Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všadi najdeš vychodňara, to už znam. Ale aj na emiminu? Ja še hlasim takoj perša ![]()
já jsem, ale jen z poloviny…můj otec je „vychodňar“ a má tem celou rodinu…byly časy, kdy jsem tam jezdívala a po návratu do čech pak mluvila podivnou řečí, který nikdo nerozumněl
a obdivuju mýho tátu…v čechách mluví perfektně česky, bez přízvuku, luští český křížovky…pomáhal mi dělat úkoly z češtiny a jen zvedne telefon, aby zavolal tetě…tak se přecvakne a už jede vychodňarsky ![]()
Hihi to ja ceske krizovky lustim tiez, ale rozpravam ze mi vlastna mater nerozumie ![]()
a žiješ teda v čechách, jestli to dobře chápu? stejně je dobrý, jak člověk i když se snaží mluvit svým rodným jazykem, tak chytá tu řeč v místě, kde žije a pak mu pomalu doma fakt nerozumí ![]()
jo jedna ffftipná historka. byla jsem coby asi 12ti letá u babky v Kurove a jak tak jdeme s mamkou a tetou po vesnici, tak nás každej zastavoval a ptal se odkud jsme u koho jsme a tak…tak my už naučenou řeč…a takhle nás zastavila jedna babička a strašně rychle mluvila…my jí neroumněly, ale spustili jsme tu naší naučenou řeč o tom u koho jsme a kdo jsme a ona na nás třeštila oči a když nás dohnal tatka tak si s ní začal povídat a zjistil, že babka hledala někoho…tuším faráře nebo nevím a my jí tam vykládali takový story ![]()
No ja som zistila ze cim vychodnejsie, tym rychlejsie ludia rozpravaju. Ja som uz asi nastalo v Brne a musela som sa prisposobit. Ked som zo zaciatku prisla domov, tak ma vsetci lutovali ze sa mi musi tazko zit, ked tak smutne pomaly rozpravam ![]()
tak tomu jsem se teda upřímně zasmála
„smutně, pomaly rozprávaš“ super
ale na tý rychlosti asi něco bude ![]()
a stejská se Ti? já bych třeba ráda ještě někdy zažila takovou zabijačku jako u babičky…na ty klobásy asi nikdy nezapomenu!
a taky dělávala výbornou omáčku tuším z králíka…říkávalo se jí máčanka a navrch se vždycky osmažila cibulka se slaninou…a lámal se do toho chleba…mnam! ![]()
Ta ja ďalši vichodňar.
Ja som tiez v Brne uz 7 rokov, rozpravam plynule cesky, na syna slovensky a len co volam z niekym z rodiny, hned prepinam do saristiny.
dvojmatka píše:
tak tomu jsem se teda upřímně zasmála„smutně, pomaly rozprávaš“ super
ale na tý rychlosti asi něco bude
a stejská se Ti? já bych třeba ráda ještě někdy zažila takovou zabijačku jako u babičky…na ty klobásy asi nikdy nezapomenu!
a taky dělávala výbornou omáčku tuším z králíka…říkávalo se jí máčanka a navrch se vždycky osmažila cibulka se slaninou…a lámal se do toho chleba…mnam!
Ta omacka nie je z kralika, robi sa to zo zaprasky (cesky jiska), potom sa k tomu prida mlieko a uvari. My sme do nej pridavali este susene hriby a obcas aj kyslu kapustu (zeli). Volame ju mačanka
![]()
kvetinka56 píše:dvojmatka píše:Ta omacka nie je z kralika, robi sa to zo zaprasky (cesky jiska), potom sa k tomu prida mlieko a uvari. My sme do nej pridavali este susene hriby a obcas aj kyslu kapustu (zeli). Volame ju mačanka
tak tomu jsem se teda upřímně zasmála„smutně, pomaly rozprávaš“ super
ale na tý rychlosti asi něco bude
a taky dělávala výbornou omáčku tuším z králíka…říkávalo se jí máčanka a navrch se vždycky osmažila cibulka se slaninou…a lámal se do toho chleba…mnam!
![]()
aha…to je ono…je taková bílá…tak já nevím proč mám pocit, že se dělala z králíka
ale ano i ty houby a zelí si pamatuju ![]()
Tak u nas sa macanka robila vzdy z juchy - stavy z kysaneho zeli - plus mleko a zaprazka, na vrch vyskvarena slanina alebo maslo. No a namacal sa do nej chlieb ![]()
Ale mne moc nesla, radsej lokse a pirohy ![]()
A smutno … ani nie, ale Drislak (spievaju po sarissky) sa u nas pozera povinne pri kazdej reprize ![]()
Bábi Zlopočasná píše:
Tak u nas sa macanka robila vzdy z juchy - stavy z kysaneho zeli - plus mleko a zaprazka, na vrch vyskvarena slanina alebo maslo. No a namacal sa do nej chlieb
Ale mne moc nesla, radsej lokse a pirohyA smutno … ani nie, ale Drislak (spievaju po sarissky) sa u nas pozera povinne pri kazdej reprize
hej, Drislak je super. Odkial presne pochadzas? Ci nie sme nahodou susedy z detstva ![]()
kvetinka56 píše:Bábi Zlopočasná píše:hej, Drislak je super. Odkial presne pochadzas? Ci nie sme nahodou susedy z detstva
Tak u nas sa macanka robila vzdy z juchy - stavy z kysaneho zeli - plus mleko a zaprazka, na vrch vyskvarena slanina alebo maslo. No a namacal sa do nej chlieb
Ale mne moc nesla, radsej lokse a pirohyA smutno … ani nie, ale Drislak (spievaju po sarissky) sa u nas pozera povinne pri kazdej reprize
Z Kosic a z Kozan od Bardejova, tam som travievala kazde prazdniny.
Jaj, tak nie sme susedy. Ja som od Sabinova, v Kosiciach som studovala 5 rokov na vyske.