Výpověď dohodou - jaké náležitosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Jenka
1.8.10 06:50

Výpověď dohodou

Ahoj,prosím Vás co vše musí obsahovat výověď dohodou?Manžel se nedohodl se zaměstnavatelem,zítra si má vyzvednout výpověď a chtěla bych jí napřed vidět,aby bylo vše jak má být.Například za tento rok ještě nevyčerpal všechnu dovolenou,jak se to přesně řeší??Dohodli se že dostane odstupné,za jaké období to ze zákona je,nebo dostat nemusí?Díky za info,kdo víte.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
154
1.8.10 07:57

Ahoj,tak co já vím,pokud ho vyhodí zaměstnavatel a neprohřešil se nikde v pracovní smnlouvě,tak by měl mít podle zákona právo na odstupné (co vím tak za 3měsíce,ale nejsem si jistá).Mě vyhodily při nástupu na MD,ale domluvily se,že odtupné ne(to by je pomalu zrujnovalo a svině nejsem),ale nevyčerpanou dovolenou mi vyplatily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jenka
1.8.10 08:01

Dohodli se že odejde sám,je to otec se synem,jaký paradox :roll:
Odstupné dostane,potřebuju vědět za jakou dobu to je a jak to bude s dovolenou co zbyla.
Práce není,tak ať máme nějakou jistinu.Děkuju.

• Citovat
  • Upravit
9094
1.8.10 08:05

Ahoj,
pokud nemá vyčerpanou dovolenou zaměstnavatel mu ji zároveň s posledním platem proplatí. Odstupné ze zákona je ale pouze v případěch pokud např. ruší tu pracovní pozici na které je atd. tomto případě je odstupné ve výši 3 měsíčních platů. Jinak rozhodně to nefunguje tak že když končí na dohodu dostane odstupné. Pokud se pouze nedohodli tak na odstupné mít nárok nebude. Pouze na proplacenou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.8.10 08:06

Pokud odstupné dostane tak je to jen na dobré vůli zaměstnavatele že mu ho dá a žádná zákoná výše není, protože by mu ho vůbec dát nemusel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.8.10 08:09
Janč píše:
Ahoj,tak co já vím,pokud ho vyhodí zaměstnavatel a neprohřešil se nikde v pracovní smnlouvě,tak by měl mít podle zákona právo na odstupné (co vím tak za 3měsíce,ale nejsem si jistá).Mě vyhodily při nástupu na MD,ale domluvily se,že odtupné ne(to by je pomalu zrujnovalo a svině nejsem),ale nevyčerpanou dovolenou mi vyplatily.

Ale on ho nevyhazuje. Pracovní poměr končí dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jenka
1.8.10 08:14

Hm,takže záleží čistě na tom co mu tatík dá,nebo nedá.
Kromě té dovolené tedy,to musí.
 Díky.

• Citovat
  • Upravit
101460
1.8.10 08:45

Tak předně, výpověď dohodou je z hlediska zákona blbost, buď je to výpověď, pak musí být podle některého z důvodů uvedených v paragrafu 52 zákoníku práce. Výpovědní doba je pak 2 měsíce a odstupné náleží ve výšce 3 platů v případech a), b), c) v případě d) je to 12 platů a v případech e) - g) nárok na odstupné není.

Pokud se dohodli, pak je to ukončení pracovního poměru dohodou a není pravda, že by nebyl nárok na odstupné - je, pokud bude v dohodě výslovně uvedeno, že se pracovní poměr ukončuje z důvodů uvedených v jednom z těch odstavců uvedených výše. Takže pokud tam třeba bude napsáno, že se pracovní poměr ukončuje podle paragrafu 52 c) (což je nadbytečnost zaměstnance) tak na odstupné nárok je. Chce to jen pohlídat, aby tam ten paragraf byl uveden.

A poslední varianta varianta je, že se dohodnou, dohodnou se i na „odstupném“ a důvod není uveden, tak pak to ale není z pohledu zákona odstupné, ale prémie a musí se z toho odvést jak sociální, tak zdravotní pojištění, ale zase se to na rozdíl od odstupného počítá do průměrného platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
1.8.10 08:47
Janč píše:

Většinou ano, ale pozor, pokud by to bylo ze zdravotních důvodů na straně zaměstnance, které dlouhodobě brání výkonu dané práce a nebyly způsobeny pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, tak nárok na odstupné taky není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
1.8.10 08:48

dovolenou musí ze zákona proplatit, co se ostatního týče záleží na dohodě - co si do smlouvy napíšou a oba podepíšou to platí. Takže dohoda o ukončení prac. poměru dohodou může být o dvou větách: iniciály, že se dohodli na ukončení té a té smlouvy ke dni, že oba prohlašují že ji podepsali ze své svobodné vůle a rozhodnutí + počet vyhotovení smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.8.10 14:10
j.a.n.i1 píše:
Tak předně, výpověď dohodou je z hlediska zákona blbost, buď je to výpověď, pak musí být podle některého z důvodů uvedených v paragrafu 52 zákoníku práce. Výpovědní doba je pak 2 měsíce a odstupné náleží ve výšce 3 platů v případech a), b), c) v případě d) je to 12 platů a v případech e) - g) nárok na odstupné není.

Pokud se dohodli, pak je to ukončení pracovního poměru dohodou a není pravda, že by nebyl nárok na odstupné - je, pokud bude v dohodě výslovně uvedeno, že se pracovní poměr ukončuje z důvodů uvedených v jednom z těch odstavců uvedených výše. Takže pokud tam třeba bude napsáno, že se pracovní poměr ukončuje podle paragrafu 52 c) (což je nadbytečnost zaměstnance) tak na odstupné nárok je. Chce to jen pohlídat, aby tam ten paragraf byl uveden.

A poslední varianta varianta je, že se dohodnou, dohodnou se i na „odstupném“ a důvod není uveden, tak pak to ale není z pohledu zákona odstupné, ale prémie a musí se z toho odvést jak sociální, tak zdravotní pojištění, ale zase se to na rozdíl od odstupného počítá do průměrného platu.

A máš pocit že důvody ve kterých máš nárok na odstupné ti některý zaměstnavatel uvede ve své dobré vůli ti dát tři platy do dohody?
Důvod výpovědi ve tam ani být nemusí. Ty ale můžeš trvat na tom aby tam byl uvedený. Těžko ale můžeš počítat s tím že ti tam dobrovolně uvedou důvod kdy by ti muselo být vyplaceno odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
1.8.10 14:27

Promiň, ale pokud se ukončuje pracovní poměr dohodou, tak předpokládám, že se ty 2 strany dohodli a pokud je zaměstnanec opravdu nadbytečný, tak očekávám, že je tam uvede, jinak tu dohodu prostě nepodepíšu a může mi dát výpověď a ve výsledku ho to bude stát těch platů 5.

A mám i praktickou zkušenost, ano měla jsem dohodu s uvedeným důvodem 52 b) ručení pobočky a zaměstnavatel nám nabídl 4 platy, pokud podepíšeme dohodu. On ušetřil 1 plat za měsíc kdy by běžela výpovědní lhůta a já měla volné a placené vánoce, neb jinak to byl nepřetržitý provoz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.8.10 14:56

Předpokládat by se to dle názvu dalo, ale ve spoustě případů tomu tak není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
1.8.10 16:13

Ale v tom případě to prostě nepodepíšu a tečka. Název dohoda, je pro mě to, že s tím souhlasí obě strany, pokud to podepíší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.8.10 17:58

Je spousta způsobů jak donutit podepsat. :wink: Mám s tím celkem dost zkušeností. Ale to je na jiné téma. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat