Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosim mate nekdo zkušenost? Mam vyhrezlou plotynku L5/S1 - 9mm s kompresi korene s1.
Bolest cele prave nohy az ke kotnikum.
Cvicila jsem kobru - mckenzie a od te doby mam velke zhorseni. Mohla jsem si jeste vice ublizit? Mate zkusenosti?
Da se vylecit? Co vam pomohlo. Bez prasku na bolest nemuzu fungovat ![]()
@vladdka píše:
Prosim mate nekdo zkušenost? Mam vyhrezlou plotynku L5/S1 - 9mm s kompresi korene s1.
Cvicila jsem kobru - mckenzie a od te doby mam velke zhorseni. Mohla jsem si jeste vice ublizit? Mate zkusenosti?
Da se vylecit? Co vam pomohlo. Bez prasku na bolest nemuzu fungovat
doktor - neurolog - na to říká co?
jakou léčbu ti naordinovali?
@vladdka píše:
@stinga ze mam jit na operaci. A to ja nechci
aha, tak to chápu - co nějaké rehabilitace, fyzio?
nebo obstřik u obvoďáka - neudělal by?
@vladdka píše:
Da se vylecit? Co vam pomohlo. Bez prasku na bolest nemuzu fungovat
Něco si přečti…
https://www.dornova-metoda.com/…ad-praxe.htm
Ono totiz McKenzie neni vhodny pro kazdy problem. Ja mela taky vyhrez a mne naopak fyzioterapeut rekl, ze pro muj neni Mc Kenzie vhodny a ukazal mi cviky jine..
Jak říká moje neuroložka.. „bolesti, co kdo snese.“ Mckenzie není vždycky vyhovující, najdi si dobré fyzio a tam zkoušejte, co ti sedí… Mám odoperováno L4/L5.
Možná jsi kobru necvičila úplně dobře.
Ten cvik musí být proveden jen silou paží. Nesmí se při něm aktivovat zádové svalstvo, hýždě ani stehna. Je to technicky dost náročné.
Tipla bych, že jsi to tahala zádama a proto se to zhoršilo.
Určitě fyzio, lázně apod.
Na záda jsou i jiné cviky než Mc Kenzie.
Je i rozdíl, jestli máš úlevu do předklonu, záklonu, předklonu s úklonem apod…
@vladdka Mám přesně stejnou diagnózu. Bojuju s tím od července na neschopence. Mckenzie zkouším teď krátce, tak ještě nemám větší zkusenosti s touto metodou. Možná zkoušet nejdřív sfingu a pak až kobru. Hlavně nesmí jít bolest pri cvičení do nohy. A fyzioterapeuta jsi nezkousela?
Ahoj, měla jsem velmi podobný problém, bolest až skoro do paty, prášky na bolest… MaKenzie vůbec nezabral a nakonec mi po magnetické rezonanci bylo i řečeno, že to vůbec nebyl vhodný postup, zdaleka se nehodí na všechny výhřezy.
Velmi mi pomohlo cvičení SM systém, chodila jsem na fyzio přímo sem: https://www.spiralstabilization.com/kontakt/ ale dají se najít fyzioterapeuti po celé republice, kteří postupně ty cviky s lanem naučí, je to naprosto dokonalé cvičení, které jen z mého bližšího okolí zachránilo dva lidi před operací.
Pak jsem kombinovala i s Dornovou metodou, taky bezva věc.
Držím palce, ať to zabere!
Máte prosím někdo zkušenosti s McKenzie metodou? Maminka má nějaký zánět v ramenním kloubu, tekutinu, nějaké praskliny ve šlachách, bursitidu, a k tomu i špatná záda. Výrůstky na páteři a prý výhřez na téměř každé ploténce. Neuroložka ji poslala na McKenzie kliniku, protože klasická rehabilitační s mámou nechce v tomto stavu nic dělat. Máma nemůže zvednout ruku, trpí bolestí i v klidu. Dostala na bolest velmi silné léky, ale odmítá je brát (jen výjimečně) kvůli nežádoucím účinkům. Bohužel si nenechá vysvětlit, že při pravidelném užívání by ty účinky možná odezněly. Ale k věci: na klinice ji přes všechny lékařské zprávy bylo naznačeno že je simulantka, že se nehýbe, protože nechce a nařídili ji provádět nějaké cviky, které ale kvůli bolesti nezvládá. Je tohle běžný přístup? Bojí se tam jít podruhé, určitě dostane vynadáno a přístup bude horší a horší. Nevím jak ji pomocí. Máma má fyzicky náročné zaměstnání už roky (teď je v PN), takže pohyb ji opravdu nechyběl a nikdy se mu nevyhýbala. Na potíže se zády trpí od dětství, a na bolest je zvyklá. Opravdu si nemyslím, že by simulovala. Je opravdu dobré a bezpečné takhle bolestivý stav rozhýbávat násilím?
@liggy Ano, mě na tohle tedy na fyzio dokonce přímo upozornili a doporučili vytočit chodidla k sobě, že to omezí zapojení svalů na zadku. Plus samozřejmě fyzioterapeut ji mel zkontrolovat, že cvik provádí dobře.
@Will05 píše: Více
Já jsem tedy měla zamrzlé rameno a to rozcvičit bez bolesti nejde. Nasypala jsem do sebe aulin a pak až cvičila, ono v té bolesti to stejně nejde, ale je potřeba s tím hýbat, protože to zamrzlé rameno se samo nespraví.
@Catalina123 má tam záněty, praskliny, ortoped domlouvá operaci. Tohle všechno věděli, přesto chtějí rozhýbávat přes bolest. Když to zkoušela cvičit po lécích, dostávala migrény.