Výpověd v těhotenství pro nadbytečnost

2972
6.12.11 17:50

výpověd v těhotenství pro nadbytečnost

ahoj chci se zeptat jak to je kdo má s tím zkušenosti a zda stačí když mi dr napíše potvrzení nebo jak to řešit dneska mě totiž volala nadřízená sice nic neřekla ale byla tajná takže o žáýdnou kravinu nejde jelikož u nás se vše řeší po telefonu jen urgentní situace osobně a od kolegyně vím že se bude propouštět že je nadstav a chci se zeptat na co mám a nemám nárok jako těhotná děkuji ;) pokud mi to zítra potvrdí a bude srdíčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zichisek
6.12.11 17:52

No jako těhotnou tě propustit nemůžou,ale nevím jestli je to i při propouštění pro nadbytečnost… :think:

• Citovat
  • Upravit
101777

Potvrzení od dr. určitě stačí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870

Nemůžou tě vyhodit ;) Jenom by se rušil zaměstnavatel nebo jeho část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
6.12.11 17:53

jako těhotnou by tě neměli propustit pro nadbytečnost… ale můžeš dostat výpověď z důvodu zrušení zaměstnavatele :nevim: Držím palce, ať zítra srdíčko je :kytka:

• Citovat
  • Upravit
101777
6.12.11 17:54
zichisek píše:
No jako těhotnou tě propustit nemůžou,ale nevím jestli je to i při propouštění pro nadbytečnost… :think:

Je, defacto pro nic jiného zaměstnavatel propustit nemůže, jen tedy když se ruší nebo stěhuje, ale jinak všechny běžné výpovědi jsou pro nadbytečnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20

mag byla o minutu rychlejší :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2972

ne ne zaměstnavatel se neruší jen se rušili nějaké pobočky (naše ne) a nepropouštěli lidi tak se jim to nahromadilo a ted budou nejspíše propouštět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
6.12.11 18:13

Ahoj právě teď aktuálně dneska to tu řeším a už mám spousty info.

Můžou ti dát výpověď v případě, že se ruší firma, provozovna a nebo se provozovna stěhuje jinam. Toto je přesně popsáno v § 52 a( zákoníku práce.

Mi ruší pobočku a nechala jsem si poradit právníkem Státního úřadu inspekce práce. Najdi si na netu ten, který je k tobě nejblíže a zavolej si nebo si najdi úřední hodiny.

Co se týká nároku na mateřskou dovolenou, musíš mít za poslední 2 roky odpracování min. 270 hod a nástup na ni MUSÍ být do 180 dní od výpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
6.12.11 18:18

pokud se rusi cast provozu nebo pobocka vypoved pro nadbytecnost ti samozrejme dat mohou a s tim i odstupne, na ktere mas narok a muzes mit treba bricho az pod krkem…akorat, ze vypoved dostanes hned po ukonceni nemocenske…

Takhle v byvale praci se rozloucili s problemovou kolegyni, protoze uz dopredu se vedelo, ze po MD s ni nebude nikdo chtit delat - ale nemecky zamestnavatel byl velmi vstricny a misto odstupneho 5 platu ji dal nakonec osm platu za osm odpracovanych let a my byli radi, ze sla do haje - samozrejme ze sotva madam pocurala papirek tak mastila pro neschopenku, tu ji ale dr. na kancelarskou praci samozrejme nevystavila a zcela opravnene - zadny tehotensky problem nemela…vlastne jo - obcas si :poblion: a byla straaaasne unavena…asi jako kazda druha tehule… ;)

• Citovat
  • Upravit
9859
6.12.11 18:22

mě dali výpověď během RD pro nadbytečnost a já jim to podepsala dohodou…dostala jsem sice slušný odstupný platy, ale teĎ si rvu vlasy, protože nemám u druhého těhu nárok na PPM ani na určení délky RD :-( tak jim to nepodepisuj!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
6.12.11 18:27

Já jsem to taky tak měla, že se v rámci reorganizace rušilo místo, chtěli mi dát výpověď, ale nemohli. Výpoveď v ochranné lhůtě lze dát pouze dohodou. Zde posílám, co mi napsala Dr.Nestěrová,autorka zákoníku práce:
Je čistě v pravomoci zaměstnavatele rozhodnout o organizačních změnách, o své organizační struktuře, zaměstnavatel však musí dodržovat zákoník práce a to s ohledem na včasné informování a projednání těchto plánovaných organizačních změn a popřípadě výpovědí se zástupci zaměstnanců .

V době, kdy je zaměstnanec v pracovní neschopnosti podle §53 ZP je tzv. v ochranné lhůtě, tedy v době , kdy zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď. Stejnou ochranu před výpovědí mají i těhotné zaměstnankyně a zaměstnankyně, které čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou .

V případě, který popisujete, je tedy zřejmé, že zaměstnavatel uskutečnil organizační změnu, zrušil Vaše pracovní místo, a nyní pro Vás zřejmě nemá práci , kterou by vám měl přidělovat podle vaší platné pracovní smlouvy.

V tomto případě je zde podle zákona dána překážka v práci na straně zaměstnavatele (nemá práci, kterou by mohl přidělovat podle pracovní smlouvy) anebo se může zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout na změně pracovní smlouvy ( a to jen po vzájemné dohodě) a zaměstnanec pak bude vykonávat jinou ( novou) práci. V případě, že k dohodě o změně pracovní smlouvy nedojde, nezbývá zaměstnavateli než ukončit se zaměstnancem pracovní poměr z důvodů organizačních změn ( výpovědí či dohodou) – pro nadbytečnost zaměstnance. A zde je pak dán právní důvod k vyplacení odstupného podle §67 ZP zaměstnanci.

Zaměstnavatel v tomto případě ( zrušení pracovní pozice) nemůže jednostranně zaměstnance převést na jinou práci . Jednostranné převedení na jinou práci je možné pouze v souladu s §41 ZP, kde je výslovně uvedeno, ve kterých případech zaměstnavatel převést zaměstnance na jinou práci musí a kdy jej převést na jinou práci může.

Z výše uvedeného vyplývá, že v zaměstnavatel vás jednostranně ( bez vašeho výslovného souhlasu) nemůže převést na jinou práci z důvodu zrušení pracovní pozice, může se s vámi ale dohodnout na změně vaší pracovní smlouvy nebo i na skončení vašeho pracovního poměru.
V případě , že k žádné dohodě nedojde, jsou zde dány překážky v práci a zaměstnavatel pak musí nastalou situaci řešit skončením pracovního poměru – tedy doručením výpovědi s výslovným uvedením výpovědního důvodu a po uplynutí dvou měsíční výpovědní doby dojde ke skončení pracovního poměru a vyplacení odstupného podle zákona , kolektivní smlouvy či vnitřního předpisu.

Závěrem ještě upozorňuji na skutečnost, že v době pracovní neschopnosti , v době, kdy je zaměstnankyně těhotná či čerpá rodičovskou nebo mateřskou dovolenou jí nelze dát výpověď (§53 ZP) a skončit s ní pracovní poměr . Doručit výpověď zaměstnanci lze až po té, co nebude v ochranné době tj. po skončení pracovní neschopnosti zaměstnance, po vyčerpání mateřské nebo rodičovské dovolené. Pak teprve začne plynout výpovědní doba .V ochranné době však lze skončit pracovní poměr dohodou.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
6.12.11 18:28

A mas vubec jistotu zakladatelko, ze ti doktorka tu neschopenku napise jen kvuli tomu, ze mas strach z mozne vypovedi? Nepises o jakou praci se jedna…

Příspěvek upraven 06.12.11 v 18:31

• Citovat
  • Upravit
teresa20
6.12.11 18:29

Přesně tak, žádnou dohodu nepodepisuj. Já jsem dostala výpověď taky během RD, taktéž nemám u druhého těhu nárok na PPM, ale u mě to bylo z důvodu zrušení zaměstnavatele, takže se s tím nedá nic dělat.

Hanko, pokud se ruší část provozu, tak nemůže dostat výpověď pro nadbytečnost, ale pro zrušení části zaměstnavatele, to je ale slovíčkaření.. protože kdyby dostala těhotná výpověď pro nadbytečnost, tak je to proti zákonu a mohla by zaměstnavatele žalovat

• Citovat
  • Upravit
teresa20
6.12.11 18:30
Hanka1 píše:
Miru, ale i kdyz to nepodepise, tak okamzite jak ji konci zamestnavatelem placena nemocenska a nasledne rodicovsky prispevek (pozor ne materska placena statem) tak tu vypoved dostane, i kdyby se na hlavu stavela…

dobře, ale kdyby tu dohodu podepsala teď, tak se může jít přihlásit na pracák a nebude mít nárok na PPM.. :nevim: , je jasné, že až jí skončí rodičák, tak tu výpověď dostane

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky