Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chtěla bych se svěřit a i poradit.
Je mi 18, když mi bylo 17 šla jsem bydlet k přítelovi protože jsem to doma úplně nedávala, rodiče mě a nevlastní sestru adoptovali když jsme byli ještě miminka. Teď k věci s rodičema nevycházím, ani to nejde, moje máma se začala chovat strašně, nadavala mi, ponižovala a nebyla schopna mi dat tu lásku kterou jsem potřebovala.
Sestře když bylo 13 si našla kluka, o 10 let staršího a já si v ten moment řekla že je tu něco špatně. Teď ji je 15 a já furt doufám že s ním nebude.
Jde o to že pije, je psychicky narušeny a párkrát ji dal facku a mě strašně štve že vlastně rodičům je to jedno a jsou spokojený.
Vlastně taťka je spokojený že má s kým pit a matka je v rouši…tkzv. je spokojena.
Chtěla bych znát názor maminek kteří svoje děti miluji a tohle by nedopustili.
Nechci tímhle ublížit sestře protože vím že by určitě šla do děcáku ale jsem z toho špatná protože vím že má život před sebou a tolik šanci a ona si je vlastně zahodila tímhle..
@Sabinajura0118 píše:řeš pouze svůj život, a dej si pozor, aby sis nenašla tak špatného kluka, jako tvá sestra,
Zdravím, chtěla bych se svěřit a i poradit.
Je mi 18, když mi bylo 17 šla jsem bydlet k přítelovi protože jsem to doma úplně nedávala, rodiče mě a nevlastní sestru adoptovali když jsme byli ještě miminka. Teď k věci s rodičema nevycházím, ani to nejde, moje máma se začala chovat strašně, nadavala mi, ponižovala a nebyla schopna mi dat tu lásku kterou jsem potřebovala.
Sestře když bylo 13 si našla kluka, o 10 let staršího a já si v ten moment řekla že je tu něco špatně. Teď ji je 15 a já furt doufám že s ním nebude.
Jde o to že pije, je psychicky narušeny a párkrát ji dal facku a mě strašně štve že vlastně rodičům je to jedno a jsou spokojený.
Vlastně taťka je spokojený že má s kým pit a matka je v rouši…tkzv. je spokojena.
Chtěla bych znát názor maminek kteří svoje děti miluji a tohle by nedopustili.
Nechci tímhle ublížit sestře protože vím že by určitě šla do děcáku ale jsem z toho špatná protože vím že má život před sebou a tolik šanci a ona si je vlastně zahodila tímhle..
Chápu, že ti je sestry líto, ale teď s tím nemáš možnost něco udělat. Můžeš pracovat na vztahu se sestrou a dávat jí najevo, že jsi tu vždy pro ní.
@pikola
Sestra je s tím vším úplně v pohodě, akorát já jako její starší sestra to vidím úplně jinak.
Ten její bydlí nich a bydlel tam už když jsem tam byla i já.
Když jsem se segry ptala proč s nim furt je když ví jaký je, řekla mi na to “lásce neporučíš”
Pokud chceš sestře pomoct, tak je OSPOD a dětský domov řešení. Je jí 15 let. Má ještě 3 roky do plnoletosti, a když narazí na rozumné vychovatelé má šanci svůj život aspoň trochu narovnat.
Ale hlavně se věnuj svému životu.
Nepíšeš, jestli studuješ, jsi v učení nebo pracuješ.
Do života potřebuješ vzdělání, které Tě uživí. Tomu se teď věnuj.
Taky si najdi zájmy, které ti přinesou v životě radost. Někdo má rád sport, někdo pěkně maluje, někdo rád vaří - toho je hodně.
U koníčku nebo studia najdeš partu lidí, ze které si můžeš vybrat přátele na celý život.
Neupínej se jen na současného přítele.
Držím palce🙋♀️
@Sabinajura0118 píše:
@pikola
Sestra je s tím vším úplně v pohodě, akorát já jako její starší sestra to vidím úplně jinak.
Ten její bydlí nich a bydlel tam už když jsem tam byla i já.
Když jsem se segry ptala proč s nim furt je když ví jaký je, řekla mi na to “lásce neporučíš”
To jsi měla asi řešit než jí 15 bylo
Teď tak leda můžeš dokumentovat nějaké nevhodné chování a kontaktovat sociálku nebo policii. Případně nabídnout sestře pomoc. Ale pokud s tím ona nebo rodiče nic dělat nehodlají, tak ty to za ně nevyřešíš.
Docela tě i chápu mám něco podobného. Od mých 15 jsem se prakticky o sebe starala sama máma se po rozvodu zbláznila a stala se z ní čtyřicítka co si myslí že sotva oslavila osmnáct nahání chlapy kde koho pomlouva no děs a z mojí sestry roste to samé bohužel je jí 13 moje matka to nějak neřeší protože ona sama to dělá.
Se svou matkou se nestykam pomalu dva roky od narození mojí dcery nikdy ji ani neviděla a ani neuvidí. Nesdílím s nimi prostě stejné názory na život a vlastně vůbec na ničem.
Byla jsem v té stejné situaci jako ty bylo mi líto a chtěla jsem hlavně dobře pro sestru nakonec mi ale došlo že by to bylo zbytečné cokoliv podnikat. A že já na tom nenesu žádnou vinu.
Tobě radím to stejné žij svůj život a dělej vše proto aby ses ty nedostala do stejné situace jako tvá sestra apod.
To mě mrzí, bohužel je to tak, já s nima ukončila veškerý kontakt ale občas bolí to že do toho spadla ségra.
Občas mi otec zavolá ale jen aby se neřeklo a to vola v opilosti.
@Sabinajura0118 To vůbec nemusí
Mě nechybí ani jeden z mých rodičů ve zkratce z mojí matky je běhna a s otce narkoman. Takže jsem jen ráda že s nimi nic společného nemám a ani nechci tím spíše ne když už jsem sama matkou.
Beru to prostě tak že oni si vybrali cestu na kterou se dali dobrovolně a tento styl života jim vyhovuje. Na druhou stranu mám hodného a milujícího muže, krásnou zdravou dcerku a tchýni která je babičkou a mamkou jak se patrí ![]()
Být na vašem místě tak bych s nimi úplně přerušila kontakt
Já už dávno pochopila že od lidí kteří mi do života neprinesou nic dobrého a jsou toxičtí a zlý je třeba se držet co nejdál ať je to pribuzny nebo jen známý ![]()