Výcvik malého psa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1673
28.5.12 16:00
@Ramana píše:
Nejlepší by bylo začít chodit na cvičák,ale co nejdřív, 7měsíců už je dost ,tam ti poradí nejlíp a hlavně ti to i ukáží. A jinak jak píše Gladys, jen s tou stopovačkou bych neškubala nijak moc velikou silou , taky bys mu mohla ublížit .

My jsme ji právě dostaly od jedněch lidí,kteří ju nechtěly asi před dvěma týdny.Takže nevím na co je zvyklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
28.5.12 16:00
@Gladys píše:
No tak já nemyslela, aby při škubnutí pes letěl 2m :mrgreen: Ale zkrátka to musí pocítit, občas majitelé jsou ze štěňátka celý potento, jak je roztomilý a mají tendence si říkat, jak je ještě malinkatý, že ještě není potřeba úplná důslednost atd. a pak přijde pesánek do puberty a maj o zábavu postaráno, podle mě, co se pes nenaučí do puberty, tak se pak hodně těžko dohání…

Pravda. Hlavně co se pes naučí do puberty, tak v pubertě zapomene ale po pubertě to tam zas je. Jsem ráda, že zakladatelka se snaží vychovat i malého psa, protože tady u nás čím menší pes tím horší/žádná výchova :cert: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.5.12 16:03
@Judita74 píše:
A kdy mají vlasně psy pubertu?

já si nejsem úplně jistá, puberťáka jsem neměla, mám psa od jeho 1,5r, ale co jsem vstřebala, tak obecně se říká cca v roce, ale jinak čím menší plemeno, tím tuším dřív, takže klidně už v těch 7-8m může puberta začít. U větších plemen zase může být o něco později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
28.5.12 16:06

S tou pubertou tj různý , mám 4psy ,(donedávna 5)momentálně jednu 8měsíční fenečku a pubertu jsem zaregistrovala jen u mým prvních 2fenek kolem roku,a co mám pak 2kluky, tak jeden byl úplně v pohodě. Je to pes od psa .. taky plemeno od plemene..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
28.5.12 16:58
@Gladys píše:
A jinak spoustu odměnek, chce to drobnosti, celý piškot je na výcvik moc velký, obzvlášť pro tak malého pejska, takže buď si dopředu nalámat nebo koupit již hotové odměnky, které většinou bývají dostatečně drobné. Strčit do snadno přístupné kapsy, odměna musí být okamžitá a ne to štrachat teprve při přiběhnutí odněkud z hlubin.

já jsem nakoupila tové drobné kytičky, srdíčka a ty ještě, jak magor čtvrtila, je mi jasné, že po pěti srdíčkách by měla jorkšírka 1/ denní porce v sobě :-), takže jsou to kousíčky velikosti tabletky. Kolemjdoucí mají z toho švandu, jak na „štěrkátko“ slyší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1673
28.5.12 18:17
@Gladys píše:
já si nejsem úplně jistá, puberťáka jsem neměla, mám psa od jeho 1,5r, ale co jsem vstřebala, tak obecně se říká cca v roce, ale jinak čím menší plemeno, tím tuším dřív, takže klidně už v těch 7-8m může puberta začít. U větších plemen zase může být o něco později.

A pozná se to podle čeho?Odmlouvání to asi nebude :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.5.12 21:51
@Judita74 píše:
A pozná se to podle čeho?Odmlouvání to asi nebude :mrgreen: :mrgreen:

no jak je psáno výše, pes zapomene jakoby všechny příkazy, neposlechne, i když předtím mu to šlo, zkrátka vzdorovitej puboš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.5.12 22:54
  • uč fenku nejdřív doma a až to bude umět, tak postupně venku
  • doma si vem něco, co fenka moc miluje - nějaký fakt extra dobrý pamlsek, stačí malinké kousíčky, je to malý pejsek. Vezmeš pamlsek a počkáš, až bude fenka blízko tebe a bude se na tebe koukat. Pak ji zavoláš jménem a dáš povel (např. „ke mně“) a zamáváš tím pamlskem. Budeš to volat jásavě, mile, aby chtěla přijít. Povel říkej jen jednou a dej jí tu jednu vteřinku na docvaknutí. Když fenka přijde, masivně ji pochval. Tohle udělej tak 2× po sobě, víc ne, pejsek se nevydrží dlouho soustředit, ale několikrát za den. Tímhle cvičením ji naučíš, co povel „ke mně“ znamená, že má přijít, že je za to masivní odměna.
  • jakmile tohle bude fenka umět, ztížíš podmínky. Tj. zavoláš ji, i když bude dál od tebe, nebude se na tebe koukat a pod. Pořád učíš doma a venku tenhle povel zatím vůbec nepoužíváš! Zároveň přestaneš mávat tím pamlskem dopředu, ale fence ho ukážeš a dáš, až když přijde.
  • jakmile to zase fenka bude umět, přesuneš se ven, ale někam, kde fenka nebude rozptylovaná (žádní psi, lidi), fenka bude vyběhaná po procházce, bude blízko u tebe a bude se na tebe koukat (zavolej třeba nejdřív jméno, aby se podívala). Povel řekni jen jednou. Opět - přiběhne - masivní pochvala.
  • postupně ztěžuješ. Buď důsledná, tj. fenka povel musí vždy splnit. Ty tomu musíš nahrát tím, žepovel dáváš jen tehdy, kdy seš si naprosto jistá, že fenka přijde!! Tj. když letí za jiným psem a ty víš, že neposlechne, vůbec povel nesmíš vyslovit! V takové situaci ji nevolej a dojdi si pro ni. Potom můžeš fence připnout delší šňůru, kterou ji budeš jistit a v těžších situacích, kdy neposlechne, ji tou šňůrou můžeš přitáhnout. Pozor, pokud fakt dobře nacvičíš ten začátek a budeš opravdu důsledná, fenka to bude umět tak dobře, že šňůru nebudeš vůbec potřebovat
  • potom, co fenka přijde, nesmí nikdy následovat trest, křik, řev., vše musí být naprosto pozitivní
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1673
29.5.12 07:18
@Lucie_Sx píše:
  • uč fenku nejdřív doma a až to bude umět, tak postupně venku
  • doma si vem něco, co fenka moc miluje - nějaký fakt extra dobrý pamlsek, stačí malinké kousíčky, je to malý pejsek. Vezmeš pamlsek a počkáš, až bude fenka blízko tebe a bude se na tebe koukat. Pak ji zavoláš jménem a dáš povel (např. „ke mně“) a zamáváš tím pamlskem. Budeš to volat jásavě, mile, aby chtěla přijít. Povel říkej jen jednou a dej jí tu jednu vteřinku na docvaknutí. Když fenka přijde, masivně ji pochval. Tohle udělej tak 2× po sobě, víc ne, pejsek se nevydrží dlouho soustředit, ale několikrát za den. Tímhle cvičením ji naučíš, co povel „ke mně“ znamená, že má přijít, že je za to masivní odměna.
  • jakmile tohle bude fenka umět, ztížíš podmínky. Tj. zavoláš ji, i když bude dál od tebe, nebude se na tebe koukat a pod. Pořád učíš doma a venku tenhle povel zatím vůbec nepoužíváš! Zároveň přestaneš mávat tím pamlskem dopředu, ale fence ho ukážeš a dáš, až když přijde.
  • jakmile to zase fenka bude umět, přesuneš se ven, ale někam, kde fenka nebude rozptylovaná (žádní psi, lidi), fenka bude vyběhaná po procházce, bude blízko u tebe a bude se na tebe koukat (zavolej třeba nejdřív jméno, aby se podívala). Povel řekni jen jednou. Opět - přiběhne - masivní pochvala.
  • postupně ztěžuješ. Buď důsledná, tj. fenka povel musí vždy splnit. Ty tomu musíš nahrát tím, žepovel dáváš jen tehdy, kdy seš si naprosto jistá, že fenka přijde!! Tj. když letí za jiným psem a ty víš, že neposlechne, vůbec povel nesmíš vyslovit! V takové situaci ji nevolej a dojdi si pro ni. Potom můžeš fence připnout delší šňůru, kterou ji budeš jistit a v těžších situacích, kdy neposlechne, ji tou šňůrou můžeš přitáhnout. Pozor, pokud fakt dobře nacvičíš ten začátek a budeš opravdu důsledná, fenka to bude umět tak dobře, že šňůru nebudeš vůbec potřebovat
  • potom, co fenka přijde, nesmí nikdy následovat trest, křik, řev., vše musí být naprosto pozitivní

mockrát děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1673
29.5.12 15:43

ještě se zeptám,jakej je rozdíl mezi příkazem „k noze!“ „ke mě!“ a „zpět!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
29.5.12 15:46

Podle mě záleží, na co psa naučíš a co pak používáš. Tzn. používat jen jeden příkaz z toho a neměnit ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1673
29.5.12 15:53
@Meliora píše:
Podle mě záleží, na co psa naučíš a co pak používáš. Tzn. používat jen jeden příkaz z toho a neměnit ho.

takže to stejnej význam :lol: dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.5.12 15:55
@Judita74 píše:
ještě se zeptám,jakej je rozdíl mezi příkazem „k noze!“ „ke mě!“ a „zpět!“

Kdybys šla se psem na zkoušky, tak povely musí mít přesné znění a pes je musí přesně podle řádu vykonat.
Ale pro tvoje potřeby je to úplně jedno. Důležité je si vybrat povel a ten pak neměnit.
Např. „ke mně“ je, že pes přijde a sedne si čelem k tobě, „k noze“ je, že si sedne vedle tebe u levé nohy atd.
Ale používej co chceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1673
29.5.12 15:59
@Lucie_Sx píše:
Kdybys šla se psem na zkoušky, tak povely musí mít přesné znění a pes je musí přesně podle řádu vykonat.
Ale pro tvoje potřeby je to úplně jedno. Důležité je si vybrat povel a ten pak neměnit.
Např. „ke mně“ je, že pes přijde a sedne si čelem k tobě, „k noze“ je, že si sedne vedle tebe u levé nohy atd.
Ale používej co chceš.

jo fajn díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
29.5.12 16:13

Holky už napsaly vše. Posílám odkaz na fotky, já jsem podle nich doma opakovala povely z cvičáku.
 http://www.vycvik-brno.cz/…-vycviku-psa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný