Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, řeším už dlouhou dobu (cca 2 roky), že dceři hodně vypadávají vlasy. Má je hodně jemné, ráno, když se vzbudí, a češu, v hřebenu je šíleně vlasů. Když jí je fénuji, tak koupelna je pokryta vlásky, musím je setřít. Několikrát jsem to říkala mudře, ale vždy mi odvětila, že je to normální, že všem padají vlasy. Doporučila multisanostol, několikrát jsem jí ho dávala. Pak jsem jí jeden čas „dopovala“ Biosilem plus, možná, že se to trochu zlepšilo ![]()
Máte to někdo podobně? Vlásky má dlouhé tak nad lopatky, nemávám jí průběžně zastříhávat vlásky, ale ona nechce ostříhat třeba na mikádo ![]()
Hlavně jak je má jemné, hodně se jí kroutí, takže se obávám, že když bych jí nechala ostříhat třeba na to mikádo, neměla by hezký tvar vlásků, protože vlasy jí nedrží stejný směr. Používám kondicionéry, přípravky bez oplachování na dobré rozčesávání.
Je jí 4,5 roku.
Ahoj, mě jednu dobu děsně také padaly vlasy. Byla jsem s tím na kožní a dala mi nějaké kortikoidy, které jsem ani nezkoušela. No a pak mi bylo zjištěno málo železa v krvi a to prý způsobuje vypadávání. Co takhle k praktickému na krev? Třeba to tím nebude, ale u mě bylo.. ![]()
Me by to zneklidnovalo en kdyby ji porost ridnul. Pokud ma jemne huste vlasy, tak ji logicky v absolutnich cislech vypadne vic vlasu, ale procentuelne k mnotstvi vlasu to muze byt stejne jako u prumerne hustoty a sily vlasu.
Pokud by ovsem vlasy ridnuly, ci se dokonce objevily lysinky, tak bych se na detskou vyprdla a mazala na kozni.
Zakladatelko, padání vlasů je normální. Záleží na tom, jak moc jí vlasy padají. Mé dceři také padaly docela dost. Měla je dlouhé cca do půlky zad, když se rozhodla, že si zahraje na kadeřnici a polovinu hlavy si v pěti letech ostříhala
(tenkrát jsem se nesmála, obrečela jsem to). Takže po zarovnání tenkrát měla krátké mikádo, jen pod uši. Faktem je, že od té doby jí vlasy hodně zhoustly, měla je po zadek, ale nedávno jsem jí je nechala trochu zkrátit, aby měla zdravější konečky. Padají tak nějak normálně. Takže já osobně bych holčičku nechala ostříhat, alespoň po ramena, ono to těm dětem roste rychle a po ostříhání i rychleji (tedy u mně i u dcery to tak je
).
Vlasy umýváme 1 x týdně, když se hodně potí, tak podle potřeby, ale obvykle 1 x týdně, při častějším mytí se jí více mastí. Používáme jen šampon, čas od času jí do konečků vetřu olejíček.
Ale co mě překvapuje, tak to, že na tak malou holčičku používáš fén
. Není to trochu zbytečné? U nás se při mytí vlasů jde do vany o něco dříve, tak, aby měla vlasy suché dříve, než jde spát, ale fén jsem na ni nikdy nepoužila. Ani já ho moc nepoužívám. Má sestra používá často, a má vlasy vysušené a celkově vypadají nezdravě ![]()
V první řadě bych nechala dítěti udělat krevní obraz.
Pokud bude vše v pořádku, vlasy bych ostříhala (lepší kroutící se krátké vlásky než řídkých, neustále padajících pět chlupů, za každou cenu dlouhých k lopatkám) - což je mi ale jasné, že nechceš slyšet.
EDIT: a souhlas s příspěvkem výše, také bych u takto nekvalitních chloupků zrušila fénování, tím se ještě ničí.
Příspěvek upraven 16.09.15 v 09:07
Ahojky, řešila jsem to samé u dcery( ted 5,5 ).To vypadávání začalo tak kolem 4 let. Je nejedlik, myslela jsem jestli to nebude nedostatkem vitaminů, taky jsem kupovala multisanostol, a žádnou změnu jsem tedy nevšimla. Moje dr. mi řekla to samé co tvoje. Vlásky jsme zkrátili na mikádo, koupila jsem ji rybí tuk, zda se, že je to lepší… stále padají, ale min.
@Samantha9 píše:
Ahoj, mě jednu dobu děsně také padaly vlasy. Byla jsem s tím na kožní a dala mi nějaké kortikoidy, které jsem ani nezkoušela. No a pak mi bylo zjištěno málo železa v krvi a to prý způsobuje vypadávání. Co takhle k praktickému na krev? Třeba to tím nebude, ale u mě bylo..
Souhlasím. Pro klid bych si s dětskou domluvila krevní rozbory.
Dcerce také hodně padají vlasy, ale je starší, 10 let. Má je dlouhé. Také je má krepaté, jemné, kroutí se. Začala jsem používat šampony od Alverdy z DM + rybí olej tobolky, mám pocit, že se to malinko zlepšilo. Kvalita vlasů ale ne, tu má zřejmě zděděnou po manželovi. Pravidelně přistřihujeme konečky, efekt moc nevidím.
Fénuji, protože když jí koupu v sedm, a jde do postele, tak by mi nastydla, a hlavně nechce mít mokré vlasy.. Samo používám chladnější vzduch, né ten šíleně teplý. Myji 1×, max 2× týdně.
Lysiny v žádném případě nemá, to bych tam klusala už dávno ![]()
Já se nebráním stříhání vlasů, ale dceři to nemohu rozmluvit ![]()
přikládám foto, že má normální porost hlavy, ale čekala jsem, že budou houstnout, a stále nic..
jinak jí normálně, samo něco ne, ale jí bez problému zeleninu (upřednostňuje syrovou), ovoce… Co není jsou sladké obědy, ostatní sladké bez problému
![]()
@lucije28, tak ono je to celkem jedno, PROČ ty vlasy fénuješ - pointa je, že těmhle jemným chloupkům fén prostě škodí, je na ně moc agresivní, ať teplý nebo studený. Já třeba dceři, pokud to jen trochu jde, myju vlasy tak, jako sobě - v předklonu přes vanu, klidně hned po příchodu ze školy… pak jí to doschne, než jde spát.
@lucije28
Hele, pro klid v duši bych zašla k dětské na odběry. Může to být opravdu málo železa nebo něčeho jiného, případně třeba hormony. Ale vlásky prostě padají, u těch jemných je to „znatelnějsí“. U dětí obvykle opravdu pomáhá ostříhání. Malé bych to zkusila nějak vysvětlit. Mně třeba mamka nechtěla stříhat, měla jsem sice dlouhé vlasy, ale děsné. Strašně řídké, trápila jsem se tím v podstatě celé dospívání. Nakrkla jsem se na sebe po porodu a vlasy jsem ostříhala hodně na krátko. Dneska mám vlasy husté, zdravé, dlouhé cca do poloviny zad. Kdyby mě mamka bývala nechala ostříhat jako dítě, věřím, že bych se v pubertě nemusela trápit.
A ten fén… Ono je jedno, jestli studený nebo teplý vzduch. Ty vlasy to prostě ničí a u dítěte je to škoda. Takže buď jak tady někdo radil, hodit hlavu přes vanu a umýt jen pod sprchou třeba hned po příchodu ze školky (u mé dcery se toto nedalo moc aplikovat, neměla to ráda a nemá dodnes
). Takže když je „mycí den“, tak jde do vany třeba už v šest, umyje hlavu, na chvíli jí vlasy zabalím do bavlněné pleny, rozčešu a potom nechám volně uschnout - v průběhu usychání několikrát pročešu. Dcera chodí v osm do postele a to už má vlasy vždycky suché. A dcera má oproti tvé ty vlasy opravdu husté, má jich hodně a dlouhé. Takže praktikuj něco takového a neničte zbytečně vlasy fénem ![]()
A mimochodem, není to tak dlouho, kdy jsem četla nějakou studii o tom, že z mokrých vlasů člověk nenastydne ![]()
Díky za postřehy, na odběry dojdu. Zkusím jí vysvětlit, že by bylo vhodné ostříhat, snad se spolu nějak domluvíme ![]()
Fénovat taky zkusím přestat používat, uvidím, zda to bude lepší.
Díky moc ![]()
Zdravím je mi 14 a mám problém který nevím jak řešit… jednoho dne na chatě myslím že rok 2018 jsme už měli jít spát a já začla přemýšlet nad smrtí byli to opravdu špatné myšlenky vím že v tu dobu mě začalo bolet břicho a hrozně tlouct srdce… pak už to bylo dobré ale něco podobného se mi pak stalo když jsem spala u kamarádky z ničehonic mi začalo hrozně hodně tlouct srdce a bylo mi na zvracení… druhy den když jsem jela domu jsem si ještě několikrát vzpomněla na to co je po smrti.. vím že jsem i brečela a tak bylo mi špatně a tlouklo mi hrozně srdce… myslím že měsíc po tehlech myšlenkách se mi dokonce začalo hrozně špatně dýchat… vím že jak začla škola to začínalo být lepší přestala jsem nad tím přemýšlet dokonce jsme byli na alergologii zda nemám astma (měla jsem je jako malá ale pak už jsem nepotřebovala ani inhalator) takže mi ho na alergologii předepsali obyčejný ventolin kdyby něco… tak se to trosku uklidnilo… pak v době školy myslím že říjen nebo listopad teď nevím se mi zničenonic začala motat hlava ale z toho jsem si noc nedělala prostě jsem si myslela že špatnej tlak jenom… pak to bylo dobré často se mi motala hlava ale s tím se žít dalo ale dýchání bylo tak nějak v pohodě vlastně jsem na to vůbec nemyslela takže jsem cca rok a něco žila docela šťastně (až na motání hlavy).. a tedkon cca mesic a něco zpátky jsem spala u segry 2 dny a ten poslední den co jsme tam měli spát se mi začalo zase špatně dýchat ale myslela jsem že to nic že to bude dobrý že je to jen chvilkové… ale nebylo večer jsme ještě koukali na horor protože byl hallowen ale ten horor nějak podle strašidelnej nebyl nebo teda nepřišlo mi že bych se extra měla bát… ale tak po 20 minutách hororu se mi začalo špatně dýchat tak jsem si šla lehnout do pokoje ještě jsem to ani nikomu neřekla že se mi blbě dýchá ale pak to začlo být horší tak jsem se sebrala a šla to říct ségře a zároveň k oknu ale nějak to nepomohlo hrozně jsem i brečela protože jsem nevěděla co to je a už kdysi jsem se bála co se semnou děje… vím že jsem se pak uklidnila i když dýchání se zlepšilo jen o něco tak jsem usla ráno jsem se probudila ale i tak se mi špatně dýchalo… vím ze když jsem přijela pak večer domu tak jsem hrozně brečela,, brněli mě ruce a nohy a špatně se mi dýchalo tak mamka druhy den volala na alergologii zda se mi nezhorsili astma tam jsme zjistili že ne ze je mám stejný na alergologii řekli že mám možná něco se srdcem poslala mě tedy k mojí obvodní a ta řekla že první musím na covid test ale test vyšel negativní takže když byl negativní tak mě poslala na kardiologii ale tam jsem před par dny byla a bylo to v pohodě mám jen slabou skoliozu ale s tím to nemá nic společného tak mi druhý den v 7 ráno dali na 24h holter protože se jim nezdá to rychlé bušení srdce jenže na výsledky jsme měli čekat ještě asi 5 dnů potom když byli výsledky tak sice výkyvy byli ale jinak v pořádku rovnou mi ten den odebirali krev a krevní obraz atd všechno v pořádku dokonce ani stitnou žlázu nemam.. dala mi egilok abych ho brala půlku ráno a půlku odpoledne ale když jsem si ho pak ráno vzala a bylo mi po něm hrozně nevolno a hrozně jsem se klepala… ale teda absolutně me nenapadá co to tedy muže být byla jsem na rentgenu plic na Kardiologii a všechno v pořádku taky mi poslední 2 měsíce hrozně padají vlasy… když si to shrneme tak me trápí : pocit dušnosti tak nějak skoro cely den, motání hlavy které přetrvává tak nějak cely den jinak to motání hlavy mám cca rok a bolesti hlavy, sevřený žaludek, občasné brnění rukou/nohou/obličeje a uzkosti a rychlý tep tehdy mi naměrili 160 za minutu..prosím nějaké rady nebo kdo s tím má zkušenost? Jo a rodiče o tom vědí že sem píšu pro radu ![]()
Větší vypadávání vlasů na podzim a na jaře je normalni. To motani hlavy muže byt i tlak (chteli by se měřit ve chvíli kdy se ti motá), nebo třeba nižší hladina cukru v tu chvíli. Dušnost a klepani muže byt nějaký stres. Ono se ro nezdá, ale já jsem tak týden zpět už měla taky panickou ataku. Poslední rok je fakt divny, všude jen negativní zprávy, není se čím rozptýlit, vypnout někde na dovolené, na táboře. Stále se jen řeší covid a lidi z toho mají větší či menší depky. Všude se řeší práce jak o ni lidi přichází, distančního výuka bez kontaktu s vrstevníky… je to nápor na psychiku i když si to plno lidi nepřipouští.