Výpověď - prosím o radu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.11.13 14:48

výpověď prosím o radu

Dobrý den, raději anonymně… mám dotaz ohledně jedné mé příbuzné. Dnes ji šéf oznámil, že jí k 1.1.2014 dá výpověď s tříměsíční výpovědní dobou a pak že jí 11 měsíců bude platit odstupné (které dělá ale mnohem méně, než má plat). Mám v tom zmatky. Co jí mám poradit?
Má jít už dnes na nemocenskou, nebo až pak. Má 1,5 roku do důchodu.
Jak se počítá odstupné a kolik se platí?

Děkuji za jakoukoliv radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
11.11.13 14:53

Ktery zamestanavatel dava 11 mesicu odstupne 8o
to ji gratuluju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7731
11.11.13 15:01

Odstupné se počítá z průměrného platu takže nemůže být nižší než klasická mzda. Jedenáct měsíců je fakt ranec. Jít teď na neschopenku je blbost protože nedostane vyplacené odstupné to dostane až po ukončení pracovní neschopnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
11.11.13 15:03

Hlavně, ať výpověď ještě nepodepisuje, až jí dostane, ať se nejprve poradí s právníkem. Kamarádka dostala letos výpověď, vydupala si deset odstupných platů, jenže měla napsaný ve výpovědi špatný paragraf, odstupné dostala, ale po odečtu daní a atd, o velkou část přišla.
No, jestli nemá práci extrémně stresující, na neschopenku bych nešla, bude mít víc peněz, když bude pracovat, jinak ve svém věku má myslím nárok na 9měsíců podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
11.11.13 15:07

To jí to do toho důchodu akorát vyjde, jen si bude muset vyřešit zdravotní.
Nikde jí nejspíš stejně už nevemou. Když to ví, může si zkusit hledat něco už teď od toho dubna, ale nevim, nevim spíš přivýdělek k tomu odstupnému. Něco stálého asi těžko.
Pokud by mi někdo nabídl takové odstupné, tak bych to vzala, samo hezky černé na bílém.
Proč chodit na nemocenskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7731
11.11.13 15:08

@lekmisa na 12 paragraf musí být §52 daně a odvody bude platit ať je to paragraf jaký chce protože to stát tak chce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
11.11.13 15:08

Pokud je pani z Prahy, muze si dojit na pracak - je tam zdarma k dispozici pravnik, ktery s ni tu vypoved muze probrat… muze si tam zkusit predem i zavolat, a nejak se s nim domluvit na schuze - osobne vyzkouseno nemam..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7731
11.11.13 15:09

@PeBa musí se leda přihlásit na pracák sice nedostane podporu ale nemusí řešit zdravotní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
11.11.13 15:14

@Jujunka

právník je na větších úřadech práce, nejen v Praze
vyzkoušeno mám, poskytují zdarma rady ohledně ukončování pracovního poměru

@lpetra

taky řešení zdravotního 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
11.11.13 15:30

Prosím upřesněte vás dotaz. Píšete, že bude mít 11 mesícu odstupné, ale nižší než plat. Odstupné by měl člověk dostat hned při odchodu ve výši tuším minimálně 2 platů. Nemyslela jste to tak, že bude to odstupné dostávat v nějakých splátkách? Nerozumím tomu. Proč by ho dostávala 11 mesícu a proč by mělo být jinak nižší než ten plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
11.11.13 16:01

Zalezi jak se domluvi.. Ja vim tedy o odstupnem ve vysi 2-3 platu a ty clovek muze dostat postupne, v pripade, ze jeho misto je proste proste zruseno a tak uz v zamestnani neni, ale penize mu zamestnavatel posle..
Ja si kazdopadne myslim, ze pokud zamestnavatel te pani nabidl odstupne a takovouto dohodu, tak je to od neho dobry krok a pristoupila bych na nej, pokud to neni vylozene nejaka nizka castka.. vsechno lepsi nez nic si myslim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
11.11.13 21:58

Já pooznamenám, že záleží na tom, jestli to má být výpověď nebo dohoda.

Výpověď by jí zaměstnavatel oznámil (doručil) a ona by podepsala, že jíbyla doručena (potvrdila doručení). Pokud by to nepodepsala, tak výpověď by stejně byla platná - byla by jí doručena například před svědkem, nebo poštou.

Ovšem - výpověď jí může dát jen ze zákonem vyjmenovaných důvodů.

U dohody o ukončení pracovního poměru by po ní chtěl podpis na důkaz souhlasu s dohodou, a tam by pochopitelně dohoda neplatila, dokud by souhlas nepodepsaly obě strany.

Pokud by mělo jít o dohodu, pak by bylo asi nejlépe ji nepodepisovat na místě, vzít si návrh dohody a jít se poradit s právníkem, třeba do odborového bezplatného pracovvněprávního poradenského centra pro zaměstnance: http://www.cmkos.cz/…-zamestnance

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat