Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Musela jsem odjet na Vysočinu protože mi umřela máma. Jsem v podnájmu a je tam se mnou moje ex. Domluvily jsme se, že tam bude do konce smlouvy a nájem platíme. Já jsem přišla o práci kvůli tomu. Teďka nám chce dát výpověď s 2 měsíční lhůtou, ale že do týdne ma ex odejít, že tam nesmí ani jedna být. Chce po nás vyměňovat fabku prý 4000kc, opravy 5000, dva nájmy a deratizator protože se objevily blechy 4000. Ale ona má psa, který to mohl donést. Platily jsme kauci 4000 a to najednou řekla, že byla rezervace. Mám sms, že se jedná o kauci. Chápu, že ty dva měsíce se musí zaplatit, ale já řeším po smrti mámy další byt. Vůbec nevím, jestli si to až takhle může dovolit. Prosím o radu
Charity mají bezplatné právní poradny, řeš to s nimi
@Anonymní píše:
Musela jsem odjet na Vysočinu protože mi umřela máma. Jsem v podnájmu a je tam se mnou moje ex. Domluvily jsme se, že tam bude do konce smlouvy a nájem platíme. Já jsem přišla o práci kvůli tomu. Teďka nám chce dát výpověď s 2 měsíční lhůtou, ale že do týdne ma ex odejít, že tam nesmí ani jedna být. Chce po nás vyměňovat fabku prý 4000kc, opravy 5000, dva nájmy a deratizator protože se objevily blechy 4000. Ale ona má psa, který to mohl donést. Platily jsme kauci 4000 a to najednou řekla, že byla rezervace. Mám sms, že se jedná o kauci. Chápu, že ty dva měsíce se musí zaplatit, ale já řeším po smrti mámy další byt. Vůbec nevím, jestli si to až takhle může dovolit. Prosím o radu
No počkej, jak že tam nesmí nikdo být? A za ty dva měsíce chce nájem? Tu fabku chce měnit proč? Vy jste v bytě něco zničili? Tak to se ale má řešit, když se předává byt. Takže máš dva měsíce na to, aby se dal byt do stavu, v jakém jste ho přebraly vy. Ne že vás vyhodí, a bude jen kasírovat.
Výpověď vám dát může ze zákonem daných důvodů, po celou dobu výpovědní smlouvy vás nesmí omezit na právech užívat byt a pokud chce, abyste byt opustili dříve, nesmí vám účtovat ani nájem, ani energie. Prostě sepíšete ukončení smlouvy. Výměnu zámku vám účtovat nesmí, pokud jste tedy neztratili klíče. Ovšem škody na bytě a deratizaci, tak to zaplatit musíte.
Kvůli tomu se sepisují protokoly o škodách. Při nastěhovaní i ukončení nájmu. Pokud se do něho při nastěhování něco nezaneslo, tak to může požadovat po Vás, jelikož není důkaz, že tam ta škoda byla již před vámi.
Vykopnout Vás během 2 měsíční lhůty určitě nemůže, musely byste odejít dohodou nebo hrubě porušit smluvní podmínky mám pocit.
Co se týče blech, tak jestli nemáte zvíře tak si nedokážu představit, že byste je tam zanesly vy..
Btw i kdyby to byla kauce, tak pokud neexistuje protokol, tak Vám jí stejně nevrátí s tím, že je potřeba něco po Vás opravit. Když už teď takto vymýšlí, tak bych s vrácením ani nepočítala..
S ta tvoje ex je ve smlouve? S kym jste se domluvily? Je to trochu zmatene…nicmene pokud dela problem i s kauci/rezervaci, tak to bude asi tvrdsi orisek a sla bych do te pravni poradny.
Je dost možné, že smlouva je načerno. Teď to vyšetřuji, jestli vůbec platí daň z příjmů. Není ve smlouvě, ale nájem platí a majitelka ví, že jsme dvě. Platíme nájem za dvě osoby. Kočky máme, ale nepouštíme je a blechy neměly. Přeci nemá důkaz, že jsme to byly my a ne ona. Vyhrožuje, že nás žaluje za týrání. Vím o tom, že to ona týrá svého psa. Protokol nám právě nedala což nám přišlo divné.
Co se týká klíčů používal se vždy jeden a tem jsme nosily při sobě. Ten máme. Ale ten druhý byl vždy na skříni a víme, že nám tam chodili a najednou zmizel V životě by jsem neztratila nejde venku klíč. Bohužel důkaz není
Jak to funguje když člověk přijde o práci a nemá to jak zaplatit a z toho důvodu se ukončí smlouva? Ještě má nám za zlé plíseň, ale to jsme si všimly špatného těsnění oken(plastová) prý tam ale plíseň nikdy nebyla. Děkuju na tu poradnu mrknu
@Anonymní píše:
Je dost možné, že smlouva je načerno. Teď to vyšetřuji, jestli vůbec platí daň z příjmů. Není ve smlouvě, ale nájem platí a majitelka ví, že jsme dvě. Platíme nájem za dvě osoby. Kočky máme, ale nepouštíme je a blechy neměly. Přeci nemá důkaz, že jsme to byly my a ne ona. Vyhrožuje, že nás žaluje za týrání. Vím o tom, že to ona týrá svého psa. Protokol nám právě nedala což nám přišlo divné.
Co se týká klíčů používal se vždy jeden a tem jsme nosily při sobě. Ten máme. Ale ten druhý byl vždy na skříni a víme, že nám tam chodili a najednou zmizel V životě by jsem neztratila nejde venku klíč. Bohužel důkaz není
Jak to funguje když člověk přijde o práci a nemá to jak zaplatit a z toho důvodu se ukončí smlouva? Ještě má nám za zlé plíseň, ale to jsme si všimly špatného těsnění oken(plastová) prý tam ale plíseň nikdy nebyla. Děkuju na tu poradnu mrknu
Co?
![]()
Kdo není ve smlouvě? Jaká majitelka? Promiň, ale tohle je hrozně zmatený….
@Anonymní píše:
Krom toho, že je to napsáno zmateně. Tak je tam i tolik věcí co po Vás chce a těch peněz, pokut apod… Že tohle fakt řešit s odborníkem. Ale zajímalo by mě co Vám poradí a jak to vyřešíte. Takže když pak napíšeš, budu ráda ![]()
@Anonymní píše:
Teďka nám chce dát výpověď s 2 měsíční lhůtou, … Platily jsme kauci 4000 a to najednou řekla, že byla rezervace. Mám sms, že se jedná o kauci. …
Píšeš že jsi podnájemce. Tvoje právo užívat byt se odvíjí od práva nájemce.
Předpokládám, že nájemce získal od pronajímatele souhlas s podnájemcem. Jakmile nájemce dostane výpověď a uplyne výpovědní doba, končíš automticky i Ty jako podnájemce.
Tvrzení o jakésí rezervaci je nesmyslem. Z posledního nájmu je vhodné aby nájemce zaplatil jen tolik, aby si pronajímatel zbytek strhl ze složené jistoty (kterou Ty nazýváš „kauce“).
Ještě k výměně fabky: Tak ji vymente vy, dejte ji k tomu 2 klice a hotovo. Taky si ji měníme sami, když náhodou klíč ztratime.
Radila jsem se tedy s více lidmi. Smlouvu chce ukončit hned, ale tedy to placení… Má momentálně 4000 kauci a do 28.1 je zaplacen nájem. Mám přijet podepsat výpověď. Bohužel jsem hrozně daleko. Nedá se to poslat emailem nebo poštou? Chce ty 2 měsíce. Říká, že mi bude posílat faktury co platila atd Samozřejmě pokoj mám ofocený. Nějaké věci tam jsou potřeba vyměnit, ale na to se vejde ta kauce.
Právě že zjišťujeme, jestli jí Majitel dovolil do jejího bytu dávat podnájemce. Ten byt je ve sdružení vlastníků.
@Anonymní píše:
Radila jsem se tedy s více lidmi. Smlouvu chce ukončit hned, ale tedy to placení… Má momentálně 4000 kauci a do 28.1 je zaplacen nájem. Mám přijet podepsat výpověď. Bohužel jsem hrozně daleko. Nedá se to poslat emailem nebo poštou? Chce ty 2 měsíce. Říká, že mi bude posílat faktury co platila atd Samozřejmě pokoj mám ofocený. Nějaké věci tam jsou potřeba vyměnit, ale na to se vejde ta kauce.
Právě že zjišťujeme, jestli jí Majitel dovolil do jejího bytu dávat podnájemce. Ten byt je ve sdružení vlastníků.
Takže kdyz jsi tam bydlela, tak te nezajimalo, jestli je to legalni. Ted nemas prachy, tak budes strasne resit legalnost
@Anonymní píše:
Radila jsem se tedy s více lidmi.
Ale evidentně Ti to nepomohlo. Máš v hlavě totální zmatek.
Napsala jsi že jsi podnájemce, ale hned v další větě že platíš nájem.
Píšeš jednou o výpovědi, podruhé zase o dohodě kterou bys měla podepsat.
Už mne přestalo bavit pokoušet se luštit Tvá zmatená sdělení.