Vyplatí někdo odstupné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
vyplatí někdo odstupné?
Prosím,nevíte někdo,jak je to s odstupným? Partner právě dostal vyhazov.Dostal výpověď pro nadbytečnost. Čili má nárok na odstupné. Jenže jeho zaměstnavatel ruší firmu. Tvrdí,že peníze na odstupné nemá,že je zadlužený. Příteli navíc poběží výpovědní lhůta,ale tu mu prý také nemá z čeho proplatit. Vyplácí někdo odstupné za zaměstnavatele,který prokazatelně nemá žádné fin.prostředky? Nebo prostě přijdeme o 3-5platů a o práci…???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud je zaměstnavatel v insolvenci, tak mzdové nároky jeho zaměstnanců částečně uhradí úřad práce.
Pokud ovšem v insolvenci není, tak jedině si dlužné mzdy/odstupné vysoudit.
EDIT:
Tady je článek na téma insolvence zaměstnavatele:
http://www.podnikatel.cz/…i-mzdu-stat/
Tady jsou další informace včetně potřebných formulářů:
http://portal.mpsv.cz/…e/insolvence
A pokud zaměstnavatel v insolvencinení, tak by se určitě dalo domluvit s dalším zaměstnancem a do insolvence zaměstnavatele poslat. Ono možná by jenom stačilo mu insolvencí pohrozit, a pak by třeba peníze dlužnou mzdu našel přednostně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den, velice dekuji za odpoved. Situace se zmenila a zamestnavatel je nyni v insolvenci. Psala jsem mu, ze potrebuji oficialni ukonceni prac. pomeru, abych mohla narokovat odstupne. Nicmene, nechce mi dat vypoved, protoze jsem na materske. Domluvil se tedy se svymi pravniky, ze ukonci prac. pomer „consensual agreement“, tedy dohodou. Vim, ze v pripade dohody nemam narok na odstupne, nicmene zamestnavatel primo do teto dohody uvedl, ze mam narok na odstupne (3.1. Contracting parties agreed, that the Employment Contract mentioned in part 2.1. above will be according to § 49, Act no. 262/2006 Coll., Labor code terminated on the date of)… 2.1. The employee has the right for redundancy payment.
Rada bych se proto zeptala, zda si budu moct nárokovat u pracovního úřadu (v případě, že zaměstnavatel/insolvenční správce nebude mít dostatek finan. prostředků) náhradu 80% odstupného i přesto, že bychom pracovní úvazek ukončili dohodou?
Děkuji,
- Citovat
- Upravit
Dobry den, velice dekuji za odpoved. Situace se zmenila a zamestnavatel je nyni v insolvenci. Psala jsem mu, ze potrebuji oficialni ukonceni prac. pomeru, abych mohla narokovat odstupne. Nicmene, nechce mi dat vypoved, protoze jsem na materske. Domluvil se tedy se svymi pravniky, ze ukonci prac. pomer „consensual agreement“, tedy dohodou. Vim, ze v pripade dohody nemam narok na odstupne, nicmene zamestnavatel primo do teto dohody uvedl, ze mam narok na odstupne (3.1. Contracting parties agreed, that the Employment Contract mentioned in part 2.1. above will be according to § 49, Act no. 262/2006 Coll., Labor code terminated on the date of)… 2.1. The employee has the right for redundancy payment.
Rada bych se proto zeptala, zda si budu moct nárokovat u pracovního úřadu (v případě, že zaměstnavatel/insolvenční správce nebude mít dostatek finan. prostředků) náhradu 80% odstupného i přesto, že bychom pracovní úvazek ukončili dohodou?
Děkuji,
- Citovat
- Upravit