Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
zhruba čtvrt roku trpím na vyrážku mezi prsty u ruky. Jedná se většinou o místo mezi prostředníčkem a prsteníčkem na levé ruce. Toto místo vždy zčervená a utvoří se na něm mnoho malinkatých čirých pupínků, které mi pak hodně překážejí. Pupínky se poté zmenší, ale kůže začne praskat a celá se začne loupat. Na ruce to vadí a trochu svědí. Pak většinou potíže ustoupí a několik dnů (většinou 1-3 týdny) mám pokoj. Poté se opět objeví. Přikládám foto. Nevíte o co by se mohlo jednat?
Nechci běhat s každou „kravinou“ k lékaři, už teď jsem u nich pečená vařená
Moc díky
Možná plíseň nebo ekzém. Na plíseň prodávají mastičky nebo gely v lékárně a když to nezabere, tak je to ekzém a šla bych k Dr.
Ja jsem neco podobneho mela z prstynku, kdyz jsem ho sundala, vyrazka zmizela…
@Nefi1 : Atopický ekzém, takže na kožní. Pořádně si sušit ruce po umytí a nepoužívat nic parfémovanýho a nehrabat se v žádných saponátech apod.
Je to ekzém mám ho taky, urcite si zajdite na kozni muzr se vam to zhorsit a rozsirit
@Nikolacek píše:
Ja jsem neco podobneho mela z prstynku, kdyz jsem ho sundala, vyrazka zmizela…
Prstýnek tam taky nosím, pravda, ale na doma si ho sundavám a toho se mi udělalo přes víkend, kdy jsem ho neměla vůbec
Jo jo, taky ho mám, to je ekzém, mám ho většinou v zimě. Nikdy jsem ho nemívala, až po narození prvního syna. Doktorka říkala, že je to běžné u maminek, tím jak se ruce častěji namáčí kvůli dítěti atd.
Začalo mi to tenkrát mezi prsty a postupně se přemisťoval na celé ruce a na obě. Pamatuji na ty šílené muka, ruce vypadla otřesně, nemohla jsem ani na nic šahat, jak to bolelo a popraskané do krve. V zimě se to vždy zhoršuje. Teď už ho téměř nemám.
Dnes ho mívám nejčastěji v dlani. A před 2 ma dny se mi objevil asi po roce, ale už je to docela mírné. Dostávám na to mastičku Belogent, zabírá téměř hned. Nejčastěji mi ekzém vyvolá tekutina ze zeleniny - rajčata, pomeranč, syrové brambory…
Mám to stejný jen na dlani. Min. týden jsem s tim byla na kožním dostala jsem kortikoidy, koupat ruce v dubový kůře a na mytí nadobí, vytírání a td používat rukavice. No a snad to zabere. ![]()
Tohle jsem mela taky a zjistila jsem ze to mam z nejakyho saponatu, zacala jsem pouzivat rukavice a zmizelo to, a to uz ted rukavice nepouzivam a stejne se mi to uz nedela. Nemam to cca asi 5let mozna 4roky ![]()
Já právě v saponátu si moc ruce nemáčím, používám rukavice…nadobí také myji sporadicky, jelikož máme doma myčku a jen občas v práci používám takovou vodičku na desinfekci rukou, kterou ale hned opláchnu…
tak nevím…
@Nefi1 : Dělá se mi i z gumových rukavic, takže to taky není výhra, že používáš rukavice
. Desinfekce pěkně vysušuje a může ti to zhoršovat. Je potřeba ruce promazávat.
@teta 278 píše:
@Nefi1 : Dělá se mi i z gumových rukavic, takže to taky není výhra, že používáš rukavice. Desinfekce pěkně vysušuje a může ti to zhoršovat. Je potřeba ruce promazávat.
Tak nenosím je až tak často, kolikrát se mi vyrážka udělá, aniž bych s čímkoliv pracovala
@Nefi1 : Ano atopák se objevuje a zase mizí, je to takový celoživotní koloběh. Víc se dělá přes zimu. A mimo jiné na něj působí i jídlo a stres, takže ne jen to, jestli zrovna vyždímáš hadr se saponátem bez rukavic… Zajdi si k Dr.,napíše ti nejspíš mastičku s kortikoidy. Pokud to máš jen takhle, tak stačí trochu máznout a budeš mít klid. Jde o to, aby se ti to nerozjelo ve větší míře.