Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Péťo, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, máš nárok na výpovědní lhůtu 2 měsíce! to už bys byla po prvním trimestru. A ochraná lhůta se ne tebe vztahuje vždy, ale je jen 180 dní. Takže do 180 dnů od konce zaměstnání musíš nastoupit na mateřskou, což by u Tebe taky neměl být problém, pokud budeš trvat na výpovědní lhůtě.
Podle zákona je zakázaná výpověď daná zaměstnankyni, která je těhotná, z důvodu nadbytečnosti. Zatím o svém těhotenství zaměstnavateli říkat nemusíš, až kdyby ti hrozilo, že ti tuto výpověď dá, tak pak bych mu to řekla, případně asi požádala doktorku o potvrzení.
Pokud ještě zaměstnavatel nebude vědět o tvém těhotenství, tak ti výpověď dát může, ale ve chvíli, kdy mu to oficiálně oznámíš, tak (pokud by ti ji mezitím dal) to přerušuje běh výpovědní lhůty a ta by doběhla až po MD a RD.
Jinak pokud by se jednalo o výpověď z důvodu rušení či stěhování zaměstnavatele nebo jeho části (kde pracuješ) tak ti může dát výpověď vždy, na to se ochrana nevztahuje - ani těhotenství, nemocenská, mateřská, nic. A ani se zde běh výpovědní lhůty nepřerušuje.
Sama gynekoložka mi řekla, že do 14. týdne bych těhotenství měla zaměstnavateli oznámit. Nevím, jestli je to uvedené třeba v ZP? Každopádně, budou ti vyplácet mateřskou, tak by to pak měli vědět. Každopádně je pravda, že těhotným vyýpověď z nadbytečnosti dát nemůžou.
Ahojky, asi jsem tě nějak špatně pochopila, nějak tomu nerozumím jak píšeš o těch 180 dnech od konce zaměstnání… to myslíš MD? ![]()
Mima nic takového v ZP není, pokud neděláš práci, která je pro těhotné zakázaná, tak to teoreticky nemusíš říct vůbec, což je tedy asi dost nereálné, že by to až do nástupu na mateřskou nebylo poznat.
Jo a mateřskou neplatí zaměstnavatel, ale OSSZ, stejně jako nemocenskou po těch 14 dnech. Zaměstnavateli se pouze odevzdá papír, ten doplní plat a předává dál.
Ze zakona nema tehotna zena povinnost zamestnavateli ani oznamovat, ze je tehotna. Cemuz jsem az tak sama neverila, dokud je to opravdu nevidela pred s sebou napsano.
Ahoj holky. Pokud se jedna o vypoved z duvodu ruseni zamestnavatele, tak tu vypoved sice dostanes, ale pak bezi 180 denni ochrana lhuta. Pokud ti do tech 180 dnu zacne materska, mas na ni narok a i si pak muzes vybirat zda chces 2, 3, nebo 4 letou rodicovskou dovolenou. Takhle mi to rekla pani na socialce, tak snad je to pravda ![]()
Péťo, ty jsi teď ve zkušebce? Pokud ano, zaměstnavatel tě vyhodit může bez udání důvodu, tak počkej, až ti zkušebka skončí, pak už jsi v podstatě nevyhoditelná, když mu to oznámíš, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou ![]()
Majdula83 píše:
Ahoj holky. Pokud se jedna o vypoved z duvodu ruseni zamestnavatele, tak tu vypoved sice dostanes, ale pak bezi 180 denni ochrana lhuta. Pokud ti do tech 180 dnu zacne materska, mas na ni narok a i si pak muzes vybirat zda chces 2, 3, nebo 4 letou rodicovskou dovolenou. Takhle mi to rekla pani na socialce, tak snad je to pravda
Jojo, je to pravda, jen pokud bylo to zaměstnání kratší než 180 dní, tak je ochranná doba dlouhá stejně jako zaměstnání. Třeba pokud skončíš ve zkušební době (na jejím konci), tak je ochranná doba jen 3 měsíce.
Ahoj Holky.
Nevím kam bych to měla napsat a kam si jít pro radu.
K mému dotazu:Moje mamka dostala v práci výpověď(14.12) a hned v pondělí si zašla k doktoru. Má to ještě v ochranné lhůtě. Neschopenku zaslala do bývalého zaměstnání. Ale teď„plaší“,jestli má jít i pracák se nahlásit a to já bohužel nevím, ale myslím si, že nee. Takže holky poraďte prosím.
Holky chtěla bych se zeptat.
Jak je zachovat v situaci, kdy vám zaměstnavatel chce dát výpověď dohodou ze dne na den.
Mám smlouvu na dobu neurčitou. Co můžu dělat když to podepsat nechci?
Jak by to bylo z odstupným?
Ve zkušebce nejsem…a jsem na začátku těhotenství.
Děkuju moc za zkušnosti ![]()
Prosím o anonymitu, nemusí to zatím nikdo zjistit ![]()
@Anonymní píše:
Holky chtěla bych se zeptat.
Jak je zachovat v situaci, kdy vám zaměstnavatel chce dát výpověď dohodou ze dne na den.
Mám smlouvu na dobu neurčitou. Co můžu dělat když to podepsat nechci?
Jak by to bylo z odstupným?
Ve zkušebce nejsem…a jsem na začátku těhotenství.
Děkuju moc za zkušnostiProsím o anonymitu, nemusí to zatím nikdo zjistit
Dohodu podepsat nemusíš, s tím musí souhlasit obě strany. Jako těhotné ti výpověď dát nemůže ![]()
Já právě nechci sdělit že jsem těhotná…Situace je tam neúnosná a nemáme dobrý vztahy…
Spíš mi jde o to jak se v současné době řeší odstupné.
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, pokud se rozhodnu oznámit zaměstnavateli že jsem těhotná až tak po 3 měsících, může mě mezitím propustit nebo se na mě vztahuje ochrana i přes to, že jsem mu to do té doby ještě neoznámila? A ještě bych se chtěla zeptat, kdybych dostala výpověď již teď (asi 5tt) a nemám ještě žádné potvrzení od lékaře, tak na to má zaměstnavatel právo, nebo mi to může doktorka vystavit zpětně?
Díky moc za odpovědi a hezký den