Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, potřebuji poradit-mám vyhřezlou ploténku-nerv mi utlačuje pravou nohu-neurolog doporučil operaci. Máte někdo zkušenost s operací plotének-průběh,následky,rekonvalescence? Díky
Každá operace je jiná.Ale pokud doporučují operaci,tak se nedá jinak,to už je plotýnka hodně vyhřezlá.
Manžel byl minulý rok třikrát na neurochir. na operaci s mozkovými nádory,byli tam i „páteřáci“U každého to bylo jiný.Lékař před operací vysvětloval,že úspěšnost je 80%.Každý vypadal jinak.
Nestresuj se,říkej si,že jiná možnost není a čím víc budeš psych. v pohodě,tím je větší šance na úspěch.
Operace v pohodě, druhý den na nohou, ve špitálu 4 dni, pak propuštění domů. Doporučení 6 týdnů moc nesedět, spíš jen ležet a pomalá zátěž. Do fyzicky náročné práce návrat přesně po 7mi měsících. Původně měly být po fyzioterapii i lázně, ale neurochirurg je nedoporučil. Od té doby vše v pohodě ![]()
martinased píše:
Operace v pohodě, druhý den na nohou, ve špitálu 4 dni, pak propuštění domů. Doporučení 6 týdnů moc nesedět, spíš jen ležet a pomalá zátěž. Do fyzicky náročné práce návrat přesně po 7mi měsících. Původně měly být po fyzioterapii i lázně, ale neurochirurg je nedoporučil. Od té doby vše v pohodě
Jo tak nějak bych si to představovala ![]()
Já se nestresuju-vím,že to jinak nejde a lepší než ty neustále bolesti.Jen jsem chtěla vědět,co mě asi čeká. Ale je fakt,že to je dost individuální. No co se má stát,se stane,že ![]()
u nás to proběhlo v pohodě, ale je to fakt indivindy.. přeju ať to dobře dopadne, rekonvalescence v klidu… Pořád lepší, než opravdu snášet ty bolesti. Teď už mám klid..
Ahoj, tak ti nevím. Mám operaci ne přímo ploténky, ale herniotomii - takový výpotek v prasklé ploténce. Mám řez na zádech cca 15 cm, někomu se to dělá přes břicho - mě to čeká do 2 let - dávání platinových destiček na 3 obratle (laické vysvětlení jak jsem pochopila…). Rozhodně jsem šla z JIPu až druhý pooperační den, tam jen polohovali, obraceli, sledovali. Vstávání až čtvrtý pooperační s ortézou. Bez ní ani hnout kromě ležení. Domů 10 dnů pooperaci, není problém i déle. Neměla jsem vůbec žádné komlikace, takže se mi ty čtyři dny moc nezdají… 6 týdnů jen jednoduchá cvičení na posteli, žádné předklony (ono to s tou ortézou ano moc nejde), hlavě klid, vše dělat ve svislé ose. 6 týdnů píchání heparinu do břicha, ovázané nohy, to kvůli trombóze. Nyní jsem cca 9-tý týden od operace, cvičím každý den posilovací cviky na břicho a záda, stále je nežádoucí sed, dobrá chůze. Omezený provoz cca 3 měsíce. Co bude dál netuším, jsem na rodičáku s 10-ti měsíčním dítětem, o které se stará od operace střídavě babička s manželem. Resut
No tak ti tedy přeju,at je brzy lépe. Já doufám,že to budu mít lehčí-ta ploténka není zas až tolik vyhřezlá,ale protože utlačuje nervy v noze,tak musím na operaci-hrozí totiž ochrnutí.Jinak mě záda vůbec nebolí-jen ta noha-celá od kyčle po palečky-a přestávám v ní mít cit,je skoro pořád v křeči.Proto pospíchají s operací.Mám akorát strach z toho,jak zbytek rodiny zvládne pečovat o malého.
No ta hernie mi tlačila na nervová vlákna, bolest vystřelovala jakoby do kyčle po vnější straně do kotníku. 4 měsíce jsem chodila v předklonu, posledních 14 dní před operací jsem spala v klubíčku na gauči v obýváku v bolestech. Pro mě byla operace opravdu vysvobozením, léky na bolest krásně zabíraly, mě bylo a je tak fajn… Teď je to fajn. Resut
Přeju, ať dobře dopadne, už víš, jestli přes břicho nebo přes záda bude vedena operace. O malého se neboj (nevidím metříky), ale manžel s mojí mámou (67 let) zvládli 4.5 let a 8-mi měsíční. Po návratu z nemocnice už bylo vše v pohodě, zajeté. U mne pospíchali-nepospíchali, bolelo to jako čert, ale měla jsem zachovánu citlivost stejnou jak na druhé noze. Jediný příkaz se týkal močení a vylučování, jakmile by došlo k nějakému třeba úniku nebo nějakému problému, musela jsem okamžitě do nemocnice a operace do 4 hodin, pak by bylo poškození nevratné.. Resut
u ploténky by to mělo být přes záda, mám řez max 5 cm, je tam 5 stehů. A to mi říkali, že to bylo hodně špatné - výhřez díky úrazu, přesně jak autorka, záda nebolela, ale od kyčle až po palec u nohy bolest hrozná.
Já ještě nic nevím-o operaci jsem se dozvěděla včera,dala jsem předběžný souhlas a při příští návštěvě prý všechno probereme.Proto sháním info,abych byla připravená a mohla se případně ptát.
Ahoj,mám operaci ploténky za sebou pět dní. Nález 9,5mm L5,S1. Hrozně jsem se bála, ale zbytečně. Teď jsem už doma, bolesti po operaci jsou daleko menší než ty před ní. Vřele můžu doporučit nemocnici v Ústí nad Labem. Neboj se.
Chtěla bych ti jen říct, že naprosto stejné obavy jsem měla také. Já šla na operaci páteře v pondělí a můj manžel ve středu téhož týdne na operaci kolene. Já ležící nebo stojící, on s berlemi a měsíc si na nohu nemůže šlápnout. Všechno se to odehrálo minulý týden. Rodina okolo zafungovala geniálně, starají se o nás a určitě i Ty máš svoje okolí, které Tě nenechá na holičkách. Nestresuj se, není to pro Tebe dobré. Teď mysli jen na to, že se Ti uleví a pak bude všechno v pohodě.
![]()
Jsem z usti nad labem, dělám v rakousku, atam jsem měl zdravotní problém ze zádama. bil jsem hospital. v rakouské nemocnici, na druhý den Magn. Rezonance. tady mi zistili mezi 4 a 5 stavcem, že plotenka mi tlačí na nervy. hrozý mi operace, nakolik jsem z Ústí, byl jsem i tady za panem doktorem Maršálkem. chtéjí, aby sem se dal operovat tady. mám teď na výběr. Rakousko nebo Ústí. Prosím o radu, jaký jsou tady doktoři na neurochirurgii a rehabilitaci?