Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím všechny. Snažím se pro kamarádku něco zjistit. Nevíte někdo, jak se dá spočítat když jako těhotná zůstane doma dřív než těch 6 týdnů před porodem jako na rizikovém těhotenství? Bylo jí to doporučeno, ale neví, jestli nepřijde o hodně peněz a pak jak se počítá výše mateřské do těch 6 měsíců věku dítěte?
Děkuju moc.
Lenko,
možná moc neporadím, asi je to případ od případu, ale já si při riziku rozhodně moc nepohoršila. Měla jsem plat 15000,– (takže 11580,– čistého) a při riziku jsem dostávala nemocenskou přes 10000,– podle dní v měsíci. Takže jsem si pohoršila jen o tisícovku. Byla jsem na riziku od čtvrtého měsíce.
Kdybych brala víc peněz, tak si určitě o víc pohorším. Teď už se to ale vypočítává trochu jinak.
Tu mateřskou prvních šest měsíců jsem pak brala skoro úplně stejnou, taky přes deset tisíc, ono se to snad vypočítává podobně jako ta nemocenská.
Záleží na tom, jestli splnila tu podmínku platby pojištění nějakých 280 dní? Hele, tu částku už nevím přesně, ale muselo to být rozhodně víc, než trvá těhu.
Jo, našla jsem něco, je to 270 dní
http://www.vyplata.cz/…aterstvi.php
M.
Lenko, mně to moje účetní vysvětlila takto:
neschopenka i mateřská se počítá z denního vyměřovacího základu. Ten se nezmění, pokud kamarádka půjde na neschopenku. Takže nástup na neschopenku neovlivní výši mateřské. (Ale nech si to ještě někde potvrdit).
Hloupé je, že peníze z neschopenky jsou první měsíc drasticky nízké
Takže až do mateřské bude mít nižší příjem, než v práci.
Meduza: Teď se to počítá jinak a být nemocná je fakt tragédie, tedy ten první měsíc ![]()
Na stránkách MPSV jsou kalkulačky, kde se to dá vypočítat:
Jinak souhlas s Chuanitkou, nemocenská nemá vliv na výši mateřské.