Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, od rána máme horečky cca 38 (chlapeček 6 měsíců), a jakoby růženec na tvářičce, kamaradka mi tvrdí že to je jen kvůli tomu že máme doma teplo ale ono to vůbec nemizí. mám takový podezření že by to mohla být pátá nemoc. A teplota ted stoupla na 39
. Pokud se to nezlepší jedeme hned na pohotovost. Ja jen jestli jste někdo něco podobnýho měli? ![]()
38 st. teplota z tepla doma nebude. Dcera měla pátou nemoc ve 3,5 letech, i když je to infekce běžná u starších dětí, takže je to možné.
Červené skvrny symetrické na obou trvářích.
Jak to vypadá u malýho?
Jako ja nechapu..kdyz mas strach, tak vem prcka a sjed na pohotovost..my ti stejne neporadime..tu vyrazku nevidime..
nemusi to byt nic vaznyho, ale taky muze..
Vypadáto jako růženec ráno to bylo na obou tváří ale ted jenom na jedne.
Čekám jestli se sníží teplota, kromě té horečky a vyrážky by na nem nikdo nepoznal že je něco špatně.
Prostřední dcera měla 5.nemoc v 5 měsících.
Ano, taky nám dr. říkala, že je to nemoc starších dětí, kojenec s touto nemocí je spíš vyjímka, ale viděla to na vlastní oči.
Probíhalo to tak, že měla vysokou horečku a potom horečka polevila a objevily se fleky po celém těle, které postupně splývaly. Na tváří je v konečném stadiu vyrážka ve tvaru „motýlých křídel“, začíná to jako „růžové tváře“.
Fotku nemám.
Taky jsme s tím byli na pohotovosti, byla neděle odpoledne.Tam to ještě nepoznali, bylo to v začátku, začínalo ji to na tváři a na nohách. Já jsem se hrozně bála meningokoka, ale toho vyloučili a říkali, že mám být „v klidu“, buď to bude pátá nemoc nebo nějaká neurčitá viroza, teď to ještě nejde poznat..Za pár hodin byla flekatá celá a další den ráno už to bylo jasné. To jsem s ní šla ještě pro jistotu k dr.
Pokud si nejsi jistá, zajeďte na pohotovost. U tak malého dítěte se nikdy zlobit nebudou. Infekční je to jen do vypuknutí té vyrážky, takže Ti nikdo nemůže nic říct.
Moje děti mají vždy červené tváře, když mají horečku. Když leží na boku, tak mají červenou jen jednu tvář. Zmizí to, až když zmizí horečka. Nemůže to být ono? Vyrážka tam je (pupínky) nebo jsou to prostě jen červené tváře?
@Teasmajl píše: Čekám jestli se sníží teplota, kromě té horečky a vyrážky by na nem nikdo nepoznal že je něco špatně.
Dcerka byla taky kromě horečky a vyrážky úplně v pohodě, rozesmátá, pusinku od ucha k uchu.
Právě proto jsem doufala, že to meningokok nemůže ani být, protože tam je dítě letargické, nemá o nic zájem.
Ale raději jsme jeli hned v začátcích té vyrážky.
Pokud to nevyfotíš, tak Ti tady nikdo nemůže poradit. A ani podle fotografie, to by tu musela být lékařka a fotografie by musela být hodně kvalitní. A věřím, že ani ta lékařka by si to netroufla tak on line s určitostí diagnostikovat.
Pokud máš strach, tak jeďte, když zavoláš na pohotovost, tak Ti taky řeknou, ať to přijedete ukázat.
A pokud nemáte doma „trenkovou teplotu“ - 28 stupňů, tak jen z tepla horečka být nemůže.
když mají moje děti horečku, mají lehce červené tvářičky, ale s pátou nemocí to nejde splést, ta vyrážka jde poznat. Je jakoby ohraničená, petechie..
Hned jak prijede pritel tak jedeme. Mozna jsou to jen červené tváře, žádné puchýřky pupínky u toho nejsou ale ve čtvrtek měl vyrážku na ruce. Tak radsi jedem kazdopadne moc dekuju ![]()