalatér byl zřejmě také po porodu).
A teď dobrá zpráva - je to už 18 let (únor 1998)
. Doufejme, že se mnohé změnilo, ale já bych to neriskovala.