Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím maminky,
Mám takové dilema dcera by měla jít v úterý na očkováni vakcínou mmr ale furt váhám jestli odložit nebo ne 🫤 momentálně má 14mesicu je zdravá žádná rýma ani kašel a do toho já v6 měsíci těhotenství. Spíš se ale bojím reakce ví jsem slyšela hodně negativa. Do tedka máme jen povinné a nikdy žádné nežádoucí účinky nebo reakci neměla. Odložili by jste nebo ne?
Pokud je zdravá tak bych ji nechala naočkovat. Zvlášť když si těhotná. Lepší tedy než řešit novorozence a případně nějakou reakci po očkování.
Mám tři děti a kromě zvýšené teploty žádnou reakci nikdy neměli.
Ja teď s mladým šla, a to jen proto, že za 2 měsíce bude mimino a pak by to bylo horší. Má 2 roky a 3 měsíce
ale kdybych nečekala, tak jdeme až tak v květnu ![]()
Já bych pockala, mě 14 měsíců přijde na mmr malo, cekala sem aspoň do dvou let.
Dcera po MMR měla možná zvýšenou teplotu. Očkování proběhlo v 15m.
Obě děti mám očkované v roce a nejhorší reakce byla snad zvýšená teplota. Nechala bych očkovat, než bude mimčo na světě
Určitě očkovat. Tady není žádný důvod, proč to odkládat. Dítě bude chráněné před 3 vážnými nemocemi. To přeci i za zvýšenou teplotu po očkování stojí ![]()
Dcera dostala mmr když jí bylo 16m…ale jen proto že jsme předtím odkládali třetí dávku prevenaru a bexsera kvůli nemoci…jinak by ji dostala v těch 14m…když je dítě zdravé a nemělo předtím na očkování žádné šílené reakce..tak lepší teď než potom s novorozencem, kdyby případně ta reakce přišla
Podle toho, co jsem četla, po 2. roce klesá výskyt nežádoucích účinků, je to hlavně z důvodu větší zralosti nervového systému a lépe vyvinuté nespecifické imunity.
U obou dětí jsme odložili až po 3. roce (protože klasická školka vyžaduje povinná očkování).
Záleží, jestli máš větší obavy z těch nemocí nebo z nežádoucích účinků vakcíny.
Petras na vakciny.net kdysi doporucoval nechat kolem 2. roku veku, kdy je uz mene nezadoucich ucinku.
Osobne bych odlozila co nejdele, az bude dite chodit, mluvit, fungovat a bude co nejvice vyvinute a zrale.
A urcite bych neockovala uprostred epidemie respiracnich infektu, ktera ted je.
Takze klidne mas jeste minimalne rok cas.
Děkuji moc všem za odpověď
tady je to taky tak 50na50
no ještě popremyslim, protoze malá je narozena 17 října což opět začíná chripkove období nuze po odložení by se očkoválo až v květnu což by ji bylo 2,5 a druhemu rok, tedka si říkám ze spis asi odložim😀 ale děkuji moc všem ![]()
Zdravím maminky,
Mám takové dilema dcera by měla jít v úterý na očkováni vakcínou mmr ale furt váhám jestli odložit nebo ne 🫤 momentálně má 14mesicu je zdravá žádná rýma ani kašel a do toho já v6 měsíci těhotenství. Spíš se ale bojím reakce ví jsem slyšela hodně negativa. Do tedka máme jen povinné a nikdy žádné nežádoucí účinky nebo reakci neměla. Odložili by jste nebo ne?