Výbušný předškolák

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.6.22 23:05

Výbušný předškolák

Syn jde po prázdninách do školy. Je nejstarší ze 3 dětí. Věnujeme se jim s manželem hodně, snažíme se je rozvíjet jak ve všeobecném přehledu, tak v pohybu, trávíme s nimi prakticky veškerý čas. Myslím, že vyžití i příležitosti se vybít mají dost. Nicméně se synem to nikdy nebylo lehké. Pamatuje si všechno, logicky vyřeší kde co, ale sociálně je to někdy šílené. Jasně, nemůže umět všechno. Já nemám problém být i přísná, hranice dodržuju, nemám problém zvýšit hlas, zakazovat apod. Nicméně poslední půlrok se stupňují stížnosti na syna - ve školce, že se nechá strhnout partou kluků a zlobí - pořvávají po dětech hanlivé výrazy, prskají, jsou divocí. Když jsem u takové situace já, beru to tak, že to prostě kluci zkouší - napomenu a když se to opakuje, odchází/znemožním mu činnost, případně potrestám. Co dělá učitelka, nevím. A úplně nevím, co s tím mám dělat já? On si nevezme z srdci nějakou moji promluvu z odpoledne. Teď už si stěžují i obě babičky - dělá naschvály jiným dětem (příp. sourozenci) a pokud není po jeho, udělá hysterickou scénu, je drzý, řve, všechno neguje, neposlechne. Já u takové scény odcházím - až si vzpomeneš, jak ses měl chovat, přijď, případně naprav si důsledky. Až se uklidní, zeptám se ho, co udělal, proč to udělal a jestli to stálo za to, hysterčit kvůli tomu, co už ho učím 5 let. Podle mě na tom není nic až tak patologického, ale ty babičky už mě celkem zviklaly, že nic takového jsme my jako malí nedělali a jak ho vychováváme, když v 5 letech dělá tohle apod. Nechci podléhat nějakému nátlaku, kdoví, jak to tehdy bylo. Ale co bych vlastně měla dělat? Nemám problém mu jednu střihnout, ale to stejně nemá efekt do budoucna. Já myslím, že vztah máme dobrý, jsme kamarádští i důslední, ale on neumí vysvětlit, proč to dělá. Proč neposlechne a proč je tak výbušný. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44173
9.6.22 05:13

V období kolem pěti let je dočasná změna chování normální. Někde v literatuře toto období popisují jako „dětskou pubertu“. Může mít různé projevy. Výbuchy vzteku, vzdorovitost, plačtivost, předvádění se, problémové chování v kolektivu nebo i návrat k chování nižšího vývojového stupně. Mělo by se to upravit. Pokud jste důslední a syn aspoň v té chvíli reaguje na nastavené mantinely a jeho chování nepřechází v ubližování druhým, s dalším případným řešením bych počkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
9.6.22 05:46

Okolí pěti let začnou být chlapecci na tečku - objevuje se u nich první testosteronove vlna
Ve školce si děti musí srovnat učitelka, ty můžeš jen s dítětem opakovat co je/není žádoucí chování.
Babičky - musi u nich nějak víc trávit čas? Pokud ho neumí přijmout takového, jaky je (a ano, některé děti umí být extra náročné, ale to neznamená, že jsou nevychované nebo rozbité), omezila bych trochu styk, respektive bych dítě nenechávala samotné s prarodiči déle, než je opravdu nezbytně nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.22 08:41

Díky za uklidnění, dost jsem se obávala komentářů, jakého máme nevychovaného kluka. S babičkami právě skoro žádný čas netráví, tak odpoledne jednou za měsíc - spíš na něj nejsou zvyklé, tak se strašně diví, že holt dítě nesedí v koutě u kostiček. A popravdě já si ráda odpočinu, ať chvíli zkouší na někoho jiného. :oops:

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
9.6.22 09:10

Jsi strašně náročná. Zamysli se, kolik lidí nezvládá své emoce, jsou výbušní plus třeba povaha, choleričtí?

Ty chceš aby to uměl pětiletý kluk, který ale tímto právě trénuje co se sebou. Plus to co píšou holky nahoře. Takže prostě klid, trpělivost, trochu chlastu a… Paní učitelky si stěžují, že se nechá strhnout? A co čekají? Zajímavé paní učitelky :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML