Výcvik jezevčíka

Mi24
3.12.12 13:25

Výcvik jezevčíka

Potřebuji nutně radu neboť už začínám být zoufala jak mám přitvrdit při výcviku skoro ročního jezevčíka. Povely umí ale jen když se mu chce tak poslechne a nebo až když zopakuji povel několikrát. Mě by to i stačilo, ale jde ke zkouškám a potřebujem aby je udělal klidně na min. počet bodů to by snad nevadilo, ale hlavně aby je udělal. Umí sednout, dár pac, zůstat na místě a ke mně což je jeho asi největší problém na zahradě přijde vždy ale na poli ho musíme mít na vodítku jinak by běžel za srnama, ale na vodítku přijde. V lese když jsme ho pustili teď na honě tak se držel docela při nás jen jednou odběhl ale pak nás hledal neboť daný les nezná a i docela poslouchal na povel..největší problém má na volno na poli..a potřebuji radu jak přitvrdit aby to bylo 100% protože jak ukaže ten kukuč tak jsme schopni mu dopustit všechno a ještě k tomu je to velký mazel, ale je nám jasné že takhle ty zkoušky neuděla..jedině jak bude mít dobrý den a bude poslouchat protože bude chtít ale to nemůžem riskovat že možna poslechne dík všem za radu a omlouvám se za delší román

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
3.12.12 13:30

Neodpouštějte mu všechno kvůli kukuči a bude to lepší :nevim:
Nemusíte být tvrďáci, stačí důslednost…
(pokud jde jen o dopilování cviků a takové…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
3.12.12 13:32

Než přitvrdit tak spíš dopilovat, u nás funguje odměna(něco co nedostane jindy než po splnění úkolu a musí to být něco hodně chutnýho- třeba i blbej párek) a opakovat a opakovat - a běhá nám jak fretla- je to bulterier a ty s výcvikem často moc nesouhlasí :)))

a to pole- doporučuju stopovačku, dát ho s ní na volno, pak povel ke mně - pokud nereaguje razantně škubnout, a opakovat dokud mu to nedojde

event. navštivte cvičák- tamm vám pomůžou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
627
3.12.12 14:09
@Babulka123 píše:
Než přitvrdit tak spíš dopilovat, u nás funguje odměna(něco co nedostane jindy než po splnění úkolu a musí to být něco hodně chutnýho- třeba i blbej párek) a opakovat a opakovat - a běhá nám jak fretla- je to bulterier a ty s výcvikem často moc nesouhlasí :)))

a to pole- doporučuju stopovačku, dát ho s ní na volno, pak povel ke mně - pokud nereaguje razantně škubnout, a opakovat dokud mu to nedojde

event. navštivte cvičák- tamm vám pomůžou

souhlasim :) stopovacka je super vec ted jsme na ni zacali cvicit nasi labradorkku a vazne funguje jak ma!! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8417
3.12.12 14:36

@smajlik34 manžel používá dlouhou prádelní šňůru, taky máme loveckého psa. Pustí ji na ní a když nechce přiběhnout tak škubne a odměny fungují velmi dobře :). Když potřebuješ opravdu něco nacvičit tak odměnu vyměnit, dát třeba salám (samozřejmě jen občas)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
3.12.12 15:43

Taky mám jezevčíka a ty mají tvrdohlavost v povaze. Naše neumí vůbec nic, žádný povel :oops: ani jsem jí to neučila :nevim: Je to rozmazlenej gaučák a kukuč na mě dělá taky, podlehnu pokaždý :oops: a důsledná nejsem vůbec :roll: Jinak naše když chytí na poli nebo v lese stopu, tak taky zdrhne a nevidí, neslyší :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
3.12.12 18:06

Máme tři ohaře, chodila jsem vždycky s kapsou plnou piškot, oni to potvory věděly moc dobře, takže se drželi celkově blíž u mě. Jinak jsem si je co pár min přivolávala (i když byli kousíček ode mě) a ládovala keksama. Pak se povětšinou celou prochajdu drželi max pár desítek metrů ode mě. Musim ale říct, že byli vždycky poslušnější, takže se zdrháním pak problém nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.12 18:15
:roll: 8o :zed:
@mahdalka píše:
Taky mám jezevčíka a ty mají tvrdohlavost v povaze. Naše neumí vůbec nic, žádný povel :oops: ani jsem jí to neučila :nevim: Je to rozmazlenej gaučák a kukuč na mě dělá taky, podlehnu pokaždý :oops: a důsledná nejsem vůbec :roll: Jinak naše když chytí na poli nebo v lese stopu, tak taky zdrhne a nevidí, neslyší :cert:
  • Citovat
  • Upravit
Mi24
3.12.12 19:02
@zuzouš píše:
Máme tři ohaře, chodila jsem vždycky s kapsou plnou piškot, oni to potvory věděly moc dobře, takže se drželi celkově blíž u mě. Jinak jsem si je co pár min přivolávala (i když byli kousíček ode mě) a ládovala keksama. Pak se povětšinou celou prochajdu drželi max pár desítek metrů ode mě. Musim ale říct, že byli vždycky poslušnější, takže se zdrháním pak problém nebyl.

to je ten největší problém…oni jsou totiž docela dost dobře vyčurání v tomhle..můj jezevčík tež poslouchá když něco mám nebo chodi u nohy když mám v druhé ruce proutek a stačí mluvit klidním hlasem..ale bez proutku a bez pamlsků poslouchá jen na půl a je jedno když mluvím klidním hlasem nebo hlas zvyším..

• Citovat
  • Upravit
1980
3.12.12 19:10

Jezevčík - připravuješ ho na norování, nebo jakou zkoušku konkrétně dle NZŘ…
ZZO, IPO, TART, BH, stopařina, lovecké zkoušky… tam fakt na nějaký,,dej pac,, nejsou zvědaví, takže buď důsledná a připravuj psa tak, aby pořádně udělal zkoušky a na kraviny se vykašli. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
3.12.12 19:29
@Baslerinda píše:
Jezevčík - připravuješ ho na norování, nebo jakou zkoušku konkrétně dle NZŘ…
ZZO, IPO, TART, BH, stopařina, lovecké zkoušky… tam fakt na nějaký,,dej pac,, nejsou zvědaví, takže buď důsledná a připravuj psa tak, aby pořádně udělal zkoušky a na kraviny se vykašli. Držím palce.

Jenže to jsou první zkoušky u prvního psa kterého připravuji a vůbec nevím nač ho připravit..a tu packu jsem ho naučila z nudy tu povětšinou dá :mrgreen: jako co jsem se dočetla na netu a v knihách tak jsou nějaké 3zkoušky a já vůbec nevím jestli musí mít všechny 3 nebo stačí jen 1..aby byl lovecký upotřebitelný pes..nevíš jak to vůbec je já se v tom vůbec nevyznám :think: ..ale zass ho musím pochvalit že dneska poslouchal na poli jen si nechtěl sedat, ale nedivím se mu má krátkou srst a ještě si sedat na studený sníh :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1980
3.12.12 19:44

Vím jak to je a zkušebním řádům rozumím, kdyžtak ti pak dám odkaz ke mě na web, tam mám zkušební řády srozumitelně rozepsané a vysvětlené, jen jsem se ptala, na jakou zkoušku přesně psa připravuješ ( nory, zadržení… ) - něco co obsahuje tři zkoušky, toho je víc ( např. IPO 1 - 3 s tím, že IPO 3 má největší váhu ) atd., atd., kdy zkoušku skládáte, resp. kolik času máš ještě na přípravu?

I můj naháč si sedne holým zadkem na sníh, to bych nebrala jako něco světoborného ;)

IPO - FH je stopařská zkouška a je jen jedna ale jezevčíka na tuhle asi nepřipravuješ, musíš přece vědět, na kterou jsi psa hlásila - nebo budeš hlásit, potřebuješ jí nejspíš k bonitaci viď.

Musela bych se podívat do standardu na ČMKU, tam by mělo být, které zkoušky jsou pro jezevčíky povinné, nebo mrkni ty.

Příspěvek upraven 03.12.12 v 19:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
3.12.12 19:51

Máme hrubosrstého jezevčíka :lol:, chodili jsme s ním na cvičák ale je to palice a když nechce tak prostě nechce a je vymalováno. Takže jsme po půl roce snažení přestaly, neustále si dovoloval na větší psy a když na něj nějaký vystartoval, tak se šel schovat za mě :think: při přivolání vzal čáru do lesa :roll:,jenže já jsëm taky palice / beran/ sice necvičíme ale když zařvu tak stojí v pozoru i manžel. Bohužel manžel ho dost rozmazluje, takže se z něj taky stal mazel a je po cvičení :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
3.12.12 19:55

No, tak s jezevčíkem potřebuješ pro bonitaci složit pracovní zkoušku - práce na povrchu a pod zemí - který typ konkrétně si zjisti na klubu ( určitě ho v ČR pro jezevčíky máte ). Budeš s ním dělat zkoušku na stopařině, na barvě, vyštěkání a zadržení kořisti, práce na norách… napiš víc, nebo si zjisti info přímo na klubu, sem ti napíše max tak pár holek, které mají psy na gauči a s přípravou na zkoušky Ti tu horko těžko laici poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.12.12 20:14

@smajlik34
Takhle to do kupy nedáš, podle toho co píšeš, tak máš základní nedostatky a to po netu ani při nejlepší vůli nepořešíš…
Zkus si najít ve svém okolí někoho zkušeného, kdo ti poradí a pod jehož vedením psa připravíš.
(jen jednu věc si neodpustím - nepotřebuješ „přitvrdit“, potřebuješ znalosti, důslednost, motivaci atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný