Vyhřezlá plotýnka a jak dlouho bude bolet

145
10.3.15 13:03

Vyhřezlá plotýnka a jak dlouho bude bolet

Ahoj holky, potřebuju poradit. Před měsícem jsem si hejbnula se zádama. Myslela jsem, že je to jen vyhozené žebro, ale bolest střílela nahoru i dolu. Ve výsledku mi to sedlo na přechod bedra kříž. Žebro mi srovnala na masáži, ale kříž zůstal, bolí mě kyčel a vystřeluje do levé nohy po zadní straně do lýtka. Na neurologii mi napsali Dg iritace kořene S1 I. sin. bez senzorimotorického deficitu a dali infusi, ale ta stejně nezabrala. Byla jsem na rtg, závěr vše ok, rehabilitační doktor to ale ok nevidí, že to vypadá na plotýnku. Od čtvrtka chodím na rehabilitace, mám cvičit po 2 hodinách takový jakože klik (McKenzeeho metoda) + trakce. V leže mě to nebolí, při sedu to nebolelo a při chůzi jsem to rozešla, ale dneska trpím už od rána a rozejít to nejde… Jo a nejhorší je to ráno, to jak kdybych měla porodit. Prosím o radu, přejde to někdy??? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14309
10.3.15 13:13

@alzbetah
Tak si docela odvazna ze cvicis bez porisdnej diagnostiky(MR)
Ono tipovat, ze to vyzera na plotnu je fajn, ale chcelo by to v tejto dobe modernych pristrojov a pracovisk mat niecim podlozene..
Zajdi si na neurochirgiu alebo ortopediu ak mas niekde blizko bydliska, ak si z Prahy poradim konkretne pracovisko, napis do SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
10.3.15 13:15

@alzbetah
Este k tomu rtg-tam poznaju zlomeninu, maximalne este u degeneracii ze,,chyba" plotynka(obratle by boli zosadnute),v tomto oripade zbytocne rtg(ak nebolo podozrenie na zlomeninu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
10.3.15 13:26

@alzbetah Ahoj, to znám, bolí to hrozně :hug:
Já jsem měla vyhřezlé 2, nemohla jsem nic. Bolelo to v leže, v sedě furt prostě. Chodila jsem na rehabky, na kapačky… Chtěli si mě nechat v nemocnici ale v tu dobu jsem dělala státnice. Nejhorší bolesti byly asi prvních 6 týdnů :roll: :cert: RHB pomohly :palec:
Rádo se to vrací, musíš na to stále dávat pozor a dodržovat to, co ti řeknou na rehabkách - nic nedělat v předklonu, posilovat zádové svaly aby pomohly s držením těla atd…
Za pár týdnů jsem pak otěhotněla, břicho ooobrovské, 20 kg nahoru a žádné problémy jsem s tím neměla. Záda mě pak hodně bolely po porodu (mám pocit, že to rozjely ty porodní křížové bolesti), ale doma jsem pak začala zase cvičit ty cviky z RHB a dobrý :palec: A to tahám 12 kg syna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.15 13:51
@miisenka píše:
@alzbetah
Ono tipovat, ze to vyzera na plotnu je fajn, ale chcelo by to v tejto dobe modernych pristrojov a pracovisk mat niecim podlozene..
Zajdi si na neurochirgiu alebo ortopediu ak mas niekde blizko bydliska, ak si z Prahy poradim konkretne pracovisko, napis do SZ

Co bys ocekavala od MR?
Diagnozu stanovil uz neurolog - „iritace S1“ vicemene = „vyhrezla plotenka“ ve vetsine pripadu. Na miste je konzervativni lecba (rehabilitace, obstriky atd…), MR by zadny prinos k lecbe nemela - lecba by byla stejna, at by na MR plotna byla, nebo ne - neleci se plotna, ale to, co zpusobuje - tzn. ta iritace korene - MR by mela smysl, pokud by se to nelepsilo a zvazovala by se operace - chirurg nemuze operovat naslepo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.15 13:56
@alzbetah píše:
Ahoj holky, potřebuju poradit. Před měsícem jsem si hejbnula se zádama. Myslela jsem, že je to jen vyhozené žebro, ale bolest střílela nahoru i dolu. Ve výsledku mi to sedlo na přechod bedra kříž. Žebro mi srovnala na masáži, ale kříž zůstal, bolí mě kyčel a vystřeluje do levé nohy po zadní straně do lýtka. Na neurologii mi napsali Dg iritace kořene S1 I. sin. bez senzorimotorického deficitu a dali infusi, ale ta stejně nezabrala. Byla jsem na rtg, závěr vše ok, rehabilitační doktor to ale ok nevidí, že to vypadá na plotýnku. Od čtvrtka chodím na rehabilitace, mám cvičit po 2 hodinách takový jakože klik (McKenzeeho metoda) + trakce. V leže mě to nebolí, při sedu to nebolelo a při chůzi jsem to rozešla, ale dneska trpím už od rána a rozejít to nejde… Jo a nejhorší je to ráno, to jak kdybych měla porodit. Prosím o radu, přejde to někdy??? Díky

hele je to dost ruzne, mladfym dosavad bezproblemovym se to obvykle upravi behem jednoho, dvou mesicu a casto jsou nadale bez poziti. vyhrezla plotenka se dokaze i vstrebat. Nekdo se ale nelzepsi. kdyz zacne noha slabnout nebo se objevi potize s mocenim, tak to speje k operaci (v druhem pripade akutne). Kdyz jen boli nebo ji necitis, tak se da vyckavat.
kdyz si opdchodis 6× RHB a nezlepsi se to, tak muzes do lazni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
10.3.15 14:14
@miisenka píše:
@alzbetah
Zajdi si na neurochirgiu alebo ortopediu ak mas niekde blizko bydliska, ak si z Prahy poradim konkretne pracovisko, napis do SZ

Ahoj, díky za zprávu. Jak jsem psala, šla jsem nejdřív na neurologii (pro šílené bolesti), tam mi napsali rtg a poukaz na rehabilitace. Je mi jasný, že rtg je k ničemu, ale nic jiného mi nedali. Předpokládám, že pokud rehabilitace nezabere pošlou mě dál… Teda doufám :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
10.3.15 14:18
@Pudloslava píše:
hele je to dost ruzne, mladfym dosavad bezproblemovym se to obvykle upravi behem jednoho, dvou mesicu a casto jsou nadale bez poziti. vyhrezla plotenka se dokaze i vstrebat. Nekdo se ale nelzepsi. kdyz zacne noha slabnout nebo se objevi potize s mocenim, tak to speje k operaci (v druhem pripade akutne). Kdyz jen boli nebo ji necitis, tak se da vyckavat.
kdyz si opdchodis 6× RHB a nezlepsi se to, tak muzes do lazni.

Děkuju za podporu, doufám, že budu ten první případ. Včera mi už přišlo, že dobrý, sice opatrně, ale bolest slábla. Ale dneska ráno jsem si hned zacvičila a pak málem neodvedla dceru do školky, na tramvaj jsem se dobelhala a pak všude musela sedět. Ach jooo je to otrava, ale děkuju moc za dodanou naději!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
10.3.15 14:22

@MartinaV89 Děkuju, doufám, že to bude mít obdobný průběh šestinedělí už mám 2× za sebou, tak teď začínám třetí :). Díky a bolesti nazdar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.15 18:06
@alzbetah píše:
Ahoj, díky za zprávu. Jak jsem psala, šla jsem nejdřív na neurologii (pro šílené bolesti), tam mi napsali rtg a poukaz na rehabilitace. Je mi jasný, že rtg je k ničemu, ale nic jiného mi nedali. Předpokládám, že pokud rehabilitace nezabere pošlou mě dál… Teda doufám :).

RTG neni k nicemu, odhali pripadnou zlomeninu, vyvojovou anomalii, degenerativni zmeny (celkovy stav patere), postaveni patere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
10.3.15 18:30

@Pudloslava Tak ja teda nevim, proc me neposlali rovnou na tu magnetickou resonanci, asi je to drazsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.15 18:52
@alzbetah píše:
@Pudloslava Tak ja teda nevim, proc me neposlali rovnou na tu magnetickou resonanci, asi je to drazsi…

MR je fakt v tuto chvili zbytecna, v nicem by ti to nepomohlo. Dostala bys presne tu stejnou lecbu, jakou uz mas.

asi jsi mi nerozumela, cestina umoznuje nekdy vnimat dvoji zapor jako jednoduchy. kdyz jsem psala „neni k nicemu“, tak jsem myslela „neni pravda, ze je k nicemu, ma smysl delat RTG“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
10.3.15 20:24
@Pudloslava píše:
Co bys ocekavala od MR?
Diagnozu stanovil uz neurolog - „iritace S1“ vicemene = „vyhrezla plotenka“ ve vetsine pripadu. Na miste je konzervativni lecba (rehabilitace, obstriky atd…), MR by zadny prinos k lecbe nemela - lecba by byla stejna, at by na MR plotna byla, nebo ne - neleci se plotna, ale to, co zpusobuje - tzn. ta iritace korene - MR by mela smysl, pokud by se to nelepsilo a zvazovala by se operace - chirurg nemuze operovat naslepo.

jasne a neurolog stanovuje dg len podla klinickeho nalezu..v tomto sa nezhodneme, ale asi to je tym, ze pracujem na chirurgickom obore, takze som viacej na tu diagnostiku a treba ja osobne by som si obstrik kortikoidami nedala spravit ani za zlate prasa. a je to tym, co som potom za tych par rokov videla, co to spravi s okolnym tkanivom, paternim kanalom atd..
k liecbe by MR pomohlo tym, ze by sa urcila diagnoza..ale to je len moj nazor, berem ze mas iny(internisticky/neurokigicky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
10.3.15 20:28
@Pudloslava píše:
Co bys ocekavala od MR?

a neurolog stanovuje dg len podla klinickeho nalezu.. :roll:
tak v tomto sa nezhodneme, ale asi to je tym, ze pracujem na chirurgickom obore a mam na to pohlad iny..Obstriky by som si nedala spravit ani za zlate prasa, ale to je zase tym, ze som viela dost ludi co mali v paternom kanale za humac po obstrikoch(i niekolko rokov po),ale to moc dobre vies..
od MR by so, ocakavala len presnu diagnostiku, nic viac nic menej.. :nevim:
nasim pacientom robime MR vsetkym, u ktorych je problem, ne len ped operaciou..ale to je proste iny pohlad na vec chirurg/neurolog

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
10.3.15 20:33
@Pudloslava píše:
Co bys ocekavala od MR?

a neurolog stanovuje dg podla klinickeho stavu.. :roll:
v tomto sa nezhodneme, ale je to tyym, ze mam na to iny pohlad.zo strany chirurgie, nie interny..
Od MR by som ocakavala urcenie diagnozy a tym padom potvrdenie alebo zmenu liecby..
preco cakat do stadia nez pacient zacne mat problemy s mocenim a musi ist na akutny zakrok, ked sa necha spravnou rhb stav zlepsit/oddialit?
predsa len kauda uz je problem, zastihne ta nepripravenu a ides pod kudlu do par hodin od zhorsenia stavu..
ale je to moj nazor ovplyvneny chirurgiu, nemam interne zameranie, tak neverim neurologickemu vysetreniu v tychto pripadoch ked je mozna podrobnejsia diagnostika.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí