Vynucený polibek

Anonymní
31.10.24 13:49

Vynucený polibek

Dobrý den,

dost mě trápí 1 věc na našich prarodičích, tedy rodičích z manželovy strany, a to absolutní neochota respektovat dítě jako takové. Před týdnem jsme byli u nich na návštěvě a při loučení jim jedna dcera dala sama od sebe rozlučkovou pusu, starší nechtěla (ona je spíš takový solitér a nemá ani moc ráda, když ji někdo tiskne, objímá, líbá, pokud sama nechce, chodí již do 2.třídy), takže tchyně se na starší navalila, že ji dá pusu, tak dcera nastavila tvář, ona ji otočila hlavou a vlepila pusu na pusu, šlo dost vidět, že dceři to vadí, a nato hned též děda direktivně řekl, ať mu dá taky pusu, no tak mu ji dala. Ono už to třeba dříve bylo, že tcháni k nám dojeli na návštěvu a zejména tchyně si vynucovala tyto věc (dlouhé silné objímání, polibky atd, taktéž polibky na dobrou noc), mladší neřeším, když sama chce, tak ano, ale u starší jde opravdu vidět, že ji to vadí. Takže jsem se starší promluvila (i mladší u toho byla) a ptala se jí na tu situaci, sama mi řekla, že se jí to nelíbí a vadí ji to. Tak je poučená, že příště se musí ohradit a říct, že to nechce, že prostě nechce dát pusu, ale třeba nabídnout ruku pokud bude chtít nebo říct jen ahoj. A když tam třeba budeme i my jakožto rodiče, tak to můžeme tak trochu „ohlídat“ a prarodičům vysvětlit, jenže zde nastává problém - tchyně je stará škola a dost bez respektu k lidem (jakýmkoli a natož dětem, říká, vždyť jsou to přece děti, už jsme kolikrát byli poučeni, že třeba jiní příbuzní se moc se svými dětmi „mazlí“, myšleno vysvětlováním a výchovou, že místo toho, aby třeba řekli, když nebudeš jíst ryby, tak nebudeš umět plavat, nebo když nesníš rizoto, tak rýže bude plakat, no tak těm dětem vysvětlí, že jim budou chybět vitamínky a zdraví apod. že je ti rodiče připravují o dětství, jak jim všechno vysvětlují, a tcháni si nedají vysvětlit, že ti příbuzní mají krapet chytřejší děti, které to vyžadují, že je takzvaně rohlíkem neopijí, prostě je blbost jim vykládat „pohádky“ a raději narovinu říct, jak se věci mají, samozřejmě úměrně věku a rozumových schopnostem, ale kdo ví, třeba by pochopili i teorii relativity :D ) - no to byla odbočka. Prostě jde mi o to, jak tu tchyni (tchána) usměrnit, aby si od dcery takové věci nevynucovali, ono se to už párkrát opakovalo (např. silné objímání), když jsem tchyni řekla, že se to malé nelíbí, ať se sama podívá, tak jen řekla, že ona se chce pomazlit apod. (teď jsem si vybavila historku, kdy bratrova manželka porodila a naše tchyně tam chtěla k nim jít s odůvodněním, že CHCE vidět miminko, prostě když chce, tak musíme/resp. oni ji to musí dovolit, no samozřejmě nikam nešla, švagrová mi pak řekla, že budu mít krušné časy, až budeme mít děti a měla pravdu), prostě mi vadí, když někdo říká, já chci, potřebuji a ty se přizpůsob…jak to tomu člověku nastínit? Vím, že tady nedávno byla diskuze ohledně pochování na klíně, dcera není tedy autista nebo tak podobně, ale zas nechci, aby třeba neměla jasně vymezené hranice (viz zneužívání dětí apod., no nemyslím si, že by zrovna naši prarodiče toto udělali, to né, ale chci jen, aby zkrátka respektovali, když jim nechce dát pusu/objímání).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
31.10.24 13:56

Podobná diskuze tu byla nedávno. To je zase nějaké téma na článek o zneužívání dětí a jejich integritě?? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18599
31.10.24 14:01

Napsala jsi to sama. dcera je poucena, ty jako rodic zasahni kdyz to dceri vadi. Me nikdo neochranil a jak ja nesnasela pusy od babicky. mokre, mlaskave a neuprimne. jako starsi jsem automaticky podavala ruku a pevne ji drzela naprazenou a nenechala se pritahnout. Na to ale jeste asi nebude mit silu. Se starou skolou nic moc neudelas, jen zasahnout brzy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.24 14:03

@unuděná není, vím, že tu nedávno byla diskuze na pochování, ale zajímá mě, jak starou generaci „poučit“, aby mladou respektovali?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.24 14:05

@hospodki no sílu ještě nemá (viz to přetočení hlavy, to jsem myslela, že vyletím), tak snad jim podání ruky bude stačit. No já si taky pamatuju přesně na to stejné, co ty, jak popsala ty polibky, mě to vždycky přišlo nechutné :-(

• Citovat
  • Upravit
33496
31.10.24 15:09
@Anonymní píše: Více

Tak ale tady přece nejde o generace, ale o to, že někdo prostě nemá rád objímání, pusinkování atd. Tak jim prostě řekni atˇto nedělají, že to dcera neá ráda. Ona sama to taky přece může říct a je to. Když to nebudou respektovat, tak si to ale stejně nevynutěj ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33496
31.10.24 15:11

Já jsem jako dítě nesnášela takové to štípání do tváří alá ty jsi ale hezká holčička :zed:
Pak naslinit prst nebo kapesník, a začít tím otírat obličej :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4152
31.10.24 15:21

Mne tohle uz extremne vadi. Napada me pokud znovu odmitne respektovat a pochopit ze musi deti respektovat, se na ni vrhnout a normalne ji vrazit hudlana na usta a u toho ji poradne pomuchlovat. A doufat, ze se ji to nebude libit. To je furt dokola jak u blbecku, porad maji pocit ze kdyz je to dite tak nema osobni prostor, stud, pravo na respekt ale je kazdy respektovat musi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15183
31.10.24 16:14

Podpor dceru v tom ať klidně babičce sama řekne, že ji to vadí, ze si pusu nechce dávat. Me obecně přátelské polibky na uvítanou taky vadí a to jsou jen na tvar, ale nemam to rada. Fyzický kontakt chci mít jen se svým manželem, dětmi, nevadi mi pusa od miminky. Jinak jsem absolutně nektontaktni osoba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5686
31.10.24 20:07

Brrr, nesnáším „pusu na pusu“ takhle vynuceně od příbuzenstva. Já jsem od malička dirigovala, že pusa na tvář kvůli bacilům a jenom, pokud chce. U dítěte ve 2. třídě mi to přijde úplně zcestné.
Já bych dceru bránila, když se jí to nelíbí a sama na to ještě nemá. Ale pro mě jsou důležitější pocity dítěte než to, jestli na mě bude tchýně naštvaná. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
31.10.24 20:19

A proč to tchýni za dceru neřekneš ty jako matka? Se jí bojíš nebo co? Co pak má dělat ta holka, když ty se za ni nepostavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.24 23:30

@Zeoli pokud to bude chtít opakovat, pak budu muset. Ono bylo právě dřív období, kdy se tcháni přivalili jako velká voda a začali tu starší muchlovat, když jsem tchyni upozornila, že se jí to nelíbí (to šlo fakt vidět, starší si kreslila, pozdravila a dál pokračovala v kreslení, tchyně se přiřítila a začala ji objímat nehledě na činnost), tak nezájem, odpovědí mi bylo „Ale já ji dlouho neviděla, já ji chci pomazlit“ a dcera zamrzla, neschopná slova (ono to je i z části manželovou výchovou - částečně direktivní, jak to ti chlapi asi mají zakódované, tak „musí“ poslouchat, už jsem mu ale i říkala, no stále se učí), dceru jsem už i poučila, že si musí sama říct, ale holt asi je taková trochu poddajná nátura, i ucitrlka ve škle říkala, že je spíš meně průbojná a tichá, ale jinak šikovná. Prostě co s člověkem, který ti řekne, že chce děcko tulit nebo mu dát pusu, když ono samo nechce a tu ousu si vynutí a tobě při „obhajobě dítěte“ řekne, Ale já chci…

• Citovat
  • Upravit
21309
1.11.24 08:46

Dej ji facku a řekni, že chceš. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1811
1.11.24 09:23

Tohle neni o tchyni, nemaluj si, ze ji predelas. Ani o dceri, ta ti uz rekla, co potrebuje. Ted je to uz jen na tobe, abys dceri ty hranice pomohla vymezit. Tchyne to nepochopi, ale zvykne si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21265
1.11.24 10:05

Já na pusu líbám jenom manžela. U příbuzných mi to přijde… :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie