Výběr VŠ - humanitní
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@annali píše:
To je mi jasné, z hlediska financí a stability je práce ve státním školství určitě lepší. Ale zase tam je ta zodpovědnost za děti, v určitém ohledu i za jejich budoucnost… Učitele v jazykovce může s prominutím dělat každý mamlas, ale na ZŠ nebo SŠ už to chce někoho opravdu schopného a zodpovědného. Já bych si na takovou práci třeba netroufla. Párkrát jsem suplovala ve třídě puberťáků a ráda jsem se vrátila k dospělým.
delam to 26. rok, jen jsem chtela upozornit na to, ze ucitelske platy nejsou az takova bida, jak si predstavujes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
delam to 26. rok, jen jsem chtela upozornit na to, ze ucitelske platy nejsou az takova bida, jak si predstavujes.
Díky, o platech ve státním školství toho opravdu moc nevím. Já jsem psala o soukromém sektoru (jazykovky, soukromá výuka) a tam to opravdu za moc nestojí. A to vím z osobní zkušenosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 Děkuji za komentář. Ano, o tom poradenství uvažuji, ale netuším jak je to platově.. jestli to není směšný plat za hodně dřiny a dlouholeté praxe. Záleží asi kde bych se chytla. Každopádně ta speciální pedagogika je ve Vašem případě na jaké škole? Co byste v budoucnu vlastně chtěla dělat? Nevím přesně co si pod pojmem speciální pedagogika představit. Mě by možná bavilo něco jako poradce při výběru kariéry, vztahový poradce možná. Ale moc nevím.
A co se týče té kamarádky, co zahrnuje zhruba práce v tom mezinárodním korporátu? Stačila jí pouzy ty vystudované jazyky?
Zní to skvěle, také bych raději takhle něco i z domova a občaš třeba někoho doučovat nebo něco takového.
Chci jen práci a studium, které mě bude trochu bavit (samozřejmě počítám i s nudnými předměty) a aby plat nebyl úplně mizerný, když už bych měla vystudovanou VŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@annali Určitě se nebráním se postupně učit nové jazyky. Momentálně mám angličtinu tak C1 (nedávno jsem úspěšně složila zkoušku FCE a časem si chci udělat i další), španělštinu mám od začátku střední, takže tak B1, ale chci se taky posunout dál. Němčina a ruština základní. Mým snem je umět alespoň 5 jazyků.
Každopádně souhlasím, že je výhodou mít i ten neobvyklý jazyk. Jaký byste např. doporučovala? Nemám zkušenosti od nikoho, kdo by studoval třeba Čínštinu nebo něco takového.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 U volby nového jazyka bych se řídila hlavně tím, co mě láká a zajímá, která země je mi sympatická. Díky tomu to studium pak jde hned jednodušeji. Učit se třeba čínsky, i když se mi čínština nelíbí a nebaví mě, je nesmysl. Taky je dobré brát v potaz kulturu národů, kteří tím jazykem mluví. Jako temperamentní člověk, který pořád mluví, bych si například nevybrala žádný severský jazyk. Naopak jako stydlivý introvert milující zimu bych nešla studovat třeba italštinu.
Já osobně bych volila nějaký ten minoritní evropský jazyk - švédština, portugalština nebo třeba chorvatština. Ale to jsou jen příklady, záleží hlavně na osobní preferenci, jak už jsem psala. Kdybych se měla vydat mimo Evropu, tak bych si vybrala nejspíš korejštinu. I u nás je spousta korejských firem, takže uplatnění by se pak určitě našlo. Ale je to těžký jazyk, úplně jiný než slovanské, germánské nebo románské jazyky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 Neřeším až tak peníze jako možnost rozumné pracovní doby a zkraceného úvazku výhledově ještě pár let(mám děti). Chtěla bych pracovat s dětmi, v poradenství se pracuje i s jejich rodiči. Teď asistuji školními speciálnímu pedagogovi, od září, pokud vše klapne, bych měla být druhý pedagog(ne asistent) ve třídě pro děti se SVP. Speciální pedagogika se zabývá dětmi a lidmi se speciálními potřebami.
Speciální pedagogika poradenství je široký pojem a možnost uplatnění taky široké-PPP, SPC, SVP(zkratky vygooglíš), dále interventy mají zařízení sociální péče od dětství po stáří(raná péče, aktivizační služby, různé stacionáře). My tu máme i firmu spadající pod chráněný trh práce a tam taky mají a občas hledají poradce, interventa nebo asistenta k určitému člověku při zapracování. Myslím, že moje vzdělání by na to stačilo. Dospělí klienti ale nejsou mým cílem.
Pokud chceš být spíš kariérový nebo vztahový poradce, případně v manželské a rodinné poradně a pracovat s dospělými klienty, volila bych spíš studium psychologie a potom ty výcviky. Na psychologii je těžké se dostat, ještě existuje obor andragogika nebo speciálně pedagogická andragogika. Tam se orientuješ na klienty dospělého věku. A možnost dostat se větší.
Kamarádka pracuje ve velké nadnárodní společnosti, účastní se a vede odborné obchodní konference v angličtině a španělštině, jedná s obchodními partnery, překládá obchodní dopisy, dokumenty.Je to kombinace práce, kterou si částečně určuje podle sebe(dopisy, dokumenty) a částečně ne. Nevýhodou je, že někdy musí pracovat i v noci k vůli časovému posunu v jiných zemích.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 Ja mluvim anglicky, francouzsky, japonsky, cinsky a celkem obstojne rusky a slovinsky. Mas jeste cas, tak bych sedla k youtube a poslechla si, jak ktery jazyk zni. Plus bych sedla k internetu nebo sla do knihovny a zjistila, zda me ta kultura nebo historie zajima.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Jsem vystudovaný filolog čeština a asijský jazyk. To studium jsem milovala, na bohemistice jsem teda nesnášela teorii literatury a literaturu obecně, na druhém oboru jsem milovala hlavně lingvistické předměty (taky jsem si brala C předměty z obecné jazykovědy), zbytek předmětů mě tedy taky bavil (historie, literatura, společnost apod.). Pokud budeš chtít jazyky, doporučuji výběr jednoho méně obvyklého jazyka. To ale myslím nejde na FF UK, tam jsou dost na jednoobory, je lepší se podívat na MUNI (moje alma mater), anebo UPOL. Ideálně mít třeba španělštinu a k tomu třeba čínštinu nebo korejština. Určitě ne kombinace angličtina a španělština.
Jazyk a komunikace neslyšících je nově i na MUNI.Příspěvek upraven 31.05.21 v 20:27
Aha, za nás to na Muni bylo přesně naopak, dvouobory prakticky žádné, podpora a vycházení vstříc nulová. Je to ani ne deset let zpět. Tak snad to spěje k lepšímu. Jakou děláš s těmito obory práci, smím-li se zeptat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@prejeta_zaba píše:
Aha, za nás to na Muni bylo přesně naopak, dvouobory prakticky žádné, podpora a vycházení vstříc nulová. Je to ani ne deset let zpět. Tak snad to spěje k lepšímu. Jakou děláš s těmito obory práci, smím-li se zeptat?
Pracuji v asijske firme na mezinarodnim oddeleni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 Na to jsem se právě chtěla zeptat. Dejme tomu, že vystuduji na FF UK angličtinu a třeba korejštinu. Nebo na nějaké jiné škole..záleží, kde nabízí ty kombinace.
A budu mít v podstatě všeobecný přehled o tom jazyku. Ale co víc?
Ty mezinárodní korporáty zní dobře. Raději než učitelka bych ctěla být takhle v nějaké firmě a uplatnit aspoň tu angličtinu. Jenže si kladu tu jednu otázku.. jak se mám do takové práce dostat, když nebudu mít žádné zkušenosti s kancelářskou prací, ekonomikou, obchodem apod.? Jsem z gymnázia a s vystudovanými jazyky toho mít víc nebudu.
Takže by mě zajímalo jestli je i tak možné se nějakým způsobem do toho korporátu dostat a jestli by mě mohli zaučit.
Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 píše:
@Pears206 Na to jsem se právě chtěla zeptat. Dejme tomu, že vystuduji na FF UK angličtinu a třeba korejštinu. Nebo na nějaké jiné škole..záleží, kde nabízí ty kombinace.
A budu mít v podstatě všeobecný přehled o tom jazyku. Ale co víc?
Ty mezinárodní korporáty zní dobře. Raději než učitelka bych ctěla být takhle v nějaké firmě a uplatnit aspoň tu angličtinu. Jenže si kladu tu jednu otázku.. jak se mám do takové práce dostat, když nebudu mít žádné zkušenosti s kancelářskou prací, ekonomikou, obchodem apod.? Jsem z gymnázia a s vystudovanými jazyky toho mít víc nebudu.
Takže by mě zajímalo jestli je i tak možné se nějakým způsobem do toho korporátu dostat a jestli by mě mohli zaučit.
Děkuji.
Ale ty nebudeš studovat jen ten jazyk, ale také reálie, literaturu, ekonomiku apod. Takže budeš mít ucelený pohled např. na Koreu (anglistika se co vím zaměřuje hlavně na literaturu). Já mám zkušenost z korporátu, kam mě zaměstnali skrz japonštinu (umím více jazyky) a dostala jsem se do takové práce bez problémů. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani já to tak myslela. Všeobecný přehled..prostě kultura, literatura atd. Ale bojím se, že nebudu vědět, jak s čím pracovat. Něco jiného je jít do kanceláře po vystudovaní obchodní akademie a po vystudování jazyků na filozofické fakultě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 píše:
@Wani já to tak myslela. Všeobecný přehled..prostě kultura, literatura atd. Ale bojím se, že nebudu vědět, jak s čím pracovat. Něco jiného je jít do kanceláře po vystudovaní obchodní akademie a po vystudování jazyků na filozofické fakultě.
A co si myslíš, že umí studenti po maturitě na obchodní akademii? V podstatě nic.
Co vlastně chceš dělat? Taky můžeš jít na MUNI a nakombinovat si filologický obor plus třeba hospodářskou politiku nebo ekonomii.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym1892 Ona se tam dostala na poptávkový inzerát, jako zástup za mateřskou. První dvě nebo tři smlouvy měla na dobu určitou. Už má sama dítě a pracuje na půl úvazku. Má v plánu v budoucnu zase navyšovat. Říkala, že takové společnosti si uchazeče testují, co umí, před přijetím. Je důležité, aby člověk uměl ten jazyk používat, byl flexibilní, uměl jednat s obchodními partnery té určité národnosti, znal jejich zvyky, kulturu. Aby pochopil filozofii firmy potenciálního obchodního partnera atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 Takže nějaké extra dovednosti s PC, matematikou… to by tam být nemuselo? Jak říkám, sama nevím, co chci přesně dělat. Ale myslím, že toto by mě mohlo bavit, jen nevím, jaké ty jazyky si dát a na jaké škole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit