Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pořídily jsme si 7měsíční štěně(fenku) maltézskýho psa a chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s výcvikem základních povelů!Hlavně mě jde o to,aby přišla,když ju zavolám!!!Na dvoře nebo na procházce většinou přijde,ale ne vždycky.Když ju něco zaujme,tak mě ignoruje!I před barákem odběhne a já ju volám-lákám a ona nic!!Chci ju naučit na zapískání,většinou se mi to podaří,ale …někdy má svou hlavu.Taky bych se chtěla zeptat,jak postupovat v případě pojídání výkalů!Co mám koupit za vitamíny?
Celkem dobré je dlouhanánský popruh, klidně 5-10m, který sebou pejsek vláčí. Když se začuchá, tak nemusíš jít ty k ní, ale z patřičné vzdálenosti můžeš pořádně za toto vodítko cuknout a vrátit jí do reality.
Jinak je důležité psa nepřehltit příkazy, když zjistí, že dejme tomu řekne, že vydaáš povel Sedni, ona nesedne, ty to zopakuješ, zase nic, tak se naučí, že nemusí poslechnout napoprvé.
Pes má taky nějakou dobu odezvy, většinou 1-3s, pokud má dobu odezvy víc jak tu 1s, tak lidé občas dělají chybu, že než pes vůbec stihne příkaz zpracovat, přilítne další a další.
Když vyjdete ven, tak byste měli jít někam, kde ji pustíš a necháš pořádně vyvenčit, vyběhat, pokud ji budeš chvilinku po prvotním vypuštění volat zpět, tak se jí nebude chtít, rotože si ještě neužila, až bude mít vše očuchané, očurané, tak bude ochotnější přijít, protože pro ni odměna začne být zase atraktivní.
Rozhodně trénuj i chůzi u nohy, pes nesmí na vodítku táhnout a měl by sledovat svého pána a ne okolí. Neměl by určovat směr chůze, tohle se dělá tak, že jde u nohy a ty najednou zavelíš „k noze“ a prudce změníš směr. Pokud tě pes sleduje, tak ho změní též, pokud ale švidrá po okolí, tak si změny nevšimne dost brzo a při zatočení doleva na něj můžeš i šlápnout, strčit do něj. On si má hlídat svého pána a jeho akce.
Poptej se ostatních pejskařů, jestli nemáte v okolí výcvikovou „školičku“ pro psy - tam se přesně tyhle věci (základní ovladatelnost) učí.
naše „malá“ jorkšírka Kessie bude mít zítra 5.měs. máme ji od 10.týdnů, ven jsme začali chodit, když měla po očkování (cca kolem 12.týdne). Na procházku jdeme na vodítku, občas ji pouštíme, před domem s ostatními pejsky běhá běžně, naučili jsme ji, když ji zavoláme a zachrastíme s krabičkou, kde jsou „dobrůtky“, tak přiběhne. Naučili se na to i ostatní psi ze vchodu. Takže zavoláme „KESSIE“-zpozorní-zachrastíme a Kessinka je u nás. Nyní už přiběhne i bez štěrkání.
když ji mám na vodítku,tak pořád chodí sem a tam,tak ji musím vzít nakrátko!To si myslím,že dělám dobře.Ale přemýšlím,jjak zareagovat,když mi takhle odběhne a já ju volám a ona nic.Očuchává.Tak pro ni dojdu!To je asi špatně že!Jde mi o to,že doma chodí všude se mnou a když jdu vysypat koš,tak jde taky!A samo hned jde kam chce!Jak mám postupovat správně?
@Anulka píše:
naše „malá“ jorkšírka Kessie bude mít zítra 5.měs. máme ji od 10.týdnů, ven jsme začali chodit, když měla po očkování (cca kolem 12.týdne). Na procházku jdeme na vodítku, občas ji pouštíme, před domem s ostatními pejsky běhá běžně, naučili jsme ji, když ji zavoláme a zachrastíme s krabičkou, kde jsou „dobrůtky“, tak přiběhne. Naučili se na to i ostatní psi ze vchodu. Takže zavoláme „KESSIE“-zpozorní-zachrastíme a Kessinka je u nás. Nyní už přiběhne i bez štěrkání.
To je dobrej nápad,zkusím to ![]()
nejde to za den, za dva, ale týden dva týdny a oni jsou „prevíti“ velice učenliví
@Judita74 píše:
když ji mám na vodítku,tak pořád chodí sem a tam,tak ji musím vzít nakrátko!To si myslím,že dělám dobře.Ale přemýšlím,jjak zareagovat,když mi takhle odběhne a já ju volám a ona nic.Očuchává.Tak pro ni dojdu!To je asi špatně že!Jde mi o to,že doma chodí všude se mnou a když jdu vysypat koš,tak jde taky!A samo hned jde kam chce!Jak mám postupovat správně?
Hele, a když jste venku, ona kašle na volání, zkusilas třeba začít odcházet? Dokud si je jistá, že se nehneš a případně pro ni dojdeš, tak co by se namáhala, ale jak to vypadá, že bys mohla zmizet (ty, zdroj žrádla, her, drbání!) a ona zůstat sama, tak zpravidla přiběhne i bez volání. Funguje na psy, chlapy a asi i na děti (zatím nemám příliš ozkoušeno).
A po příchodu samozřejmě hned a vždy pochvala a odměnka. Žádný nadávání, že dlouho nešla - proč by si příště dobrovolně chodila dát vynadat, žejo.
@Anulka píše:
nejde to za den, za dva, ale týden dva týdny a oni jsou „prevíti“ velice učenliví
jo s tím počítám,jenom mi jde o to nedělat to špatně ![]()
@Judita74 píše:
na to je právě ten dlouhatánský popruh, že za něj pořádně škubneš, když nereaguje. Ono to i je dobré, když se pes někam rozběhne, tak nemusíš dohonit psa, stačí popruh a dupnout na něj (na konci je dobré mít uzel, aby neprojel pod podrážkou).
Dojít ne, protože pes má jít za pánem a ne pán „dolízat“ za psem ![]()
Jinak když opravdu přijde či ji dotáhneš tím popruhem, to je fuk, tak nikdy nehubovat, že nereagovala, vždycky chválit, jásat, každé přivolání by mělo být takové radostné shledání, kdy pejsek musí vědět, že ho nečeká nic zlého, když přijde
A jinak spoustu odměnek, chce to drobnosti, celý piškot je na výcvik moc velký, obzvlášť pro tak malého pejska, takže buď si dopředu nalámat nebo koupit již hotové odměnky, které většinou bývají dostatečně drobné. Strčit do snadno přístupné kapsy, odměna musí být okamžitá a ne to štrachat teprve při přiběhnutí odněkud z hlubin.
Já měla kdysi s kníračkou problém, že se nechtěla vracet na zavolání, když byla navolno. Jinak všechno v pohodě, ale tohle prostě mazec. Pak nám pán na cvičáku řekl, že když psa zavolám, tak zaprvé pochválit případně odměnit a neuvazovat hned na vodítko. Ta naše potvora si spojila přivolání s vodítkem a proto nereagovala (měla spojené přivolání=vodítko). Pak jsem ji musela dlouze učit, že ne vždy jde po přivolání na vodítko, ale že následuje třeba aportování nebo něco jiného. Takže po přivolání psa pochválit, odměnit ať ví, že se mu „vyplatí“ na zavolání přijít.
Nejlepší by bylo začít chodit na cvičák,ale co nejdřív, 7měsíců už je dost ,tam ti poradí nejlíp a hlavně ti to i ukáží. A jinak jak píše Gladys, jen s tou stopovačkou bych neškubala nijak moc velikou silou , taky bys mu mohla ublížit .
@Ramana píše:
Nejlepší by bylo začít chodit na cvičák,ale co nejdřív, 7měsíců už je dost ,tam ti poradí nejlíp a hlavně ti to i ukáží. A jinak jak píše Gladys, jen s tou stopovačkou bych neškubala nijak moc velikou silou , taky bys mu mohla ublížit .
No tak já nemyslela, aby při škubnutí pes letěl 2m
Ale zkrátka to musí pocítit, občas majitelé jsou ze štěňátka celý potento, jak je roztomilý a mají tendence si říkat, jak je ještě malinkatý, že ještě není potřeba úplná důslednost atd. a pak přijde pesánek do puberty a maj o zábavu postaráno, podle mě, co se pes nenaučí do puberty, tak se pak hodně těžko dohání…
@Gladys píše:
No tak já nemyslela, aby při škubnutí pes letěl 2mAle zkrátka to musí pocítit, občas majitelé jsou ze štěňátka celý potento, jak je roztomilý a mají tendence si říkat, jak je ještě malinkatý, že ještě není potřeba úplná důslednost atd. a pak přijde pesánek do puberty a maj o zábavu postaráno, podle mě, co se pes nenaučí do puberty, tak se pak hodně těžko dohání…
A kdy mají vlasně psy pubertu?