Výpověď při RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Už po 9ti letech se chceš vrátit, to musí být zaměstnavatel nadšený
.
Ale k věci - výpověď Ti dát nemohou (to by mohli jen v případě, že by se zaměstnavatel rušil nebo někam přemisťoval).
Mohou se ale chtít s Tebou ale na skončení pracovního poměru dohodnout.
Jinak PPM neplatí zaměstnavatel, ale stát.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz, pokud by někdo měl zkušenost nebo věděl, jak to je, budu ráda za radu. Nastíním situaci. Jsem už 6tým rokem doma s druhým dítětem (RP mi končí v srpnu 2015), kdy se ale má narodit dítko třetí, čili někdy od července 2015 budu přecházet na PPM. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Zítra mám schůzku se zaměstnavatelem, který mě chce najednou vidět (účetní/personalista + vedoucí) a tak se trochu připravuju, že by to nemuselo být úplně příjemné setkání a snažím se zjistit, jestli mi třeba nemůžou dát výpověď nebo hrozí něco jiného. Na své místo bych se po třetí MD/RD ráda vrátila, chceme jen tři dětičky. Nevíte někdo, jestli mi můžou dát výpověď, když jsem teď na RD a budu plynule přecházet na PPM (zaměstnavateli jsem samozřejmě vše řekla už někdy v březnu), zaměstnavatel za mě vlastně platí tu PPM prvního půl roku než přejdu na RD, tak mě třeba napadlo, že se jim to nelíbí… Možná jsem jen paranoidní, je to strašně fajn zaměstnavatel v oblasti, ve které nic podobného snad nehrozí, ale říkám si, že je lepší být předem trochu informován a připraven. Díky všem za případné odpovědi.
Ahoj vyhodit tě rozhodně nemůže, pokud jsi nebyla na RD déle než 3 roky, on má povinnost ti to místo držet 3 roky, pak jen pokud nastoupíš na další MD (je to trochu na houby s 4letým příspěvkem, ale je to tak). Vyhodit by tě mohl jen v případě, že by on jako zaměstnavatel zanikal a možná pokud by se přemišťoval, ale to si nejsem jistá, spíš myslím, že to ne ![]()
Nebuď vystresovaná, možná jen chce vědět, na jak dlouho tu rodičovskou chceš
a nenech se dotlačit k dohodě, kdyby náhodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zpevanda díky za odpověď, já u posledního prcka neplánuju zase být doma déle než 3 roky, o 4leté variantě neuvažuji. Bohužel nemůžu uvažovat ani o 2leté, hlídání prostě není a moje práce zase není tak dobře placená, abychom měli na soukromou školku. Zaměstnavatel taky rozhodně nezaniká ani se nepřemistuje, takže to by důvod být neměl.
Takže i když jsem doma déle než 3 roky, tak myslíš, že má povinnost mi místo držet? Mě mateřské vždy nasedá plynule na RD, dokonce se trochu překrývá..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@zpevanda díky za odpověď, já u posledního prcka neplánuju zase být doma déle než 3 roky, o 4leté variantě neuvažuji. Bohužel nemůžu uvažovat ani o 2leté, hlídání prostě není a moje práce zase není tak dobře placená, abychom měli na soukromou školku. Zaměstnavatel taky rozhodně nezaniká ani se nepřemistuje, takže to by důvod být neměl.
Takže i když jsem doma déle než 3 roky, tak myslíš, že má povinnost mi místo držet? Mě mateřské vždy nasedá plynule na RD, dokonce se trochu překrývá..
Jasně, pokud je ta delší doba dána dalším dítětem, tak držet musí. Prostě je to 3 roky/dítě
Možná se bude snažit tě nějak překecat, ale fakt pokud nezaniká ani se nepřemišťuje, tak tě vyhodit nesmí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha taky díky za odpověď. Netvrdím ani si nemyslím, že bude zaměstnavatel nadšený, až se budu chtít po 9ti letech vrátit, holt chceme 3 děti, tak to prostě jinak udělat nejde, kratší dobu být doma nemůžu, delší nechci. Chápu, že zaměstnavatel má právo mi dát výpověď v době, kdy se budu vracet a nebudu již v ochranné lhůtě, to mu neupírám, řešit ale teď, co bude za 3 roky nechci, nemá to smysl. Řeším, co je teď.
- Citovat
- Upravit
@zpevanda píše:
Jasně, pokud je ta delší doba dána dalším dítětem, tak držet musí. Prostě je to 3 roky/dítěMožná se bude snažit tě nějak překecat, ale fakt pokud nezaniká ani se nepřemišťuje, tak tě vyhodit nesmí
super, díky, to jsem potřebovala vědět. Překecat se nedám, to bych přišla o PPM ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ještě jsou tu organizační důvody a nadbytečnost. Samo, nechci strašit, ale je dobré, abys věděla, že v těhle případech máš nárok na odstupné. Napiš, co z nich teda vylezlo, držím palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy těhotnou ani na mateřské nesmíš vyhodit z organizačních důvodů ani pro nadbytečnost
až se vrátí, tak ano, ale teď rozhodně ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy a proč by si ženská na MD brala řádnou dovolenou? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
@zpevanda jo, ještě to jde během řádné dovolené za MD.
jo, o čerpání dovolené vím, ta se ale u nás čerpá až po skončení PPM a před nástupem na RD, současně s tím už ale jakoby budu na RD ![]()
a co se týče té nadbytečnosti, tak to si myslím, že mě vyhodit nemůžou, protože za mě je tam jedna slečna/paní a ta tam zůstává, smlouva se jí prodlužuje, takže to místo pořád je. Leda by to místo nazvali jinak a to „moje“ zrušili
Každopádně dám vědět, snad jsem vážně jen paranoidní. Říkám si ale lepší být připraven. Paní, se kterou mám schůzku, má taky 3 děti a vracela se po 9ti letech, tak snad by na to neměla žaludek
- Citovat
- Upravit
Protože doba strávená za MD se počítá jako výkon práce a po tu dobu samozřejmě vzniká nárok na dovolenou za těch cca 5 měsíců. Obvykle se to dělá tak, že se tato dovolená vyčerpá po uplynutí MD a pak se plynule přechází na RD. V době čerpání standardní dovolené ti podle platné judikatury výpověď dát mohou, ale jen ze zákonem stanovených důvodů, tzn. třeba z těch organizačních. Nicméně pokud by pak na to tvoje místo přijali někoho jiného, tak se můžeš bránit žalobou na neplatnost takové výpovědi, protože důvodem zjevně nebyly organizační důvody, ale tvoje další těhotenství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eloushek píše:
Protože doba strávená za MD se počítá jako výkon práce a po tu dobu samozřejmě vzniká nárok na dovolenou za těch cca 5 měsíců. Obvykle se to dělá tak, že se tato dovolená vyčerpá po uplynutí MD a pak se plynule přechází na RD. V době čerpání standardní dovolené ti podle platné judikatury výpověď dát mohou, ale jen ze zákonem stanovených důvodů, tzn. třeba z těch organizačních. Nicméně pokud by pak na to tvoje místo přijali někoho jiného, tak se můžeš bránit žalobou na neplatnost takové výpovědi, protože důvodem zjevně nebyly organizační důvody, ale tvoje další těhotenství.
ano, přesně takhle jsem to měla u předchozích dvou dětí s tou dovolenou. Jen tys to napsala odborněji a výstižněji, díky
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, mám dotaz, pokud by někdo měl zkušenost nebo věděl, jak to je, budu ráda za radu. Nastíním situaci. Jsem už 6tým rokem doma s druhým dítětem (RP mi končí v srpnu 2015), kdy se ale má narodit dítko třetí, čili někdy od července 2015 budu přecházet na PPM. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Zítra mám schůzku se zaměstnavatelem, který mě chce najednou vidět (účetní/personalista + vedoucí) a tak se trochu připravuju, že by to nemuselo být úplně příjemné setkání a snažím se zjistit, jestli mi třeba nemůžou dát výpověď nebo hrozí něco jiného. Na své místo bych se po třetí MD/RD ráda vrátila, chceme jen tři dětičky. Nevíte někdo, jestli mi můžou dát výpověď, když jsem teď na RD a budu plynule přecházet na PPM (zaměstnavateli jsem samozřejmě vše řekla už někdy v březnu), zaměstnavatel za mě vlastně platí tu PPM prvního půl roku než přejdu na RD, tak mě třeba napadlo, že se jim to nelíbí… Možná jsem jen paranoidní, je to strašně fajn zaměstnavatel v oblasti, ve které nic podobného snad nehrozí, ale říkám si, že je lepší být předem trochu informován a připraven. Díky všem za případné odpovědi.