Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.. Chtěla, bych se zeptat. Kdo byl na kolonoskopii, jak jste dodržovaly to vyprazdňování? Jdu ve čtvrtek v 9,30h. Tudíž mám začít pít ten hnus v 17h den předem a v 4,30h další dávku.. Mám moviprep.. Od čtvrtka minulý týden jsem už na dietě rohlík, piškoty, čaje, rýže, přesnídávky.. Takže vyčištěna už zřejmě jsem a bude to rychlí teď po tom nápoji.. Ale vyčistit je potřeba.. A tak se chci zeptat. Když takhle jim už od toho čtvrtka, tak myslíte že ta přísná dieta jako je ranní jen přesnídávky, čaj a k obědu vývar je nutná? Nebo myslíte že třeba dopoledne můžu zobat takhle piškot, čaj hermankovy, rýži třeba a dobře zakončit to vývarem holým. A pak začít pít ten roztok? Nebo jak jste to hodně dodržovaly vy?
Já jsem to dodrzovala naprosto striktně. Dokonce jsem snad celý den předem měla jen ten čistý vývar, nic víc. A dva dny předem taky uz nejak dietne, dostala jsem presny navod co smím. Nechtěla jsem riskovat, že nebudu dokonale vyčištěna a celý toto nepříjemný vyšetření nebude dostatečně prukazny.
@Hojuza Jasný to chápu. Já že už dietu držím od toho čtvrtka, z důvodu průjmu.. Takže, právě mě přijde že vyčištěná sem až až, že už nemám ani co dostat ven, samozřejmě něco málo asi jo. Ale že když už mám týden skoro dietu tak si říkám, že kdybych ráno si dala ještě třeba přesnídávku s piškotem a během dopoledne třeba ještě přesnídávku jen samotnou, a pak vývar jen už. Protože jak mam teď už vyprázdněno dost, a ještě do toho budu ještě víc tak mám strach aby mě nebylo blbě takhle dlouho ohladu… ☹️ ![]()
Den před vyšetřením už nejím vůbec nic. Jen popíjím čistý vývar. Toť vše.
Já tedy nedržím takto striktní dietu celý týden. 5 dní před vyšetřením už tedy nejím maso a zeleninu, ovoce.
Ale jinak v podstatě vše co se dobře tráví
těstoviny, bramborovou kaši, šunku, sýry, omáčky, nudle, noky atd
@kavenka Tak já bych to též nedržela. Ale chytl mě průjem ve čtvrtek a pak i krev ve stolici.. Tak jsem musela nasadit.. Proto si říkám, zda musím držet až takhle ten režim když jsem vyprázdněna už dost… ☹️ A hlavně se bojím i toho ze to bude bolet. Že nezabere do žíly… ☹️ ![]()
@Scholzova píše: Více
Ten den před už bych určitě nic nejedla. To by jsi se nestihla vyčistit. Ono si myslíš, že jsi vyprázdněná, ale počkej až začneš pít to projímadlo, to je fičák.
Já kolonoskopii dávám s oblbovačkou v pohodě.
@kavenka No mám napsáno k snídani přesnídávku, čaj, kafe, nebo bílé pečivo.. A pak k obědu jen vývar a pak už nic… ☹️
Ale přesnídávka ta by se též vyčistila ne? To je ritky…
@kavenka Opravdu žádná bolest??? Jenže já jsem psychicky úplně rozložena… Brecim už teď jak mám strach, že to bude bolet… ☹️ ![]()
@lucad77 A jaký byl samotný zákrok? V kolik si šla a v kolik si začala s vyprazdňováním?
@Scholzova píše: Více
Za mě je horší to vyprazdňování něž zákrok ![]()
Bolí mě to asi na 3 místech, ale je to otázka asi 10 sekund a pak už v pohodě.
@kavenka A dělali ti i polypy? Nebo něco uvnitř? A v kolik si šla a kdy ses začala vyprazdňovat?
Ve 4:30 bych si druhou dávku nebrala. Nemusíš to stihnout. Posunula bych to s vyprázdnila už večer.
@Okta Aha. To mě napsala dr. Že mám jednu v 17h a druhou v 4,30h abych se stihla vyprázdnit 4h před vyšetřením tak nevím… Tohle nemám ze své hlavy… ☹️
Den před kolonoskopii jsem snědla jen něco malého dopoledne, odpoledne, když už se to nemá, jsem teda snědla jeden piškot a pila jsem i džus, večer vývar bez nudlí. Dostala jsem dva sáčky, co jsem měla rozpustit a vypit. Vypila jsem jen jeden, když jsem měla pít další, chtělo se mi okamžitě zvracet. I tak vše ok, kolonoskopii mi udělali, nic neříkali.