Vymizení alergie v dopělosti?

1428
31.1.23 10:31

Vymizení alergie v dopělosti?

Pěkný den, je mě 42 let a cca od 17ti se potýkám s alergiemi ( pyl, prach, peří, seno, roztoči). V roce 2018 se prokázala alergie na pšeničnou, kukuřičnou, žitnou mouku, ne na lepek, ale i na nějaké bílkoviny v té mouce, později i na lapek. Již 4. rokem držím, přísnou eliminační dietu a několik let beru denně desloratadine. Ještě před pár lety mě napúř. chytla strašná alergie v lese, ale prý žádné plísně a nic mě z krve nevyšlo. Poslední testy z odběru krve jsou ze srpna 2022 a nevyšla mi kromě hraniční kukuřičné mouky vůbec žádná alergie. Můj dotaz tedy zní, opravdu jsem se od roku 2018 mohla zbavit alergie na trávy, pyly břízy atd? Eliminační dietu musím dodržovat dále. No a proč se ptám, protože jsem teď neměla antihistaminika a dva dny už je neužila a nemám zatím žádný problém. Neužívám je tedy celoročně zbytečně? Nemáte někdo zkušenost s měnícími se alergiemi v průběhu života? Prick testy jsem neměla strašně dlouho dělané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9025
31.1.23 10:43

Ano. Měla jsem na kde co, nemám na nic. Zůstaly mi jen na léky. Jím všechno a mohu sahat i na kytky, které by mě dřív sežraly. Je mi 42.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
31.1.23 11:01

Lékaři sice říkají, že alergie nezmizí, ale mě se třeba v krvi neukázaly jarní pyly a naopak se objevily jiné. Ze silné alergie na včelí jed mám jen slabou reakci. Takže pánbůh ví, jak to je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15820
31.1.23 11:15

Je to normální. A jestli tě to uklidní, tak alergie na jednu věc zmizí, ale klidně na jinou se nově objeví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
31.1.23 11:18

Tak mě ne že by alergie úplně zmizela, ale výrazně se zmírnila.
Ze stavů, kdy sem ve dvaceti skončila v nemocnici s astmatickým záchvatem, do dnešní doby, kdy dva týdny v roce trochu smrkám a pálí mě oči.
Alergie na prach mě už taky nijak neovlivňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
31.1.23 11:21

Měla jsem docela velké problém s alergii, když jsem otěhotněla ještě se to zhoršilo, ale pak najednou změna a od porodu skoro nevím, co to alergie je… :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
31.1.23 11:21

Děkuji moc všem za reakce, takže možná vlastně beru ten desloratadine tak dlouho úplně zbytečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
31.1.23 12:15

Alergie je věc stresová. Je zajímavé si o ní něco zjistit i mimo oficiální lékařské texty… já - silny alergik a astmatik…
Astma už nemám, protože jsem se tak rozhodla. To by bylo na déle. Lékaři jasali nad výsledky a placali se po ramenou, jak dobře nastavili „léčbu“… jenže jsem se tehdy v 16 ti letech bála přiznat, že ji roky neužívám, ptz neměla žádný efekt.
Měla jsem krom jiných silnou alergii na jablka, nemohla jsem je ani loupat. Opět jeden den přišel zevnitř silný postoj, že ji pouštím, už nechci být její obětí… od druhého dne jim jablka normálně (dřív mi otekaly dýchací cesty).

Tohle je moje cesta.
Jen chci poukázat na to, že je dobré si něco zjistit napravo i nalevo a najít si svou zlatou střední cestu. Věci nemusí být tak, jak nám je od dětství předkládáno.
Mě k tomu „dohnal“ přístup mamky (zdravotník), která mě cele dětství tahala po nemocnicích a vyšetreních a měla jsem mit spoustu šílených diagnoz… až toho bylo dost… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24151
31.1.23 12:17

@zuzuza od puberty jsem alergicka na prach, roztoče a nejspíše i mléko. To mám potvrzení až v druhem těhotenství, ale dlouhodobě se mu vyhýbám. V druhem těhotenství se přidala i pšenice, po porodu i silná reakce na jarní omyly a pelyněk. Nyní, cca 10 let, reagují pouze na potraviny (na pšenici už moc ne), prach a lehunce na jarní pyly. Na zbytek jsem se “zbavila”. ALE v okamziku velkého stresu či velké hormonální nerovnováze, si myslím, ze se muže kdykoliv vrátit. Antihistaminika beru jen v případě potřeby.

Úplně stejne mě to bylo naznačeno u syna - ze v pubertě se můžou veškeré alergie vrátit.

Takže ano, alergie mohou zmizet, ale také se mohou vrátit. Záleží na celkovém stavu těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
31.1.23 12:25

@lovethelife Měla bys, prosím, odkaz na nějakou literaturu ohledně toho, co píšeš? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
31.1.23 13:00

@elen-ka Děkuji za odpověď, no já jsem s tou eliminační dietou začala hodně zdravě jíst, je možné, že se celkově tělo posílílo, beru i vitamíny, minerály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 13:54

Od dětství jsem brala každodenně antihistaminika skrz pylové a jiné alergie, měla jsem diagnostikovane astma. Po dvacitce jsem hodně změnila životní styl, začala jíst zdravě a běhat a alergie se zmírnily. To jsem ještě chodila na alergologii. Pak přišly děti, a v rámci covidu jsem se nějak nepřeobjednala na kontrolu a už na alergologii nechodím, léky neberu a jsem v pohodě, vypadá to že fakt úplně jiný životní styl a psychika hrají velkou roli… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2256
31.1.23 18:26

@anahry bohužel vůbec, doba, kdy jsem si aktivně zjišťovala je dávno pryč a informace ke mě samy chodily. Byly to i různé rozhovory apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
31.1.23 18:28
@Anonymní píše:
Od dětství jsem brala každodenně antihistaminika skrz pylové a jiné alergie, měla jsem diagnostikovane astma. Po dvacitce jsem hodně změnila životní styl, začala jíst zdravě a běhat a alergie se zmírnily. To jsem ještě chodila na alergologii. Pak přišly děti, a v rámci covidu jsem se nějak nepřeobjednala na kontrolu a už na alergologii nechodím, léky neberu a jsem v pohodě, vypadá to že fakt úplně jiný životní styl a psychika hrají velkou roli… :nevim:

Psychika je opravdu klíčová. Často nám alergii spouští nějaké trauma a může to být pořádně zamotaný…
Možná se na mě podepsaly i pravidelne psychoterapie a jina léčení duse:))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek